Març número 119

Un espai només de dones fa més fàcil el reconeixement mutu de les experiències de sofriment ocasionades per la guerra

Astrid N. Heiberg (Noruega, 1936). Professora de Psiquiatria a la Universitat d'Oslo. Va ser la primera dona en ocupar el càrrec, com a presidenta de la Federació Internacional de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Vermella, entre 1997 i 2001. Anteriorment, entre 1993 i 1999, havia estat presidenta de la Creu Roja noruega i havia desempenyorat també diversos càrrecs en el Govern i el Parlament de Noruega en l'àmbit dels assumptes socials i la salut. Viceministra de Salut i Assumptes Socials, Ministra d'Assumptes de Consum i Administració Governamental i parlamentària. A més, va ser integrant del Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura.

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LES DONES A LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

L’Ajuntament de Lleida impulsa els actes de commemoració ciutadana del Dia internacional de les Dones amb un programa unitari que inclou més de quaranta activitats, que es realitzaran entre el 25 de febrer i el 21 de març, organitzades  per una trentena d'entitats i grups de dones i altres institucions de la ciutat, amb jornades, conferències, exposicions, debats,  caminada de les dones, sortides culturals, actes d’homenatge...

JORNADA ART I IGUALTAT DE GÈNERE

Des d'una museologia crítica i feminista, explicarem com les polítiques artístiques municipals i la situació de precarietat del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida han interferit en la incorporació i legitimació de les dones artistes de la nostra ciutat i han debilitat la posició dels/de les artistes del territori i la del propi Museu. Així doncs, qüestionarem unes estructures discursives i unes pràctiques que, ancorades en inèrcies del passat, obstaculitzen altres marcs de comprensió i d'acció possibles. De manera paral·lela visionarem algunes representacions i projectes de les artistes d’arts visuals lleidatanes, la majoria de les quals están, avui per avui, situades en un punt cec.

Després de la projecció hi haurà un col·loqui amb la catedràtica d'Història Contemporània de la UdL, Dra. Conxita Mir, la mestra i filla de mestres de la república i testimoni del documental, Hilda Farfante, la responsable del projecte i Secretària de Polítiques Socials de la FETE-UGT, Luz Martínez, i el Javier Giménez, responsable de la secretaria d'Ensenyament Públic de la FETE-UGT Terres de Lleida.

La projecció de la pel·lícula ha estat coorganitzada amb la FETE-UGT Terres de Ponent.

Descarregueu-vos el programa. 

EXPOSICIÓ "ARTISTES CATALANES DEL DIBUIX I LA PINTURA", del 27 de febrer al 25 de març.

Aquesta exposició té com a objectiu difondre els noms d'algunes de les dones, miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores que amb la seva obra han contribuït a configurar el patrimoni artístic de Catalunya des de l'Edat Mitjana fins el segle XX. Les artistes sel·leccionades (miniaturistes, pintores, dibuixants i il·lustradores) són una mostra del creixement i l'evolució de la creativitat artística de moltes dones que com elles, al llarg del temps, han treballat amb diferents interessos: des de l'adopció dels llenguatges acadèmics i establerts per a què es reconegués el seu treball, fins a la transformació i subversió d'aquests llenguatges per construir altres formes de pintar i representar el món. Elles, com moltes altres, formen part d'una genealogia oculta que aquesta exposició pretén començar a fer visible.

ACTE INSTITUCIONAL DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA

L'acte institucional del Dia Internacional de les Dones a la ciutat de Lleida tindrà lloc el dia 8 de març, a la plaça 8 de març de Lleida a les 12.00h. Hi assistiran, com cada any, la representació d'institucions i unitats de la Generalitat de Catalunya, de l'Ajuntament de Lleida, de la Diputació de Lleida, del Consell Comarcal del Segrià, de la subdelegaciódel govern central i de la Universitat de Lleida.

LLIURE ELECCIÓ: JORNADA ART I IGUALTAT DE GÈNERE

• Dia: Dijous 6 de març de 2014
• Hora: de 16.30h a 20.00h
• Lloc: Sala de juntes, 2n pis. Edifici Rectorat
• Crèdits de lliure elecció: 1 crèdit
• Preu:39.53€
• Programa http://www.cdp.udl.cat/home/images/pdfs/8marc/programa_curs_art_8m_2014.pdf
• Inscripció http://www.cdp.udl.cat/home/index.php/es/component/jforms/7/38

MATÈRIA TRANSVERSAL: IGUALTAT D’OPORTUNITATS ENTRE DONES I HOMES: APLICACIÓ PRÀCTICA EN L’EDUCACIÓ

MATÈRIA TRANSVERSAL: GÈNERE, CONSTRUCCIONS CULTURALS I INTERVENCIÓ SOCIAL

PRODUCCIÓ CIENTÍFICA I ACTIVITAT DOCENT SOBRE GÈNERE A LA UdL


El Centre Dolors Piera, amb l'objectiu de visibilitzar i reconèixerl'activitat acadèmica del professorat de la UdL en matèria de gènere, ha inclòs un apartat específic en aquest butlletí per donar a conèixer la recerca, les publicacions, els materials docents, etc. que es realitzen a la nostra universitat des d'una perspectiva de gènere. Aquest mes destaquem:

llibre anaConsulteu la ressenya. En el cas que tingueu interès en què al butlletí i a la pàgina del Centre Dolors Piera es faci una menció especial a la vostra producció científica i docent en matèria d'igualtat de gènere i d'oportunitats entre dones i homes, necessitaríem que responguéssiu aquest formulari que us enllacem.

L'assignatura que s'imparteix en el 4rt curs del grau en ADE, com assignatura optativa, cada avaluen l'alumnat amb dos treballs, un primer treball més general i un altre més específic en el que s'analitza la situació laboral d'algun col·lectiu de població. En aquest curs 2013-2014, el segon treball s'ha centrat en la dona. La cianqutena d'alumnes de l'assignatura  han format grups de duess persones i han analitzat la situació laboral de la dona en el mercat laboral de l'Estat espanyol. Aquesta activitat s'engloba dins d'un dels objectius de l'assignatura en el que es preten "Aprofundir sobre les actuals formes d'ocupació i la seva incidència social".

Activitats a Lleida 

PROGRAMA D'ACTIVITATS DE COMMEMORACIÓ DEL 8 DE MARÇ A LLEIDA.

L’Ajuntament de Lleida impulsa els actes de commemoració ciutadana del Dia internacional de les Dones amb un programa unitari que inclou més de quaranta activitats, que es realitzaran entre el 25 de febrer i el 21 de març, organitzades  per una trentena d'entitats i grups de dones i altres institucions de la ciutat, amb jornades, conferències, exposicions, debats,  caminada de les dones, sortides culturals, actes d’homenatge...

Descarregueu-vos el programa d'activitats.

TROBADA INTERNACIONAL D'INVESTIGACIÓ. GÉNERO Y SEXUALIDAD ENTRE LAS CULTURAS HISPÁNICAS (1970-2000)

ASSOCIACIÓ DE VEINS I VEÏNES DE BALÀFIA. VOCALIA DE LA DONA

TALLER: CONÈIXER EL TEU CICLE MENSTRUAL

Jornades, congressos i seminaris

TALLER DE RELACIONS AFECTIVES I SEXUALITAT

CONFERÈNCIA D'ALICE FAUVEAU, FUNDADORA I DIRECTORA DE FOCUS ON WOMEN A LA II JORNADA DE TURISME DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA: NOVES TECNOLOGIES APLICADES AL TURISME

EXPOSICIÓ "IL·LUSTRADORES" I ACTE DE RECONEIXEMENT A MERCÈ LLIMONA (1914-1997)

• Dies: del 3 al 28 de març de 2014
• Lloc: Francesca Bonnemaison.
• Organitza: Institut català de les Dones, Diputació de Barcelona i Universitat de Vic.
• Reconeixement a la il·lustradora Mercè Llimona amb motiu del centenari del seu naixement.

DÉBAT: LE GENRE AU COEUR DE LA CLASSE SOCIALE (el género en el corazón de la clase social)

II EDICIÓN DEL CURSO DE EXTENSIÓN UNIVERSITARIA “CONSTRUCCIÓN DE IDENTIDADES DE GÉNERO. DE LA ‘ODISEA’ A ‘SEXO EN NUEVA YORK”

CONFERÈNCIA: FEMMES, TRAVAIL ET INÉGALITÈS (mujeres, trabajo y desigualdades)

I CONGRÉS D’INVESTIGACIONS FEMINISTES EN TRANSFORMACCIÓ

5º WORKSHOP INTERNACIONAL DE INVESTIGACIÓN GÉNERO Y CULTURA AUDIOVISUAL

XX JORNADES INTERNACIONALS D'INVESTIGACIÓ INTERDISCIPLINÀRIA: "VIOLÈNCIA DE GÈNERE: ESCENARIS I DESAFIAMENTS"

I COL·LOQUI INTERNACIONAL FENT HISTÒRIA: GÈNERE I TRANSICIÓ POLÍTICA

ASPARKIA

CONFERÈNCIA: " Engendering Cities: Designing Sustainable and Inclusive Urban Environments"

Premis, beques i ajuts

CURS “I SAPIERI DELLE DONNE”

DOSSIER 21 LECTORA

Altres activitats

CURS DE LECTURES DE TEORIA POLÍTICA FEMINISTA

MÀSTER CLASS. "ELL FA. ELLA ÉS, COM EVITAR LES ASIMETRIES DE GÈNERE A LA INFORMACIÓ" a càrrec de JOANA GALLEGO

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta:

incorporacion_generoESPERANZA BOSCH FIOL. Incorporación de los contenidos en igualdad de oportunidades y género en grado. Palma : Universitat de les Illes Balears, 2011. ISBN     9788483841693

El text ens explica que la formació universitària ha d'anar més enllà dels mers continguts científics de cada disciplina i incloure entre els seus objectius formar en valors que enforteixin la convivència democràtica des dels principis d'igualtat i equitat, així com participar activament en l'eliminació dels biaixos de gènere, entre altres qüestions. Els mitjans per assolir aquests objectius són amplis i diversos, si bé poden resumir-se, en essència, en crear un clima de tolerància i respecte a l'aula, analitzar la realitat, visibilitzar els assolimentsde les dones i utilitzar un llenguatge no sexista.

logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

 

Notícies

DIRECTORES DE CINEMA A ESPANYA I DISCURSOS DE GÈNERE, DE BARBARA ZECCHI

 Barbara Zecchi (UMass Amherst) és l'autora de Desenfocadas. Cineastas españolas y discursos de género, publicat a la col·lecció Mujeres y culturas (Icaria, 2014). Aquest volum es proposa analitzar un centenar de pel·lícules espanyoles que tenen en comú haver estat dirigides per dones, corpus al qual Zecchi es refereix com "ginocinema". A partir del concepte d'autoria, Desenfocadas analitza quatre generacions de directores: les pioneres de la direcció fílmica en l'època del cinema mut, les realitzadores dels inicis del sonor, les "mares" de la Transició i les seves "hereves", les cineastes actuals. Des de les cineastes precursores com ara Carmen Pisano, Anaïs Napoleón o Rosario Pi Brujas, fins a Isabel Coixet o Icíar Bollaín, Zecchi pretén rescatar les cineastes de l'oblit i les ombres del món masculí de la indústria cinematogràfica.

Mes informació: http://www.ub.edu/cdona/node/2926

EL GOVERN APROVA EL PROGRAMA D'INTERVENCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

El Pla estableix les línies estratègiques i les actuacions per avançar en l'eradicació de la violència masclista fins al 2015
El Govern ha aprovat el Programa d'intervenció integral contra la violència masclista. Aquest pla estableix les línies estratègiques i les principals actuacions per eradicar la violència masclista a Catalunya, tal i com estableix la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.
El Pla, que estarà vigent fins al 2015, incideix en tres línies estratègiques:
• Sensibilització i prevenció.
• Detecció, atenció i recuperació.
• Estructures de coordinació.
Font: Generalitat de Catalunya

CREACIÓ D'UNA XARXA SOLIDÀRIA DE VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE A LES UNIVERSITATS

Prop d’un centenar d’estudiants i víctimes entreguen un miler de signatures en contra de l’assetjament sexual a la UB.

A les 17h, del dia 20 de febrer, víctimes d’assetjament sexual i diferents membres de la comunitat universitària (professorat, estudiantat...) han entregat unes 1000 signatures (985 online i una desena recollides en el moment de l’acte), al registre del Rectorat de la Universitat de Barcelona, dins de la campanya: “Prou violències a la Universitat”. El lliurament ha estat acompanyat per una concentració d’unes 80 persones dintre de l’Edifici Històric de la UB, on es troba el Rectorat. Durant l'acte s'ha llegit el "Manifest contra les violències a la Universitat", amb el qual s'ha promogut una campanya durant les darreres 2 setmanes exigint: el cessament definitiu del catedràtic Jesús De Miguel, acusat d'assetjament sexual en diversos casos; així com un posicionament ferm en defensa de les víctimes per part de la institució universitària de cara a possibles casos actuals i futurs. Un cop realitzada la lectura i, amb el lema: “Fora assetjadors, de la universitat!” s'ha donat pas al lliurament de les signatures, aportades tant per part de persones individuals, com de col·lectius afins. L’acte ha estat organitzat per l’Assemblea d’Estudiants de la Facultat d’Economia i Empresa conjuntament amb víctimes directes.

Notícia a El País

CON LA A. LA DESPENALIZACIÓN DEL ABORTO ES ASUNTO DE TODAS.

La salud sexual y reproductiva y la interrupción voluntaria del embarazo es un problema universal por cuanto afecta a todas las mujeres del mundo, incidiendo fundamentalmente en aquellas que por edad, condición social y económica pertenecen a los grupos más desfavorecidos. Expertas de diferentes países de América Latina dan cuenta de estas situaciones en este número de con la A, mostrándonos las diferentes caras de un problema universal que, como tal, requiere soluciones universales.

Número 30. Con la A

Nosaltres les dones

Domitila Barrios (Bolívia 1937)

És una de les primeres dones líders dels moviments miners de Bolívia,dona, indígena, mestressa de casa, treballadora i lluitadora pels drets del poble. Des de l'any 1963 va participar al Comitè de Mestresses de Casa de la comunitat minera del segle XX, que es va enfrontar a les forces repressives de diferents Governs dictatorials. L'any 1975 va representar al segle XX a la Tribuna de l'any Internacional de la Dona, organitzada per les Nacions Unides a Mèxic. La seva participació va tenir repercussió internacional. L'any 2007, el Govern li va entregar la medalla per Mèrit Democràtic per la seva contribució al restabliment de la democràcia a Bolívia, després de més 20 anys de dictadures.

Domitila Barrios de Chungara, dona, indígena, cuidadora de la llar, treballadora, és una lluitadora tenaç pels drets del seu poble. Activista en la quotidianitat, té el coratge de donar a conèixer l'explotació del col·lectiu de treballadors bolivians i voluntat inesgotable demanat justícia.

Plantejava una pregunta bàsica: "si Bolívia és un país tan ric en matèries primes, per què és un país de tanta gent pobre? El seu activisme li va aportar una resposta: "Bolívia es troba sotmesa a les empreses transnacionals que controlen l'economia del meu país. Malgrat som tan pocs habitants, aquesta riquesa no ens pertany, n'hi ha molts que s'han tornat rics però inverteixen tota la seva plata a l'estranger".

El Comité de Armas de Casa Siglo XX, del que formava part activa i del que era representant li va acostar la participació de les dones en la realitat comunitària minera i en la política era per ella part d'un tot: "si la dona està polititzada, si ja té formació, des de la cuna educa als seus fills amb unes altres idees i els fills seràn un altre cosa".

D. Barrios va perdre la seva germana (que va morir per menjar restes trobades a una escombraria on hi havia cendre de carbur) i va viure les brutals repressions dels militars (que van entrar com a civils) cap als treballadors de la comunitat minera. Fets que ella mateixa va denunciar "no és just el que han fet amb nosaltres. Si el Govern mateix ha estat qui ens ha tret els salaris i l'únic que demanem, és el que per justícia ens correspon... I que ens matin així, no és just. Cobards!". Dos dies després, va ser conduïda a una presó de La Paz. Va sortir-ne il·lesa, però mesos més tard, quan tornaria a ser detinguda no va ser així... Les tortures, a part de les conseqüències físiques van emportar-se la vida del seu fill, el qual el seu cos no va poder contenir. Va ser acusada de se l'enllaç de la guerrilla del Che.

No obstant això, ella va seguir lluitant, i va implicar-se amb les protestes davant la repressió de Hugo Banzer, que va prohibir els partits polítics i els sindicats. Va caure la dictadura, però se'n va instal·lar un altre, que va conduir-la a exiliar-se a Suècia i després a Mèxic.

Doña Domi, com és popularment coneguda va tornar a Bolívia on no ha deixat de lluitar perquè el moviment miner no mori, segueix esperant que la injustícia no sigui eterna.