Ir al contenido

Página principal de la UdL

Gran èxit de les II Jornades Feministes: Gènere i Salut

  20170425 170836 copia

Gran assistència a les II Jornades Feministes: Gènere i Salut , coorganitzades pel Consell de l’Estudiantat de la Facultat de Medicina i pel Centre Dolors Piera, celebrades el dia 25 d’abril a l‘Aula Magna de la Facultat de Medicina.

Tant la participació com la valoració dels assistents sobre les jornades va ser molt positiva, tant pel contingut com per les temàtiques abordades durant la jornada. En ella, la Dra. Carme Valls-Llobet va fer una exposició magistral sobre la perspectiva de gènere en la salut, tant en l’estudi com en l’abordatge de les malalties. 

Denuncià que les dones i els homes sóm física i biològicament diferents i diversos, particulars, i que histròricament tant els estudis com els tractaments estaven formats des d'una única mirada "universal", androcéntrica: l'home com subjecte d'estudi. Quelcom invisibilitza la qüestió dels gèneres i al cos femení, les seves especifitats i tot el que això comporta pel benestar social. 

 

En la seva intervenció   ens va fer memòria també de com es va intruduir, a partir dels anys 80, la qüestió del gènere en l'àmbit sanitari  i com això va obrir un nou mercat farmacològic i els canvis que ha suposat en les ciències mèdiques. Però no tots els canvis han sigut positius, ens parlar de l'estètica, un altre mercat on les dones som la població diana, i com "violència de gènere" i el constructe social de "bellesa" interrelacionen en la salut de les dones possant d'exemple algunes pràctiques estètiques i quirúrgiques adreçades al cos femení perjudicials i insalubres per a les dones. 

 

La ponència de la Dra. Valls va donar pas a la Taula Rodona, formada per Margarita López Carrillo, presidenta de la Xarxa de Dones per la Salut de Catalunya i Regina Bayo, Psicòloga Clínica i Psicoterapeuta. Elles van debatre sobre la medicalització de de les dones, on la Sra. Margarita ens va posar al dia sobre el paradigma actual de la investigació científica, les dificultats actuals per incorporar la perspectiva de gènere en els estudis biomèdics i farmacològics així com les mesures polítiques que a nivell europeu que s'estan plantejant per donar-hi solució. La Sra. Regina Bayo va desenvolupar l'aspecte de la salut mental i com aquesta es resultant tant de factors interns com externs, aquest últim àmbit també es d'especial rellevancia alhora d'invervenir ambs els nostres pacients. Així doncs, ens exemplificar quan importància i com repercuteixen en la salut mental femenina la violència patriarcial, en les seves diferents manifestacions, així com desde l'atenció mèdica es medicalitza a la dona, així com les repercucions i perills, tant de salut com socials, que això comporta al tornar un problema estructural un problema individual.  

El gran èxit d’aquestes jornades encoratja als equips organitzadors a continuar treballant sobre les futures jornades com a formació complementaria necessària pels estudiants, com per a la ciutadania.

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto