Març núm. 75

Manifest Unitari pel 8 de març: Nosaltres, alternatives feministes

Un any més, el dia 8 de març, milions de dones de tot el món sortim juntes al carrer per a fer visible la necessitat del canvi i la força dels moviments feministes d’arreu.

Els últims anys, des de certes esferes de poder i alguns mitjans de comunicació pretenen deslegitimar o silenciar les reivindicacions feministes. Ens fan arribar múltiples missatges, com que el feminisme és un moviment del passat, obsolet i superat, i que “la igualtat” ja ha estat assolida. Aquest boicot explícit dels canals de (des)informació formals són un símptoma de què les nostres reivindicacions van més enllà d’aconseguir drets formals per a les dones, i els fa por perquè desestabilitzem els pilars bàsics del sistema patriarcal. La realitat és que les feministes som una molèstia que aquest sistema intenta esborrar. Anem, doncs, pel bon camí.

La consecució d’alguns drets formals bàsics que fins ara ens havien estat negats no ens poden fer oblidar la nostra realitat diària, en la qual continuem essent discriminades, silenciades, oprimides, impunement assassinades i, en definitiva, considerades ciutadanes i treballadores de segona. De nou ens trobem davant d’unes crisis que són fruit del propi sistema capitalista: crisi econòmica, alimentària, ecològica, de les cures… Un capitalisme deshumanitzador que sempre necessitarà que hi hagi explotades i oprimides per a poder sobreviure. És per això que, en aquest context sociopolític, reivindiquem més que mai alternatives feministes, el que significa el feminisme com a pràctica diària, com a alternativa que posa les persones en el centre d’atenció i que sacseja de cap a peus el sistema capitalista, heteropatriarcal, imperialista i racista que se’ns imposa. Un sistema que només se centra en la lògica del benefici econòmic sense tenir en compte les necessitats de les persones, del medi ambient i dels pobles.

Davant de:

Nosaltres, alternatives feministes:

Volem fer una crida molt especial a les nostres companyes i companys de viatge, integrants dels nombrosos moviments socials, per recordar una vegada més la necessitat de construir alternatives conjuntament. Cal que, entre totes i tots, fem trontollar sistema, de dalt a baix, i el transformem d’una vegada per totes en el món que volem.

LA REVOLUCIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ!

Sortirem al carrer amb contundència, insubmises, persistents, carregades d’arguments i exigirem tot el que ens pertoca, perquè el feminisme és una mirada, un punt de vista crític, una proposta d’alternativa social ferma que és urgent incorporar als discursos, les polítiques i les pràctiques de resistència i de construcció d’un nou model social igualitari. I, especialment, perquè no creiem en les jerarquies sexuals, de gèneres, racials o de qualsevol altre tipus, sinó en la igualtat efectiva per a tothom.

DONES, LA LLUITA ÉS NOSTRA!

Extret de Ca la Dona

ACTIVITATS DEL CENTRE DOLORS PIERA
D’IGUALTAT D’OPORTUNITATS I PROMOCIÓ DE LES DONES
DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

Activitats 8 de març "Dia de la Dona Treballadora"  a la Universitat de Lleida:

ACTIVITAT: I QUÈ PENSES FER PER LA IGUALTAT DE GÈNERE EN EL TREBALL?

PRESENTACIÓ DE LA COL·LECCIÓ "GENUÏNES"

SESSIÓ INFORMATIVA SOBRE L'APLICACIÓ DEL PLA D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS DE LA UDL

ACTIVITAT: CONFERÈNCIA A CÀRREC DE LA DRA. A. JARNÉ TITULADA "DONES I DEMOCRÀCIA: NOUS MOVIMENTS PER UNA SOCIETAT"

I ACTUACIÓ MUSICAL DEL GRUP ENVERS AMB LA CANTANT EMILIA ROVIRA

Activitats 8 de març "Dia de la Dona Treballadora" a la ciutat de LLeida

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES: PER LA INCLUSIÓ SOCIAL

Altres activitats 8 de març "Dia de la Dona Treballadora"

3A SETMANA PER LA IGUALTAT: "DONES I PRODUCCIÓ DE CONEIXEMENT"

JORNADES ANARCOFEMINISTES: CENT ANYS DE CNT

Activitats a Lleida

CURS: 2 CRÈDITS DE LLIURE ELECCIÓ SOBRE EL PATRIARCAT: "DONA LA CRISI ENS FA MÉS PRECÀRIES"

ACTIVITAT: DONES DE BLUES

TALLER: "PER A LA DONA"

CONFERÈNCIA: LA DONA A LA FI DE SEGLE XIX: L'IMAGINARI ARTÍSTIC I LA REALITAT

Jornades, congressos, i seminaris

JORNADA: "LA GESTIÓ DEL TEMPS DE TREBALL COM A ESTRATÈGIA EMPRESARIAL I DE PROMOCIÓ DE LA IGUALTAT D'OPORTUNITATS"

JORNADA: "EL TALENT FEMENÍ EN EL LIDERATGE DE LES EMPRESES"

Beques i convocatòries

CONVOCATÒRIA: CUADERNOS KÓRE. REVISTA D'HISTÒRIA I PENSAMENT DE GÈNERE. APORTACIONS PER AL PRÒXIM NÚMERO.

Altres activitats

EXPOSICIÓ: MS UNDERSTOOD: WOMEN'S LIBERATION IN 1970'S BRITAIN

EXPOSICIÓ: STRIKING WOMEN: VOICES OF SOUTH ASIAN WORKERS FROM GRUNWICK AND GATE GOURMET

Nosaltres les dones

Elàdia Faraulo i Puigdollers
Barcelona, 1899 – Mèxic, 1979. Nascuda a Barcelona l’any 1899, va jugar un paper important en el camp de l’assistència social a l’època de la Segona República. Va aconseguir el títol d’assistent social a Bèlgica, on va estudiar Ciències Socials. Posteriorment, va treballar a la Generalitat de Catalunya com a directora d’Assistència Social. Durant la Guerra Civil, l’any 1938, va ser nomenada directora general d’Evacuació i Assistència dels Refugiats del Ministeri de Treball i Assistència Social. L’any 1939 s’exilià, en primer lloc, a França i després va passar a Veracruz, Mèxic. Posteriorment, es traslladà a Monterrey, i es va incorporar a la Universitat de Nuevo León, on va participar en la fundació, l’any 1968, de l’Escola de Treball Social de Nuevo León i del Servei de Treball Social de l’Hospital Universitari de Monterrey. Va morir exiliada a Mèxic l’any 1979.

Extret del Calendari 2010 de l'Institut Català de les Dones.