Juliol.núm.112

"La forma de protegir-me és no mentir" 

Anna Politkóvskaya (Estats Units, 1958-2006). Filla de pares ucranians que treballaven en la seu de les Nacions Unides, amb nacionalitat russa. Va destacar per la seva activitat a favor dels drets humans i per la oposició al conflicte txetxè. La seva tasca va ser reconeguda amb el Premi UNESCO-Guillem Cano de Llibertat de Premsa de Rússia. A més, va publicar el llibre "Un diari rus", en el qual denunciava les pràctiques corruptes de Putin i on explicava com va ser enverinada. El seu treball important va ser com a redactora del periòdic Izvestia, a més, va treballar per la revista Novaya Gazeta, en la qual va rebre amenaces de mort cotinuades, degut als seus reportatges d'investigació.

Al llarg de la seva vida periodistica, va dedicar el seu temps a donar testimoni de les violacions dels drets humans i dels abusos que es cometien en Txetxenia, i en altres regions russes. Va publicar varis llibres: Una guerra sucia: una reportera susa en Chechenia, Un pequeño rincón del infierno: crónicas desde Chechenia, en els quals explicava com els ciutadans eren torturats o asessinats.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

PREMI DE FOTOGRAFIA: DONES RURALS 2013

PREINSCRIPCIÓ AL MÀSTER OFICIAL ONLINE EN AGENTS D'IGUALTAT D'OPORTUNITATS

VI JORNADES: DONES I IGUALTAT DE TRACTE AL MÓN RURAL (1 crèdit de lliure elecció)

Activitats a Lleida 

SEGON CICLE DE CINEFÒRUM SOBRE IGUALTATS I IDENTITAT DE GÈNERE

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

PREINSCRIPCIÓ MÀSTER: EN ESTUDIS DE LA DIFERÈNCIA SEXUAL

CURS: ELIMINAR LES BARRERES DE GÈNERE PER TRANSFORMAR

CURS D'ESTIU: GÈNERE, RESISTÈNCIA CIUTADANA I EDUCACIÓ CRÍTICA

CURS: DINAMITZADORA D'ASSOCIACIONS DE DONES

CURS: CRISIS DE LES CURES: LA CONCILIACIÓ DELS ROLS

CURS POSTGRAU: ESPECIALISTA EN AGENT D'IGUALTAT

CURS POSTGRAU: EXPERT EN INTERVENCIÓ AMB HOMES EN IGUALTAT, GÈNERE I MASCULINITATS

I CONGRÉS: DONES FORJADORES DE DESENVOLUPAMENT

Premis, beques i ajuts

IX BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZÁN

PREMIOS DE EXCELENCIA A LA INNOVACIÓN PARA MUJERES RURALES

CONVOCATÒRIA D'AJUTS A ENTITATS PER A PROGRAMES DE LLUITA CONTRA ELS MALTRACTAMENTS, LA VIOLÈNCIA MASCLISTA I LA VIOLÈNCIA FAMILIAR

Altres activitats

TAULA RODONA: NO EM VINGUIS AMB HISTÒRIES! LES DONES PERIODISTES EN TEMPS DE CRISI

ACTE: EN CONTRA DE LA CONTRAREFORMA DE LA LLEI DE L'AVORTAMENT

CICLE: DONES EN TRÀNSIT: EXCLUSIÓ I XARXES DE SUPORT. "DONES IMMIGRANTS EN LA PROSTITUCIÓ: EXCLUSIÓ I DRETS"

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD) us presenta una de les noves adquisicions:

Violencia de género: la violencia sexual a debate / Coordinadors: María Lameiras Fernández, Inés Iglesias Canle.

Publicació: València, Tirant lo Blanch. 2011. ISBN: 9788499850498.

portada_llibre

Sinopsis: la violència sexual exercida contra les dones, és un dels delictes encoberts que es produeixen amb més freqüència al món, essent la violència exercida per les parelles afectives la més freqüent, i cada cop més visibilitzada. La violència sexual exercida dins les relacions de parella, és avui en dia, reconeguda actualment, com un greu problema, al qual s'añadeix la violència sexual exercida a les dones més joves. Tanmateix, l'escàs coneixement i sistematització d'esta greu problemàtica obstaculitzen la posada en marxa de les mesures necessàries per a l'adequat abordatge i erradicació. Per tant, l'objectiu d'aquest llibre, és aportar una aproximació rigurosa i actual de la problemàtica de la violència sexual, dins el marc de la violència de gènere, des d'una perspectiva multidimensional. 

Font d'informació: pàgina web

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

DONES JURISTES: UNA CARRERA DE FONS

Des de l'any 1966, es va prohibir que les dones espanyoles accedir a la carrera judicial, això va comportar que les dones van posar en joc un alt compr omís, control i desafiament per sonal. Tanmateix, a l'entrada del segle XXI, encara queden obstacles per superar, ja que, tal i com exposa, una jurista entrevistada, encara queden molts sectors en els quals no existeix la idea de la paritat. Per saber més informació sobre aquesta temàtica, llegiu el numero 23 de la Revista Con la A.      

Font: Revista Con la A   Escrit per: Redacció de la revista Con la A

TEXT EN DEFENSA DELS ESTUDIS DE GÈNERE A FRANÇA: EN FINIR AVEC LES FANTASMES EN TOUS GENRES

Par ANNE-EMMANUELLE BERGER Professeure de littérature française et d'études de genre, GIS Institut du genre, CNRS et MICHÈLE RIOT-SARCEY Historienne, présidente de la fédération du Réseau interuniversitaire et interdisciplinaire national sur le genre (Ring).

Nous, universitaires, enseignons le genre en philosophie, histoire, littérature, sociologie, anthropologie, économie, droit, psychanalyse, biologie, sciences du vivant, arts, sciences politiques... dans des cours et séminaires de recherche qui existent déjà depuis plusieurs années et attirent un public de plus en plus nombreux. Le genre est un outil d'analyse employé dans diverses disciplines pour saisir la construction sociale, culturelle, langagière et scientifique des différences entre les sexes. Il permet, notamment, de mettre en évidence et d'étudier les assignations dissymétriques et hiérarchiques des rôles et des fonctions sociales entre hommes et femmes.

Ce mode d'analyse vise à comprendre comment et pourquoi, en dépit de l'égalité de droit, persistent, voire se renforcent, des inégalités de fait. Dans un temps de crise et d'inquiétudes majeures, nous pensons que la plupart des dysfonctionnements de nos sociétés sont liés aux inégalités et à la domination de quelques-uns sur l'immense majorité des autres. Au cœur de cette réalité s'est déployée, au cours des siècles, la domination sociale, politique, culturelle, sexuelle et symbolique des hommes sur les femmes. Ainsi voit-on la pauvreté frapper aujourd'hui plus durement les femmes. Cette inégalité entre les femmes et les hommes est le verrou qu'il faut lever pour combattre efficacement et durablement les autres.

Les études de genre permettent d'expliquer pourquoi la liberté des unes est restée longtemps incompatible avec la liberté des autres : il a fallu attendre 1965 pour que les femmes puissent, en France, travailler sans l'autorisation de leur mari. Cette inégalité, véhiculée y compris par la langue, informe durablement les représentations, les pratiques et les valeurs de nos sociétés. A titre d'exemple, longtemps un «homme public» désignait un homme politique tandis qu'une «femme publique» désignait une prostituée. Aujourd'hui, on déplore le trop faible nombre de femmes à des postes de responsabilités politiques et professionnelles et la trop faible implication des hommes dans la sphère domestique. Les études de genre analysent l'origine et la complexité des résistances en rendant possible une évolution de la société.

En déconstruisant les stéréotypes du masculin et du féminin, en mettant en évidence la dimension culturelle et située des normes sexuelles, les études de genre font apparaître que le lien entre sexe, genre et sexualités n'est pas commandé par une «nature» immuable, l'idée de nature ayant elle-même historiquement varié et n'étant pas universelle. Elles ont ainsi contribué à lutter contre les discriminations liées à l'orientation sexuelle et aux identités de genre.

C'est dire qu'il n'y a pas «une» théorie du genre, fantasme entretenu par ceux et celles que la perspective d'une égalité effective dérange ou effraie, mais «des» études de genre. Tous les champs du savoir sont concernés et notre rôle est de revisiter les disciplines sous cet angle. C'est pourquoi nous avons, pour plusieurs d'entre nous, contribué à la rédaction du rapport «Egalité entre les femmes et les hommes, orientations stratégiques pour les recherches sur le genre». La mission de formation critique de l'université et la demande croissante des étudiants soucieux de comprendre notre monde et de chercher des réponses nous donnent pour tâche de développer ce domaine de recherche. Il en va de la construction d'un avenir plus démocratique pour nos sociétés.

Premiers signataires parmi une centaine d'universitaires : Christine Planté Professeure de littérature française, université de Lyon-II Mercedes Yusta Professeure d'histoire de l'Espagne contemporaine, université Paris-VIII Azadeh Kian Professeure de sociologie, université Paris-Diderot, Centre d'enseignement, de documentation et de recherches pour les études féministes (Cedref) Anne-Sophie Godfroy Maîtresse de conférences en philosophie, université Paris-Est-Créteil. Lire la suite des signataires sur http://www2.univ-paris8.fr/RING/spip.php?article2532 

Font: Periòdic Francès Liberation  

ESCRIURE EL DESIG. DE LA CELESTINA A MARIA-MERCÈ MARÇAL, DE MARTA SEGARRA

Marta Segarra, investigadora del Centre Dona i Literatura i coordinadora de la Càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures, acaba de publicar el llibre Escriure el desig. De La Celestina a Maria-Mercè Marçal (Afers, 2013). L'autora hi explora la noció del desig des de la filosofia, la psicoanàlisi i els estudis de gènere, i analitza diverses representacions literàries i cinematogràfiques de la tensió entre el jo i l'altre fascinant o terrible, des del desig de travessar els límits que ens separen d'aquest altre fins al de posseir-lo o anul·lar-lo com a altre. Els textos triats per a l'anàlisi qüestionen, a través del desig, una idea del subjecte que el defineix com una entitat estable i autosuficient, i en proposen implícitament una nova concepció, que implica renunciar a la il·lusió de sobirania i d'invulnerabilitat. 

Font: Centre Dona i Literatura 

NOMÉS EL 29% DE LES EMPRESES TENEN ALGUNA DONA EN EL CONSELL D'ADMINISTRACIÓ

L'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha fet un estudi sobre el dèficit de dones als programes de direcció d'empreses per analitzar el perfil directiu de les empreses. Segons aquest s'haurien d'incorporar 865 dones més en els consells d'administració de les grans empreses catalanes per assolir l'equilibri de gènere (40%) que recomana el Codi de Bon Govern de les empreses consultades (2006) i la Llei d'Igualtat (2007) per a les empreses que tinguin més de 250 treballadors o facturin més de 22,8 milions d'euros (un total de 611). En el cas de les empreses de 50 a 250 treballadors, caldria 2.720 dones més per assolir aquest 40%. 

De les 284.200 societats analitzades, només el 29% compten amb alguna dona en el consell d'administració, mentre que el 71% de les empreses estan dirigides exclusivament per homes. Els sectors amb menor presència femenina són la construcció i l'energia, on només una de cada cinc empreses té alguna dona en el consell. En canvi, en el sector serveis és on hi ha més presència femenina, però en cap cas supera el 35%. 

Per últim, mencionar que per assolir aviat l'equilibri de gènere en les grans empreses catalanes s'haurien d'incorporar 865 dones en els consells d'administració. Per la seva banda, en les empreses de més de 250 treballadores i treballadors, i que haurien de seguir un pla d'igualtat, la participació femenina en els consells baixa al 13%.

Font: Revista La Independent   Escrit per: Noelia Valencia i Julia López

EL NOSTRE COS NO ÉS VOSTRE

Aquesta és una afirmació que, per la seva obvietat, no hauria de ser qüestionada. No obstant, la ideologia conservadora, sempre pul·lula damunt les organitzacions socials i polítiques, per impedir aquelles polítiques que poden incidir en el reconeixement dels drets de les dones i en una millora de la seves condicions de vida.

Es suposa que també per les dones, perquè –per començar- es concep la salut de les dones únicament en clau de la seva funció reproductiva de l'espècie humana, com si les dones no fóssim també persones subjecte de drets, inclosos els drets civils, i com si el nostre cos només fos saludable si s'adapta als cànons i tòpics de bellesa imperants. La publicitat ens representa insegures i imperfectes, però a continuació posa al servei de les dones tota una sèrie de productes per consumir que suposadament donen resposta a aquest malestar imposat que patim. A més a les dones se'ns presenta sovint cansades, estressades, insatisfetes o insegures corporalment, mentre que el cos dels homes és viscut com a potencial d'acció.

Però les dones som persones i, com a tal, subjectes també de drets, tenim capacitat de pensar i decidir encara que s'entestin a decidir per nosaltres. Senyors polítics i senyores polítiques de dretes, autoritats eclesiàstiques i demés ideòlegs conservadors: el nostre cos no és vostre, sinó de totes i cadascuna de les dones que, com a subjectes de dret, exigim poder decidir allò que afecta al propi cos per nosaltres mateixes, assistides–si cal i sense traves- per professionals sanitaris de centres públics per tal de garantir el nostre ple dret a la salut.

Font: Revista La Independent   Escrit per: Maribel Nogue

CROWDFUNDING ¿I TU COM HO VEUS?

És un documental que proposa fer una mirada al masclisme quotidià; un masclisme que es podria qualificar d'"invisible" o de "micromasclisme". La primera dificultat és justament trobar el nom exacte per definir-lo i adonar-se de la seva presència dia a dia. A través de les accions i reflexions de tres dones, es vol mostrar que aquest masclisme o sexisme quotidià, està tan arrelat a la nostra societat que moltes vegades passa desapercebut. Les tres protagonistes d'aquest documental (un tastet aquí) ens dirigeixen cap a una reflexió mes profunda i conscient i mostren que les "petites coses" importen.

El documental s'emmarca dins la producció del Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, que assessora la documentalista Belkis Vega. En l'edició d'enguany del Taller de Documental Creatiu, el centre ha sofert una forta retallada del pressupost, per la qual cosa només pot garantir el finançament del documental fins al rodatge. Aquest crowdfunding vol fer possible el muntatge i l'edició del documental que tindrà una durada d'uns 20 minuts.

Amb I tu com ho veus? el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison vol:

-Reflexionar com a grup sobre com es reprodueix, a través dels petits detalls, les relacions de dominació.

-Fer arribar el nostre documental a centres educatius, grups de dones, projectes de transformació social.

Font: Redacció La Independent   Escrit per: Maribel Nogue

 

DESPRÉS DE CANVIS DE POLÍTICA, LA SITUACIÓ ACTUAL DE L'AVORTAMENT FINANCIAT PÚBLICAMENT A CATALUNYA: LES EXPERIÈNCIES DE DONES QUE ACCEDEIXEN A AQUEST SERVEI 2012-13

Introducció

Tenint en compte els riscos de morbiditat i mortalitat relacionats amb l'avortament il·legal i/o clandestí (Barot 2011), i la necessitat d'avortament entre les dones a tot arreu del món (Sedgh et al. 2012), el fet d'estudiar que són els factors que més afecten i restringeixen l'accés a l'avortament segur i legal ens revela quins obstacles segueixin com els més persistents i difícils de superar, en una situació "optima" com hi ha aquí, amb legalitat i cobertura des de la salut pública. Aquesta investigació indica el que ens queda fer per millorar l'accés aquí, i oferirà una idea dels contextos mundials en els quals encara falta fer més per millorar l'accés a l'avortament.

Conclusions

Segons les experiències de dones accedint als serveis i professionals de salut, hi ha factors estructurals en el sistema de salut a Catalunya que els dificulta el procés d'obtenir IVE:

-Hi ha una desconnexió entre la política i la pràctica

-Sembla que les desigualtats en el sistema de salut afecten més a les més pobres, i, pot ser, afecten més dones immigrants (en la forma de retards per derivar-les)

-A més, pot ser que hi ha un aspecte de la cultura catalana i/o feminista, i/o que resulta de la crisi que els fa que algunes dones senten que no deuen o no volen demanar suport, i que han d'enfrontar tot el procés de manera sola

-El fet de no sentir que tenen suport o de no voler demanar-ho, pot complicar molt la necessitat de demanar ajuts per resoldre problemes logístics

Recomanacions

És imprescindible que el sistema de salut identifiqui d'on vénen els problemes amb les derivacions a clíniques concertades, cosa que farà un millor entrenament de l'equip en tots els ASSIRs/CAP, per evitar la desinformació, i reduir els retards i dificultats que afecten les dones vulnerables en el procés d'obtenir la derivació a una clínica concertada per a IVE. A més ajudarà molt, si membres del personal en els ASSIRs, i igual a les clíniques, preguntessin a les dones que demanen citacions d'IVE si tenen algú amb qui parlar, oferir recursos per a suport, i avisar-los que no hi ha necessitat d'enfrontar el procés sola.

Font: pàgina web                       Escrit per: Bayla Ostrach

PUBLICACIÓ DEL VOCABULARI TERMINOLÒGIC LGBT (lèsbic, gai, bisexual i transgènere)

El Vocabulari terminològic LGBT recull prop de 200 termes relatius a l'àmbit LGBT, és a dir, al col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgèneres. Es tracta, concretament, de terminologia vinculada amb l'orientació sexual (pansexual, transhomosexual, entendre-hi, etc.) i la identitat sexual i de gènere (transgènere, transsexual, queer, rol de gènere, etc.). També inclou termes referents a la relació del col·lectiu LGBT amb la societat (sortir de l'armari, gueto, invisibilitat, etc.) i d'específicament relacionats amb l'activisme (besada, outing...), els drets i la família (adopció homoparental, gestació subrogada, matrimoni igualitari, etc.), l'oci (ambient, drag-queen, etc.) i l'organització i els models socials (heterocentrisme, patriarcat, etc.). Finalment, també s'hi recull un petit apartat amb alguns termes referits a símbols del col·lectiu (lambda, triangle rosa, etc.).

El vocabulari ha estat elaborat per la traductora Marta Breu, a partir d'un treball de final del Màster en Correcció i Assessorament Lingüístic de la Universitat Autònoma de Barcelona, i ha estat revisat pel TERMCAT. Les fitxes terminològiques contenen la denominació catalana del concepte amb la corresponent definició, l'àrea temàtica, els equivalents en castellà, francès i anglès i, de vegades, notes explicatives.

Font: pàgina web                    Escrit per: Marta Breu

SET TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT GUANYEN EL PREMI UNIVERSITAT DE VIC "INSTITUT CATALÀ DE LES DONES"

Ahir es van lliurar els guardons de la segona edició dels Premis Universitat de Vic "Institut Català de les Dones". El Premi promou la recerca en temes de gènere entre l'alumnat de batxillerat. La directora de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada, va lliurar ahir al vespre el Premi Universitat de Vic "Institut Català de les Dones" en el marc dels guardons que atorga aquesta universitat als treballs de recerca d'estudiants de batxillerat. La iniciativa té per objectiu implicar i sensibilitzar els i les estudiants de batxillerat en el coneixement i els valors de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

Un total de set treballs, dels 30 que hi han optat, han rebut el guardó que l'ICD atorga a les millors recerques individuals o col·lectives sobre les següents tres temàtiques:

-visualització de l'acció social de les dones i les aportacions de la seva experiència en diferents àmbits

-la defensa i el treball pels drets de les dones en la consecució de la igualtat d'oportunitats

-violència masclista

La dotació econòmica total del Premi Universitat de Vic "Institut Català de les Dones" és de 1.500 euros a repartir a parts iguals entre les persones integrants del grup, si la investigació premiada és un treball col·lectiu, i entre els treballs guardonats. Al concurs hi pot participar alumnat de tots els centres de batxillerat de Catalunya. Es tracta de recerques tutelades en el marc del currículum educatiu.

Font: pàgina web

S'ENGEGA UN PROGRAMA GRATUÏT PER A DONES QUE VAN OCUPAR MANDATS INTERMITJOS I VAN SER EXPULSADES DEL MERCAT LABORAL

El programa formatiu de potenciació i dinamització del talent femení és gratuït i està dirigit a 50 dones majors de 35 anys que hagin ocupat càrrecs de direcció ntermedis, i que actualment estiguin fora del mercat laboral o vulguin reorientar la seva vida professional. Les dones es troben al nostre país en clar desavantatge quant a integració en el mercat laboral. No sol la seva presència és menor en llocs directius i de gestió, sinó que ocupen llocs de treball menys estables i mal remunerats, i cobren menys que els homes.

Davant aquest panorama, l'Institut Hune ha llançat un programa dirigit a dones que han ocupat llocs de direcció intermedis i que han estat expulsades del mercat laboral, bé perquè han passat per un ERO, bé perquè s'han vist obligades a abandonar la seva carrera professional voluntàriament o forçades per la crisi econòmica.

L'objectiu és que aquestes 50 dones que participin en el programa gratuït, denominat "Talent femení en acció: la dona emprenent", puguin posar en actiu habilitats professionals i talents innats, així com adquirir noves competències a fi que siguin capaços de liderar el seu procés de reinserció i reorientació laboral d'una manera més efectiva.

A més, aquest programa prova de desenvolupar i posar de relleu el talent d'aquestes dones. I ho fa aportant cinc claus bàsiques: autoconeixement i autoestima, acceptació de la diversitat, eines de gestió del coneixement, foment del lideratge femení i desenvolupament del talent femení.

El programa explicarà amb sessions formatives, sessions individuals de coaching competencial, activitats d'apoderament femení, servei d'orientació professional i acadèmica, servei d'assessorament d'imatge personal, servei de suport a la construcció de la mateixa|pròpia xarxa social, estudi de personalitat, xarxa activa d'autosuport per a dones aturades, i trobades|encontres amb experts i headhunter.

Font: pàgina web

Nosaltres les dones

Irena Sendle, Polònia (1910)

Va néixer el 15 de febrer del 1910, al sud de Varsòvia. Va ser una dona activista, catòlica i treballadora social. Va salvar la vida de 2.500 nens del gueto de Varsòvia. Va ser nominada al premi de la Pau de l'any 2007 i va rebre nombrosos reconeixements, com el títol de "Justa entre les Nacions del Món". Durant la II Guerra Mundial es va enfrontar als nazis, en defensa dels drets humans i en nom de la justícia social. A més, en plena dominació alemanya, treballava al Departament de Benestar Social de Varsòvia, va treballar en menjadors socials i portava medicines i roba d'hivern per a les persones malaltes i les persones grans. Posteriorment, es va unir al Consell per a la Ajuda de Jueus, Zegota, en el qual es va encarregar de la unitat de nens i nenes. Finalment, va morir als 98 anys d'edat, a la capital polonesa.