"Jo no vaig aprendre dret, però tinc el sentit de la justícia, que em neix de les entranyes"
Maria del Rosario, Mare de la Plaça de Maig.
ACTIVITATS:
* Curso de especialización Teorías feministas III: Feminismos Postcoloniales. Vigo, 20-21 de maig de 2004.
Dirigit a persones llicenciades i especialistes en estudis feministes i de gènere.
Organitza "Feminario de Investigación Feminismos e Resistencias (Teorías e Prácticas)". U. de Vigo.
Nombre de plaçes limitades.
Informació:
Contacte: Belén Martín Lucas
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Adreça: Facultade de Filoloxia e Traducción. Universidade de Vigo. C.P. 36200 Vigo.
Tel: 986 812 333
Per a consultar el programa o més informació paseu-vos pel SIED.
* II Foro por la Igualdad y la Cooperación. On es tractarà la temàtica de l'associacionisme. Organitza "Asociación de Mujeres Arandeira" de Puebla de Trives. Orense. Dies 14 i 15 de maig.
* Cuba - Encuentro de mujeres y comunicación. Nuevas Tecnologías. Del 18 al 20 de maig.
Informació
http://www.mujeresenred.net/foros2/viewtopic.php?t1431
* Dia 24 de maig: Dia internacional de les dones per la pau i el desarmament.
A les 7 de la tarda. Concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Vestides de negre i amb mocadors palestins.
* Simposi sobre Gènere y Salut "Aprender para cooperar". Organitzat pel CAPS dies 20 i 21 de maig a Barcelona. Inscripció gratuïta. Preinscripció a la secretaria del CAPS.
Informació:
Adreça: CAPS, C/Paris 150 1r 2a. C.P. 08036 Barcelona.
Tel: 933 226 554
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
* Curs de formació: "La incorporació de la perspectiva de gènere en el treball de les ONG's". Del 24 al 27 de maig. Horari: De 18:00 a 21:00 h. Lloc: Pati Manning. C/Montalegre, 7. Barcelona. Inscripció prèvia (25 euros). Places limitades.
Informació:
Contacte: Mª José Marín.
Tel: 933 178 607
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
* Premio María Teresa León para autoras dramáticas 2004. Podrán concurrir todas las mujeres escritoras de textos literarios dramáticos. Fecha límite de presentación el 15 de septiembre de 2004. Organiza el Instituto de la Mujer del Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales y la Asociación de Directores de Escena de España, con la colaboración de la Fundación Autor de la SGAE.
Per a consultar les bases, paseu-vos pel SIED.
ACTIVITATS A LLEIDA:
* Jornades: “Temps per a la igualtat”, són quatre tallers de participació precedits d’una conferència inaugural. Tenen com a títol: El ritme de la ciutat, El temps en l’empresa i en la negociació col•lectiva, L’intercanvi no monetari de temps: els bancs del temps i altres experiències i Temps per a la formació, per a la relació, pera la reflexió: el casal de la Dona i altres experiències d’associacionisme de dones.
Organitza Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona. Ajuntament de Lleida. Lloc: Centre Cívic de l’Ereta, Pl. Ereta s/n els dies 28 i 29 de maig.
Informació/Inscripcions:
Adreça: C/Tallada 32, altell C.P. 25002, Lleida.
Tel: 973 700 453 7 700 461
Fax: 973 700 459
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
* Mostra col·lectiva "Les Boucliers" Atelier de Beaux Arts de la Ville de Paris. Al Centre de Cultures Transfronterer, Campus de Cap-Pont, Universitat de Lleida, del 4 de maig al 14 de juny de 2004.
* I Premi Cristina de Pizan.
Premi a les experiències i actes de promoció d'equitat i oportunitats per a les dones. Poden concórrer totes les administracions locals, les persones que en són responsables, les que han treballat en experiències de promoció de la dona - en qualsevol dels seus àmbits - realitzades i avaluades en el marc de l'acció política de les administracions locals.
El termini de presentació expira el dia 29 d'octubre del 2004.
Els treballs han d'adreçar-se a la Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona de l'Ajuntament de Lleida (al c/ la Tallada 32, 25002 Lleida) i s'han de presentar a l'Oficina Municipal d'Atenció a la Ciutadania (OMAC) Pl. de la Paeria, 11 baixos (Edifici Pal·les).
NOSALTRES LES DONES
Concepción Sáiz de Otero. (1850-?)
Fins ben entrat el segle XIX a Espanya no es pren cap mesura que tingués l'objectiu de millorar el nivell cultural de les dones, analfabetes en una proporció del 81 per 100. La primera actuació al respecte va ser la fundació, al 1858, de la "Escuela Normal de Maestras de Madrid", en torn a l'escola "lancasteriana" per a nenes, que al 1820 havia fundat un grup de dames de la noblesa i que havia funcionat amb molt èxit sota la direcció de Dña. Concepción Aparicio que, aixi mateix, aniria a assumir la de la nova institució. El següent pas encaminat a educar a les espanyoles el van constituir la inauguració de les "Conferencias Dominicales sobre la Educación de la Mujer" a la Universitat Central, i la creació, dintre de la "Escuela Normal", de la "Escuela de Institutrices" que segons Concepción Sáiz va ser la "célula germinativa de toda la cultura femenina desarrollada en España en el último cuarto del siglo XIX y en el primero del XX". La fundació d'aquest centre va ser degut a la iniciativa de don Fernando de Castro, un dels espanyols que amb el recolzament dels krausistes, van treballar més per millorar les oportunitats educatives del sexe femení i que en 1871 inauguraria l'Associació per l'ensenyança de la dona.
Al 1878 ingresa Concepción Sáiz com alumna de la "Escuela Normal" fent-se mestra desprès de passar brillantment els exàmens. Al 1881 obté el títol d'institutriu. Al 1882 assisteix amb diverses companyes a una classe d'història a l'Ateneu: era el primer cop que s'admetia a una dona dins aquest centre cultural, i això gràcies a la iniciativa del seu president, Moreno Nieto, que per conseguir-ho va tenir que lliurar una veritable batalla vers els que s'oposaven a això.
Aquest mateix any pren part al primer "Congreso Nacional Pedagógico", del qual arrenca tot el moviment cultural que va transformar l'ensenyança primària a Espanya. Van assistir-hi quatre-centes tretze dones i ella va ser una de les tres que va prendre la paraula a la quarta sessió, dedicada a la "Cultura de la mujer".
Concepción Sáiz consagra tota la seva vida a l'ensenyança destinada al sexe femení, ja que tenia el ferm convenciment que aquest era el camí per arribar a treure-li del seu denigrant estancament social i professional. Encara que no va ser una feminista teòrica, sinó una dona que va posar en pràctica les seves idees i que va treballar infatigablement per una causa que exigia una cosa més que paraules buides, la seva forma de veure el problema de la dona queda palesa en la majoria dels seus escrits , però molt especialment als articles "El feminismo en España" ("La Escuela Moderna", tomo XIII), on aborda el tema amb gran valentia, sense donar-li voltes i amb un profund coneixement del problema.