Treballar menys per a viure més

foto jornada 8M 2023El dimecres dia 15 de març de 2023 es va celebrar, a l'Auditori del campus de Cappont de la UdL, la jornada 15 anys de la Llei d'Igualtat. Balanç, reptes i oportunitats dedicada a la reflexió sobre l'impacte de la Llei d'Igualtat que va entrar en vigor el 2008. L’activitat, impulsada pel Centre Dolors Piera, va comptar amb l'assistència de més de 200 alumnes i persones interessades.

María Amparo Ballester Pastor, catedràtica de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat de València, juntament amb la secretaria de dones i polítiques LGTBI+ de CCOO de Catalunya, Mentxu Gutiérrez Jiménez, van ser les encarregades d'exposar l'anàlisi de l'impacte d'aquesta llei.

 

La catedràtica va exposar com quinze anys de lluita encara no han solucionat les desigualtats laborals entre gèneres. A la vegada, va reflexionar sobre la dificultat actual de la societat per a compatibilitzar l'àmbit familiar i personal amb el laboral, especialment per a les dones, que normalment són les assenyalades per a abandonar el món professional per a dedicar temps a l'atenció familiar, ja sigui de fills i filles o de persones grans.

El concepte d'igualtat entre homes i dones està girant cap a una altra categorització, ''Igualtat real i efectiva''. En paraules de la docent: ''L'època dels discursos ja ha caducat, ara hem de preocupar-nos per fer de la igualtat una cosa pràctica i real''. Un exemple d'aquestes polítiques és la consecució d'eines concretes, com bé s'ha fet amb la recerca de l'equilibri a les quotes de participació per gèneres a les directives de les empreses.

Addicionalment, María Amparo relatava la necessitat social de recuperar (o d'obtenir, si és que alguna vegada les persones treballadores ho han tingut) la sobirania del temps, tant el personal com el professional. L'atenció familiar té un temps complet rígid, per això, els horaris de treball s'haurien d'estipular al voltant d'aquest element, de fer-se al contrari, es fa impossible equilibrar la balança. L'objectiu d'aquest tipus de lleis ha de ser el de concedir a les persones treballadores la capacitat per a administrar lliurement el temps de descans, dificultat actualment pel ''treball a trucada'' i que suposa, per a les persones que el pateixen, el desconeixement de saber si l'empresa les cridarà via telefònica mentre gaudeixen del seu temps lliure.

Per la seva part, Mentxu Gutiérrez va exposar dades que fan visibles la desigualtat laboral entre homes i dones, inclús dins del mateix àmbit professional. Una dada significativa és veure com el resultat de la pujada de l'SMI ha propiciat un benefici majoritari per a les treballadores, que són les que ocupen llocs de treball en sectors amb pitjor retribució econòmica. Tan sols a Catalunya, sis mil sis-centes seixanta empreses no tenen plans d'igualtat, un 16% no compta amb un protocol d'assetjament sexual i un 8,7% de les empreses no tenen un control d'objectius de la Llei d'Igualtat.

La jornada fa visible que el procés de legislació per a la igualtat és farragós i lent, i el fet que ja siguin visibles alguns canvis mínims no significa que tot el treball estigui fet.

Text: Alex Agudo