Ir al contenido

Página principal de la UdL

24 de maig. Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

logo_dones_pau_desarmamanetEl 24 de maig és el dia Internacional de les dones per la pau i el desarmament. Es va instaurar el 1982 per grups pacifistes de dones europees, per recordar les campanyes realitzades per les britàniques que es van oposar a l'OTAN i a la instal·lació de les seves bases militars. Avui, després de la guerra a l'Iraq, les dones segueixen actives. Aquesta commemoració serveix per recordar al món la violència que sofreixen les dones en els conflictes i postconflictes armats.

El 90 per cent de les víctimes de les guerres són civils, la majoria dones i infants, que es converteixen en un "blanc fàcil" de les estratègies de explotació, entre les que destaquen els abusos vinculats a l'explotació sexual. És necessari entreveure el paper actiu de les dones com a protagonistes en els processos de creació de pau per evitar l'estereotip que les mostra com a víctimes silencioses i passives.

Les dones han de tenir l'oportunitat de dissenyar la seva pròpia agenda de temes a negociar i prioritzar l'ordre de la seva implementació. S'ha d'exigigir a la comunitat internacional que es reconegui a les dones la seva capacitat de mantenir els seus espais de negociació encara que les negociacions generals quedin bloquejades i que demani la participació de les dones en la prevenció i solució dels conflictes armats i en la consolidació de la pau.

Font: Mujeres por la paz y el desarme

Lectures sobre Dones per la Pau que podreu agafar en préstec al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones, del Seminari Interdisciplinari d'Estudis de la Dona i al Centre de Documentació en Cooperació i Solidaritat de la Universitat de Lleida.

Mujeres_Favor_Paz  Mujeres_Paz  Mujeres_Pie_Paz IRM regulacion

 

 

 

Altres lectures recomanades:

alerta12cAlerta 2012! Informe sobre conflictes, drets humans i construcció de pau és un anuari que analitza l’estat del món en termes de conflictivitat i construcció de pau a partir de cinc eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau, crisis humanitàries i dimensió de gènere en la construcció de pau. A partir d’aquestes temàtiques, Alerta 2012! pretén oferir una radiografia de la situació mundial apuntant tendències i dinàmiques a escala global pel que fa a les característiques i evolució dels conflictes armats, les tensions i els processos de pau i les crisis humanitàries, com també la dimensió de gènere d’aquests fenòmens. La comparació d’aquestes dades amb les d’anys anteriors dóna a l’informe un caràcter d’alerta preventiva sobre algunes tendències generals o sobre la situació de determinats països, el que pot resultar útil, entre altres coses, per a la formulació de les polítiques d’exterior, de cooperació al desenvolupament i de transferències d’armes, com també per a l’elaboració de polítiques de prevenció de conflictes armats que permetin consolidar processos de pau i de rehabilitació postbèl•lica al món.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto