Ir al contenido

Página principal de la UdL

La Universitat de Lleida investeix doctora Honoris Causa la senyora Adela Cortina Orts.

La Universitat de Lleida investeix doctora Honoris Causa la senyora Adela Cortina Orts i serà apadrinada  pel Dr. Joan Viñas i Salas. L'acte tindrà lloc el dimecres 8 de març de 2017, a les 18.30 h, al Saló Víctor Siurana de l'Edifici del Rectorat.

 La iniciativa de la proposta va sorgir del Centre Dolors Piera i  va ser traslladada a l'equip rectoral el 11 de febrer, proposta que va tenir una bona i ràpida acollida, com ho demostra la seva immediata presentació al Consell de Govern i l'acord unànime obtingut en aquest òrgan de govern. El seu nomenament es va produir en el Consell de Govern de 24 de febrer de 2016  (Acord núm. 34/2016).

Adela Cortina és la primera dona en ingressar com a membre numerària a la Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques espanyola, de la que en forma part des de 2008. Directora acadèmica de la Fundació ÉTNOR per a l'ètica dels negocis i les organitzacions. Vocal de la Comissió Nacional de Reproducció Humana Assistida i Vocal del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i Consum.

 

Membre del comitè designat per el Consell General del Poder Judicial per elaborar el Codi d'Ètica de la Funció Judicial, membre del Board de la lnternational Development Ethics Association i de la Human Development and  membre del Board de la lnternational Development Ethics Association i de la Human Development and Capability Association. Ha estat membre del Panell d’Experts del Programa ACADÈMIA d’ANECA. En reiterades ocasions ha format part del Jurat dels Premis Príncep d'Astúries de "Comunicació i Humanitats" i de "Ciències Socials".

 Té un vincle especial amb la Universitat de Lleida, com ho demostra la seua participació en l’elaboració del Codi ètic de la UdL i la seua participació en diversos actes institucionals com la inauguració del curs 2015-2016 a la Facultat de Dret i Economia o la lliçó inaugural del curs acadèmic 2008-2009.

 Adela Cortina va néixer a València on es va doctorar en Filosofia. És des de 1987 catedràtica d'Ètica i Filosofia Política a la Universitat de València. Al llarg de la seva carrera ha obtingut les més importants beques alemanyes (Deutscher Akademischer Austauschdienst i Alexander von Humboldt-Stiftung), amb les quals va aprofundir els estudis a les Universitats de Munic i Frankfurt. En aquesta última universitat va treballar amb Karl-Otto Apel i Jürgen Habermas, creadors de l'ètica del discurs, que ella va introduir al món espanyol i iberoamericà. Ha estat professora visitant en universitats tan prestigioses com les de Louvain-la-Neuve, Amsterdam, Notre Dame o Cambridge.

És directora del Programa lnteruniversitari de Doctorat amb Menció cap a l’Excel·lència "Ètica i Democràcia", del Màster lnteruniversitari "Ètica i Democràcia", i del Grup d'Investigació "Ètiques aplicades i Democràcia", que ha estat reconegut com Grup d'Excel·lència per la Generalitat Valenciana i reuneix professors de la Universitat de València, de la Universitat Jaume I de Castelló, de la Universidad de Murcia i de la Universitat Politècnica de València. Ha dirigit deu projectes d'investigació com a investigadora principal.

Ha rebut diverses distincions acadèmiques, especialment vuit Doctorats Honoris Causa, el darrer a la Universidad de Murcia el 2015, tres medalles de diferents universitats, i cinc premis, entre ells el Premi Nacional d’Assaig 2014 concedit pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. Ha participat en més de tres-cents congressos, jornades i cursos, tant en Espanya com en Amèrica Llatina i Europa. Ha publicat més de quaranta llibres, alguns dels quals ha estat traduït a diferents idiomes, i més de tres-cents articles, tant en volums col·lectius com en revistes especialitzades. És també membre del comitè científic de diverses revistes nacionals i internacionals.

Autora d'una quarantena de llibres, entre els que destaquen Ética Mínima (1986), Ciudadanos del Mundo (1997) i Ética de la razón cordial (Premi Internacional d'Assaig Jovellanos 2007) i  els més recents són Neuroética y neuropolítica (2011) i ¿Para qué sirve realmente la ética? (2013).
Referent a l'ètica filosòfica, Adela Cortina ha intentat aplicar-la en diferents àmbits de la vida social, com és el cas de la política, la democràcia, la justícia global, el desenvolupament humà, l'economia i l'empresa, la bioètica, els mitjans de comunicació o l'educació. Aquesta tasca la ve duent a terme al si d'un Grup d'Investigació consolidat, del que és directora, grup que treballa sota el títol "Ètiques aplicades i democràcia" i que s'insereix en xarxes acadèmiques tant iberoamericanes, com nord-americanes i europees. La seva experiència pràctica s'ha centrat en el desenvolupament de codis ètics en les organitzacions i entre els seus treballs es pot destacar el codi ètic de la UdL i de l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID).

¡Atención! Este sitio usa cookies y tecnologías similares.

Si no cambia la configuración de su navegador, usted acepta su uso.

Acepto