Ir al contenido

Página principal de la UdL

Premis Nobel en femení

nobelPer primer cop en la història dels Premis Nobel, aquesta edició de 2023 les distincions lliurades van ser per destacades figures femenines: es va lliurar el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina a la científica hongaresa Katalin Karikó, el de Física a la suecofrancesa Anne L'Huiller, el de la Pau a la iraniana Narges Mohammad i el d'Economia a la nordamericana Claudia Goldin. Les premiades es van emportar el guardó en 4 de 6 categories: Fisiologia i Medicina, Física, Pau i Economia, encara que en dos casos van haver de compartir-los amb col·legues homes, que aquesta vegada no van ser majoria.

La primera cerimònia d'entrega dels Premis Nobel es va celebrar en la Reial Acadèmia Sueca de Música d'Estocolm (Suècia) el 1901. Des d'aleshores, només 65 dones han rebut aquesta distinció. La majoria de premiades ho han estat en la categoria de Nobel de la Pau (19) i Literatura (17). En menor mesura, a Medicina (13), Química (8), Física (5) i Ciències Econòmiques (3). 

Katalin Karikó, Premi Nobel de Medicina

El guardó -compartit amb l'immunòleg Drew Weissman- premia els estudis sobre l'ARN missatger que van ser clau per al desenvolupament de les vacunes contra la pandèmia de covid-19.

Anne L'Huiller, Premi Nobel de Física

La física francesa Anne L'Huillier (París, 1958) és la cinquena dona en la història a ser guardonada amb el Nobel de Física. Els treballs de L'Huillier, juntament amb els de científics Pierre Agostini i Ferenc Krausz, ha contribuit amb noves eines per explorar el món dels electrons dins dels àtoms i les molècules.

Narges Mohammadi, Premi Nobel de la Pau

Destacada defensora iraniana dels drets de les dones, ha estat guardonada per la seva llarga lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran. Mohammadi compleix diverses condemnes a la presó d'Evin, a Teheran, acusada, entre altres càrrecs, de difondre propaganda contra l'Estat. 

Claudia Goldin, Premi Nobel d'Economia

La professora de la Universitat de Harvard és la tercera dona a obtenir el guardó pels seus estudis pioners sobre la bretxa de gènere.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto