"Jo només sé fer coses que m'agraden. I només m'agraden les coses que em dicten els meus instints més profunds; és llavors quan estic en complet acord amb mi mateixa i amb les forces que governen la meva vida"
Del llibre "Shaveta, el arco de oro de los Incas"
NOVETATS
BIBLIOGRÀFIQUES
REBUDES AL CEED.
1. Literatura y vida.
Elena Soriano.
Ed. Anthropos.
2. El impacto de las nuevas tecnologías en la formación y el trabajo de las mujeres.
Pilar Escario, Inés Alberdi.
Ministerio de Cultura.
Instituto de la Mujer.
3. Celebrando ser Mujer.
Carolyn Allen Zeiger, Stephanie Allen.
Ed. Gaia.
4.Espacio excéntrico.
Federico Chalupa.
Ed. Pliegos.
5. Lo que quiere una mujer.
Alessandra Bocchetti.
Ed. Universitat de València.
6. A favor de las niñas.
Elena Gianini Belotti.
Ed. Monte Ávila editores.
7. Si las mujeres contaran.
Marilyn Waring.
Ed. Vindicación feminista.
ALTRES NOVETATS
REBUDES.
1. Defiende tus derechos. Guía práctica para mujeres maltratadas.
Varios.
Ed. Themis.
2.VIII Encontro. "Red de Centros de Documentación y Bibliotecas de Mujeres"
CD.
3. Entretejiendo saberes
(AUDEM)
CD.
ACTIVITATS SIED:
* Us recordem que de cara al segon quadrimestre s'impartirà al campus de Ciències de la Salut el seminari "Les dones i la salut" ", organitzat pel SIED, que té un reconeixement de 3 crèdits de lliure elecció. Estigueu atentes/ts als pannells informatius i a la informació que us enviarem per correu electrònic relativa al calendari, el programa i el període de matrícula
* Premi d’Estudis de Gènere a treballs de recerca elaborats per alumnat d’ensenyament secundari relacionats amb la situació de la dona des de diferents disciplines i/o perspectives científiques. Premi integrat dins la “Primera edició de Treballs de Recerca d’estudiantat de batxillerat i cicles formatius de grau superior”, organitzat per la Universitat de Lleida amb la col•laboració i el patrocini del SIED.
Termini de presentació: abans del 30 de maig de 2004
Lloc de presentació: Servei d’Extensió Universitària de la UdL (Despatx 0.06, Plaça Víctor Siurana 1, 25003 Lleida).
Informació sobre les bases de la convocatòria: al SIED o al Punt d’informació (Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.)
ACTIVITATS D'ALTRES CENTRES:
* 5º Curso Literario de narrativa para mujeres, organitza la Generalitat Valenciana. El termini de presentació finalitzarà el 27 de febrer de 2004. Es concediran un 1er premi de 2000 euros.i 2 accèssits de 600 euros, els treballs podran ser en català o en castellà.
Informació:
València:
Adreça: C/ Náguera, num 9., València. C.P. 46003
Tel: 96 197 16 00
Fax: 96 398 56 30
Alacant:
Adreça: C/ García Andreu, num 12 , Alacant. C.P. 03007
Tel: 96 592 97 47
Fax: 96 592 05 74
Castelló de la Plana:
Adreça: C/ Ensenyament, num 10, Castellò de la Plana., C.P. 12001
Tel: 96 422 80 14
Fax: 96 423 95 67
* Symposium "Las hijas de Pandora: historia y simbología", 24, 25 i 26 de maig de 2004, Màlaga. Tases: Estudiants: 20 euros, Assistents amb comunicació: 42 euros, membres del AEHM: 25 euros.
Informació:
Adreça: Despatx 502 - Torre 5, D. Manuel Arjonilla, Facultad de Filosofía y Letras, Campus de Teatinos, s/n, C.P. 29071 Málaga. Organitza "Asociación de estudios históricos para la mujer", Universidad de Màlaga.
Tel: 952 13 18 34
Fax: 952 13 18 38
E-mail: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
* 8 de març, primer concurs de cartells, organitzat pel Institut Català de la Dona, Generalitat de Catalunya. Data límit de presentació de cartells: 30 de Gener del 2004, premi de 2500 euros.
Informació:
Adreça: Carrer Viladomat, 319 entl. CP. 08029, Barcelona.
Tel: 93 495 16 00
Fax: 93 321 61 11
E-mai:. Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
Web: www.gencat.net/icdona
* A la llibreria Pròleg, Barcelona,
- Dimecres dia 12 a les 19:30 es presenta el llibre "Carmen de Burgos (Colombine) Contra el silencio" a càrrec de Antonia Rodrigo i de l'autora.
- Dimecres 28 a les 19:30 es presenta el Llibre "Arquitectura y Género" de Mónica Cevedio. Presentaran l'acte l'editora Anna Monjo, l'autora i Josep Muntanyola.
- Dissabte 31 de gener matí de 11:00 h. a 14:00 h.Taller "Mirada de dones" d'escriptura i lectura crítica amb el llibre "La voz dormida" de Dulce Chacón, es fa l'últim dissabte de cada mes (menys desembre). Tarda a les 18:00 h. tertúlia literària amb Luisa Fortes i el llibre "El Muro" de Marlen Haushofer.
* El centre de cultura de les dones Francesca Bonnemaison ha obert les portes al carrer Sant Pere Més Baix, núm. 7. Grup de treball cossos i subjectivitat(s), projecte del Centre de Cultura de les Dones Francesca Bonnemaison. Si voleu participar en aquest grup de treball o rebre informació sobre les trobades, actes i projectes, subscriviu-vos a la llista de distribució enviant un missatge en blanc a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.
NOSALTRES LES DONES:
Dora Russell (Hacia 1894 - ?)
Segona muller de l'insigne filòsof i premi Nobel inglès Bertrand Russell, qui es va casar fins a quatre vegades, Dora Russell (de soltera Dora Black) va ser una intel·ligent i eficaç col·laboradora del seu marit amb qui compartia el seu liberalisme a ultrança i la seva ideologia pacifista. Tant per la seva heterodòxia política com per la seva falta de prejudicis socials -tals com viure un temps junts abans de casar-se, cosa estranya llavors - amb freqüència es van veure proscrits, inclús als mitjans universitaris que freqüentaven. En qüestions educatives també tenien idees un tant revolucionàries. Creien en una total llibertat de disciplina, per la qual cosa van crear junts un col·legi (en 1927) per a nens i nenes menors de dotze anys amb el fi d'educar als seus dos fills d'acord amb aquestos principis. L'experiment va acabar fracassant i el col·legi va ser dissolt al 1932 poc desprès del seu matrimoni.
Però encara compartien un ideal més. Com a eloqüents campions de la llibertat individual, eren acèrrims partidaris de la emancipació de la dona, causa per la qual van lluitar amb entusiasme. I a la Ploma de Dora, coneguda a Espanya als anys 20 per la seva col·laboració a "El Sol", devem una de les obres més furibundes en defensa de la dona - Hypatia. Ensayo sobre el feminismo (edició en castellà, Madrid, 1930)-
que és la contestació a un llibre antifeminista, "Lysistrata" de A. M. Ludovici. Dintre d'aquesta obra ens mostra el seu possicionament: les seves idees vers el divorci, la llibertat sexual, el control de la natalitat i altres tòpics relacionats amb la qüestió. La forma en que es desenvolupa la seva argumentació és contundent i constitueix l'expressió de tot un sistema filosòfic humà, però d'un sistema que no estava generalment admès a l'època que va escriure l'obra.
Avançant-se uns quants anys al seu temps, rebat amb una lògica digna del seu marit, una sèrie de tabús socials, religiosos i morals, que encara estaven vigents en aquells anys, inclús entre molts progressistes, i molts dels quals encara continuen vigents en alguns mitjans socials d'Europa i de Amèrica.