Tot poder cau a impuls del mal que ha fet, cada falta que ha comés es converteix, tard o dora, en un ariet que contribueix a derrocar-lo
Concepción Arenal
8 DE MARÇ. DIA INTERNACIONAL DE LES DONES TREBALLADORES
El 8 de març s’ha convertit en un símbol per a les dones dels cinc continents. La celebració no es basa en un únic fet ni tampoc ha tingut sempre el mateix sentit. La història canvia, és dinàmica, i el sentit dels símbols i significats també.
Antecedents
Des de l’inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.
Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.
D’aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N’és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d’Igualada van fer l’any 1881, en demanda de millors condicions de treball.
Els fets de Nova York
En l’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona, tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911 (indústria tèxtil on treballaven cinc-centes persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves).
En aquest darrer incident van morir 142 obreres que l’any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals.
El dret a vot
Ja que les dones contribuïen amb el seu treball -tant el remunerat com el domèstic- al creixement de l’economia dels seus respectius països, volien tenir el dret a participar en l’àmbit públic. Aquesta participació se centrà, durant unes dècades, en la reivindicació del dret de vot per a les dones, l’altre gran eix que conflueix en la celebració d’aquest dia.
La primera declaració programàtica reivindicant el dret de vot, la van fer les dones nord-americanes, el 1848, reunides a Seneca Falls. Anys després, les sufragistes angleses van fer de la reivindicació del dret de vot per a les dones l’eix central de les mobilitzacions. Les seves accions i les seves idees van traspassar fronteres i van tenir repercussions en altres països.
La primera celebració
A partir de 1908, les socialistes nord-americanes van celebrar el Dia de la Dona, el darrer diumenge de febrer, per reivindicar el dret de vot. El 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin llençava la proposta d’establir el Dia Internacional de la Dona, amb l’objectiu principal de promoure el sufragi universal femení, la pau i la llibertat.
Seguint aquesta iniciativa, l’any següent, més d’un milió de dones europees i nord-americanes sortiren al carrer. Les primeres ho van celebrar el 19 de març i les segones ho van continuar fent el darrer diumenge de febrer.
El 8 de març
Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. I el 8 de març (segons el nostre calendari) de 1917 les dones russes, que feia anys que també ho celebraven, van sortir al carrer en demanda d’aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l’inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República. A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de la Dona quedà fixat en la data del 8 de març.
Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.
Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d’aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.
- Extret de l’Institut Català de la Dona (ICD) -
ACTIVITATS DEL CENTRE DOLORS PIERA D’IGUALTAT D’OPORTUNITATS I PROMOCIÓ DE LES DONES DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA.
JO EM I ET CUIDO, TU EM CUIDES... LA CURA ES UN DRET
La cura, la dependència i les necessitats formen part de la vida, de totes les persones i del conjunt de les relacions humanes i socials. La cura té a veure amb la sostenibilitat de la vida, el benestar de les persones i amb la manera com cobrim les necessitats bàsiques quotidianes: subsistència, protecció, afecte, coneixement, participació, descans, creativitat, identitat, llibertat... Entenem la dependència com a aquella situació en la qual no podem, o no volem, atendre les nostres pròpies necessitats o no establim relacions de cura recíproca amb altres persones.
La cura i la dependència tenen cos sexuat, perquè, malgrat la seva universalitat, dones i homes ens situem de manera diferent davant d’elles. Les dones, més enllà de la nostra diversitat econòmica, ètnica, laboral, a la nostra pràctica quotidiana participem de forma molt activa i decisiva en la sostenibilitat de la vida, del planeta i de la economia. Aquest treball de cura de les dones, malgrat la importància personal i social que té, ha estat invisible, infravalorat i devaluat.
En la necessitat social de cura ha estat i és decisiva la participació de les dones migrades amb la seva feina desenvolupada moltes vegades en condicions de precarietat extrema. Les dones immigrades fan el treball de cura de les persones perquè la nostra societat no ha sabut, o no ha volgut, donar resposta a aquest tipus de dedicació des de les seves pròpies possibilitats. Moltes dones immigrants, per fer aquest treball, deleguen la cura de les seves filles i fills i de les seves persones més properes a xarxes socials dels seus països d’origen, formades també per dones. Així cal fer visible la globalització de la cura, al mateix nivell que la globalització política i econòmica.
La ferma posició de les dones per la cura i la sostenibilitat de la vida també ha estat i és present en els conflictes bèl·lics, tot afirmant que la pèrdua de vides humanes és un element de destrucció del nostre futur i treballant per la recuperació del diàleg entre les parts enfrontades i entre les dones que segueixen tenint cura de la vida als dos bàndols. Aquestes experiències han fet possible desenvolupar projectes d’escolta atenta, de diàleg i d’humanització de les relacions per trobar una sortida al conflicte com ho estan fent les dones d’Ahotsak i el moviment feminista al País Basc.
Els desitjos de les dones, per una banda, i la precarietat a l’ocupació, les diferents formes d’estructuració de les xarxes socials familiars i la manca de recursos de suport per part de les administracions públiques, per una altra, han desequilibrat l’anomenada divisió sexual del treball i la falsa divisió entre el que és públic i el que és privat. Per a les feministes això és una crisi social que requereix repensar la societat per posar en el centre la vida de les persones.
La resposta del govern enfront d’aquesta crisi ha estat l’anomenada llei de dependència. Aquesta llei tindria de positiu el reconeixement del dret individual de les persones a ser ateses quan són dependents i que intenta resoldre les situacions més límits de la dependència. Però el mateix concepte de dependència és excessivament biologicista i la llei contempla bàsicament les situacions irreversibles, neix amb recursos totalment insuficients, no és universal, no incideix en el trencament del model de la divisió sexual del treball, potencia la continuïtat de l’assignació del treball de cura a les dones i presenta un llarg etcètera de problemes. Les dades que disposem de com es desenvoluparà la llei assenyalen el desenvolupament d’una xarxa privada d’atenció a la dependència que pugui aprofitar la ma d’obra immigrant o la de les cuidadores familiars en unes condicions laborals caracteritzades per la precarietat.
Proposem al conjunt de la societat reflexionar sobre els drets de cura i la ciutadania. Volem cercar i recuperar les diverses experiències de les dones, per tal de fer camí i avançar cap a la transformació de la societat i aconseguir que l’atenció de les necessitats de les persones i la sostenibilitat de la vida estiguin situades al centre. I per aconseguir-ho cal el repartiment dels treballs entre homes i dones.
Exigim de les polítiques públiques que, a partir del reconeixement i valoració de les experiències de sostenibilitat de la vida portades a terme per les dones de forma quotidiana, posin els recursos socials al servei de les necessitats de les persones i no en funció del benefici i de la rendibilitat econòmica del mercat.
També volem i exigim la transformació de la vida quotidiana de les ciutats per tal que la organització urbanística, els equipaments, la mobilitat, els espais per la relació i la cura, les xarxes ciutadanes i els espais de suport social... donin resposta a la necessitat de cura individual i social, segons l’experiència de les dones i del moviment feminista.
I, també volem transformar la relació i les contradiccions entre el treball assalariat i els drets de cura. Denunciem la precarietat en l’ocupació, en les seves múltiples expressions, el temps de treball i la seva distribució, la valoració social dels diversos treballs.... Aquests són elements claus de les desigualtats socials que tenen color, estan tenyides de gènere, en una societat patriarcal.
DIJOUS 8 DE MARÇ
Pça. Victor Siurana
21:30-23:00 h Espectacle DISCO (cia. Alaigua Teatre i Carrer)
23:00-24:00 h Dj Agus (Euskal Herria)
Barra a càrrec de la Maranya
ACTIVITATS A LLEIDA
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “NOSALTRES LES DONES”
Data: 7 de març 2007
Hora: 19:00 h
Lloc: Sala de Juntes del Rectorat
Organitza: Sindicat d’estudiants dels Països Catalans (SEPC)
MANIFESTACIÓ: “AIXAFEM EL PATRIARCAT”
Data: 8 de març 2007
Hora: 19:30 h
Lloc: Sortirà des de l’Institut d'Estudis Ilerdencs (Plaça Catedral s/n)
Sopar a les 21hores al Casal Ocell Negre (C/Sant Carles 8)
Organitza: Assemblea Unitària
XERRADA D’AHOTSAK I ALTRES
Data: 9 de març 2007
Hora: 19:30 h
Lloc: Sala d’actes de la Biblioteca Pública
XERRADA A CÀRREC DE“JUSTA REVOLTA”
Data: 10 de març 2007
Hora: 19:00 h
Lloc: Casal Ocell Negre (c/Sant Carles 8)
Organitza: Casal Independentista d'Agitació Cultural l'Ocell Negre
30 ANYS DE MOVIMENT DE DONES A LLEIDA
2 DE MARÇ
TAULA RODONA: AVENÇOS CAP A LA IGUALTAT DONES/HOMES: SITUACIÓ ACTUAL I PERSPECTIVES DE FUTUR.
a càrrec de Carme García, diputada al Congrès; Betriu Macià membre de TAMAIA; Daniel Gabarro, membre d'AHIGE- Catalunya i Raül Romeva, diputat al Parlament Europeu.
En acabar la taula rodona, actuació musical del duet format per Maite Martí i Pancho Marrodan
Lloc: Sala Nàusica de l'Ateneu Popular de Ponent. (C/ d’en Pau Claris, 10)
Hora: 19:00 h
Organitza: Dones amb Iniciativa-ICV
5 DE MARÇ
ACTE REIVINDICATIU: PREGUNTA’T
Lloc: CCOO Terres de Lleida. C/ de Blondel (cantonada Av. de Catalunya)
Hora: Durant tot el matí
Organitza: CCOO Terres de Lleida
INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ: DONA DÓNA LLEIDA EN FEMENÍ
La dona, membre i agent dinamitzador de la societat. L’exposició romandrà oberta del 5 a l’11 de març, en horari de dilluns a diumenge de les 11 a 20 h ininterrompudament
Lloc: Carpa instal·lada a l’Av. d’en Francesc Macià
Hora: 11:30 h
Organitza: Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona en col·laboració amb les entitats de dones
CONFERÈNCIA - COL·LOQUI: QUÈ ENS PREOCUPA A LES DONES?
a càrrec de mercè rivadulla, regidora de medi ambient de l'ajuntament de lleida
Lloc: Local Social "l'Escola" Part. Grenyana
Hora: 19:00 h
Organitza: Grup de Dones Rurals. Associació Veïns Part. Grenyana i limítrofs
CONFERÈNCIA: DONA I POBRESA A AMÈRICA LLATINA
Lloc: Centre Cívic de Balàfia (Sala 3). C/ de Terrassa, 1
Hora: 19:00 h
Organitza: Plataforma Lleidatana contra el bloqueig a Cuba i la Llei Helms-Burton i la Vocalia de la Dona de l’Associació de Veïns de Balàfia
ACTE: LÍDERS I COMPROMESES: DONES ALCALDABLES DEL PSC I HOMENATGE A DONES DE MILITÀNCIA SOCIALISTA AMB UNA ANTIGUITAT SUPERIOR A 25 ANYS
Lloc: Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC). Av. de Blondel, 64
Hora: 19:00 h
Organitza: Secretaria de Dones del PSC
CONFERÈNCIA: ELS TRANSTORNS DE LA CONDUCTA ALIMENTÀRIA A CÀRREC DE DOLORS ZAPATA ROJAS, PSICÒLOGA
Lloc: Unió Democràtica de Catalunya. Av. de Blondel, 1
Hora: 19.30 h
Organitza: Unió Democràtica de Catalunya
6 DE MARÇ
CONFERÈNCIA: CÀNCER DE MAMA I MENOPAUSA
Lloc: Pl. d’en Joan XXIII, s/n
Hora: 16:00 h
Organitza: Vocalia de Dones de l'AV Magraners
CONFERÈNCIA: PREVENCIÓ DE L'OSTEOPOROSIS
a càrrec de Miguel Ángel Rueda, ginecòleg
Lloc: Sala Jaume Magre. C/ del Bisbe Torres, 2
Hora: 19.30 h
Organitza: Àrea de la Dona de la Federació de Cases Regionals
CONFERÈNCIA: LA DONA EN ELS DIFERENTS ÀMBITS DE LA SOCIETAT
Lloc: Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials. C/ Aribau, 8
Hora: 20.30 h
Organitza: Àrea de la Dona de CIU
EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA: L’EVOLUCIÓ DE LA DONA A TRAVÉS DE L FOTOGRAFIA
Lloc: Local social de l'Associació de Veïns. C/ d’Issac Albèniz, 4
Organitza: Vocalia de la Dona de l’AV Instituts - Sant Ignasi
7 DE MARÇ
FESTA: ANIVERSARI 15 ANYS TREBALLANT PER A LES DONES DE CAPPONT
Lloc: Associació de Veïns de Cappont. C/ d’Alfons II, 14
Hora: Tot el dia
Organitza: Àrea de la Dona de l'AV Cappont
ACTE DE LLIURAMENT DE LES BEQUES DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN
Lloc: Palau de la Paeria. Saló del Retaule
Hora: 11:00 h
Organitza: Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona
CONFERÈNCIA: REPTES DE LES DONES AL S. XXI
a càrrec de Mercè Torres, advocada
Lloc: Local social del Centre Cívic Democràcia. C/ de la Democràcia, 19
Hora: 17:00 h
Organitza: Vocalia de Dones de l'AV de Noguerola
CONCURS DE POSTRES
Lloc: Centre Cívic de Pardinyes. C/ de Sant Pere Claver, 5
Hora: 18:00 h
Organitza: Grup de Dones de l’AV de Pardinyes
SORTIDA CULTURAL: LA DIETA MEDITERRÀNIA
Organitza: UNAE (Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa)
CINEMA PEL 8 DE MARÇ
presentació a càrrec de Montse Bergés
Lloc: IMAC, Sala Alfred Perenya. Av. de Blondel, 64
Hora: 20.30 h
Organitza: Esquerra Republicana de Catalunya
8 DE MARÇ
CONFERÈNCIA: ASPECTES LABORALS DE LA NOVA LLEI D’IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES
a càrrec de Sixte Garganté, jurista i membre del CERES (Centre d’Estudis i Recerca Sindical) de CCOO Catalunya
Lloc: Sala Jaume Magre. C/ del Bisbe Torres, 2
Hora: 12:00 h
Organitza: CCOO Terres de Lleida
REPARTIMENT DE CLAVELLS, AMB LA COL·LABORACIO D'UN GRUP D'ANIMACIO
Lloc: Davant Montepio/passarel·la
Hora: 18:00 h
Organitza: UGT
CAFÈ – CONCERT
Lloc: Equipament cívic del Dept. de Governació i Administracions Públiques.
C/ d’en Pius XII, 20 (cantonada C/ de La Mercè)
Hora: 18:00 h
Organitza: Associació de Dones de Santa Teresina
CAFÈ MUSICAL
Lloc: ADELLS, C/ de La Mercè, 1
Hora: 18:00 h
Organitza: ADELLS (Associació de Dones per a l’Esbarjo, el Lleure i la Salut)
ACTE UNITARI D’HOMENATGE: TRENTA ANYS DE MOVIMENT DE DONES A LLEIDA
Homenatge a les dones del moviment associatiu
Lectura del manifest
Concert a càrrec del grup “As Meninas”
Lloc: Teatre Municipal de l’Escorxador, Sala 1. Pl. de l’Escorxador
Hora: 19:00 h
Organitza: Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona i Consell Municipal de la Dona.
9 DE MARÇ
HOMENATGE A LES DONES AMB 25 ANYS D'AFILIACIÓ AL SINDICAT. XERRADA-COL·LOQUI AMB DIFERENTS DONES AMB PROJECCIÓ SOCIAL
Lloc: Sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida. Pl. d’en Víctor Siurana, 1
Hora: 18 h
Organitza: UGT
TALLER DE MAQUILLATGE
Lloc: Local social AV Secà St. Pere. Pl. de St. Pere s/n
Hora: 18 h
Organitza: Vocalia de dones de l’AV Secà St. Pere
CONFERÈNCIA: L'EVOLUCIÓ DE LA DONA A TRAVÉS DE LA FOTOGRAFIA
a càrrec del fotògraf Carlos Gómez Torres
Lloc: Local social de l'Associació de Veïns. C/ d’Issac Albèniz, 4
Organitza: Vocalia de la Dona de l’AV Instituts - Sant Ignasi
10 DE MARÇ
A LA CUINA CUINEM TOTS
Lloc: Sunka. C/ del Bisbe Ruano, 12
Hora: 11:00 h debat / 12.30 h concurs/taller de cuina
Organitza: Secretaria de la Dona de la JSC (Joventuts Socialistes de Catalunya)
CONCERT A CÀRREC DE LA MEZZOSOPRANO MARTA INFANTE AMB EL GRUP ENSEMBLE FONTEGARA
Col·labora: Auditori Municipal Enric Granados.
Lloc: Auditori Municipal Enric Granados, Sala 1. Pl. d’en Mossèn Cinto Verdaguer, s/n
Hora: 21:00 h
Organitza: Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona
SOPAR DE SOCIES DE L'AV DE MAGRANERS
Lloc: Pavelló Municipal dels Magraners
Hora: 21.30 h
Organitza: Vocalia de Dones de l'AV Magraners
SOPAR DE DONES
a càrrec dels centres Casa de Andalucia, Casa de Aragón, Centro Extremeño, Centro Galego i Centro Castilla-León
Lloc: Centro Extremeño. C/ de l’Indivil i Mandoni, 8
Hora: 21.30 h
Organitza: Àrea de la Dona de la Federació de Cases Regionals
13 DE MARÇ
CINEMA: PROJECCIÓ DE LA PEL·LÍCULA PRINCESAS
Lloc: Casal de la Dona. Pl. Fanalets de St. Jaume, s/n
Hora: 18:00 h
Organitza: Ajuda en Acció
14 DE MARÇ
CONFERENCIA: SENTIMENTS DAVANT LES PERDUES
a càrrec de Teresa Treg, psicòloga
Lloc: Associació Dones del Clot. Pl. de la Constitució s/n
Hora: 16.30 h
Organitza: Associació de Dones del Clot
15 DE MARÇ
CAFÈ - TERTÚLIA: EL PAPER DE LES DONES EN L'ATENCIÓ A LES PERSONES, LA LLEI DE LA DEPENDÈNCIA
a càrrec de Maria Burgués, senadora portaveu del grupparlamentari Entesa Catalana de Progrès
Lloc: Associació Veïns Germanor-Pius XII. Passeig de Ronda 60-62
Hora: 19:00 h
Organitza: Vocalia de la Dona AV Germanor-Pius XII
21 DE MARÇ
CONFERÈNCIA - COL·LOQUI: EL DOLOR
Lloc: UNAE. C/ d’en Mossèn Amic, 1
Hora: 17.30 h
Organitza: UNAE (Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa)
26 DE MARÇ
JORNADA: CONCILIAR VIDA PERSONAL I VIDA LABORAL: EL TEMPS DE LA CIUTAT
Lloc: Sala Jaume Magre. C/ del Bisbe Torres, 2
Hora: de 10 a 14.30 h
Organitza: Regidoria de Participació Ciutadana i Promoció de la Dona, CCOO i UGT Terres de Lleida
NOSALTRES LES DONES:
Dolors Piera i Llobera
Puigverd d'Agramunt (Urgell), 1910 – Santiago de Xile (Xile), 2000. Mestra i sindicalista.
El seu pare, un mestre progressista, li va transmetre la passió per la pedagogia. Va estudiar magisteri a l'Escola Normal de Lleida. Va exercir de mestra en diverses poblacions catalanes i fa ser fundadora de la Federació Espanyola de Treballadors de l'Ensenyança (FETE-UGT).
Durant el bienni negre va ser expedientada per exercir la Tècnica Freinet a Vilafranca del Penedès, on treballava. La redacció de l'Escola Proletària (òrgan de la FETE-UGT) es feia des de casa seva. Com a delegada d’aquesta publicació, Dolors Piera va assistir al Congrés Mundial de Professors de París.
Membre del PSUC, va formar part del Comitè Executiu del partit. El 1937, en plena guerra civil, va participar en l’organització del Congrés de la Dona realitzat a Barcelona, congrés que va donar lloc a la creació de la Unió de Dones de Catalunya, de la que en va ser escollida secretària general. Com a regidora de l’ajuntament de Barcelona, va acompanyar La Passionària en el míting realitzat al Velòdrom d’hivern de París.
Amb la derrota de la República, Dolors Piera es va exiliar a París, on va treballar a l’oficina Internacional per a la Infància. Detinguda arran de la invasió nazi de França durant la Segona Guerra Mundial, va estar empresonada quatre mesos.
En sortir-ne, viatja amb el seu germà Josep fins a la República Dominicana i finalment s’instal·la a Xile on es reuneix amb el seu company, Pere Aznar i neixen els seus fills. Allà treballa novament de mestra, sent sotsdirectora de la Escuela Bialik i, més endavant, directora del Colegio Andersen. A Xile, organitza el primer Congreso de Mujeres de Santiago, i manté activa la seva militància feminista. També va ser una de les dinamitzadores del Centre Català de Santiago de Xile.