Maig.núm.110

"Cada nen salvat és la justificació de la meva existència en la Terra i no un títol per a la glòria"

Irena Sendler (Polonia, 1910). Va néixer el 15 de febrer del 1910, al sud de Varsòvia. Va ser una dona activista, catòlica i treballadora social. Va salvar la vida de 2.500 nens del gueto de Varsòvia. Va ser nominada al premi de la Pau de l'any 2007 i va rebre nombrosos reconeixements, com el títol de "Justa entre les Nacions del Món". Durant la II Guerra Mundial es va enfrontar als nazis, en defensa dels drets humans i en nom de la justícia social. A més, en plena dominació alemanya, treballava al Departament de Benestar Social de Varsòvia, va treballar en menjadors socials i portava medicines i roba d'hivern per a les persones malaltes i les persones grans. Posteriorment, es va unir al Consell per a la Ajuda de Jueus, Zegota, en el qual es va encarregar de la unitat de nens i nenes. Finalment, va morir als 98 anys d'edat, a la capital polonesa.

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

CONFERÈNCIA: GÈNERE I SALUT

CONFERÈNCIA: PREVENCIÓ I ABORDATGE DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES EN LES RELACIONS AFECTIVES

CONFERÈNCIA: GÈNERE I EXCLUSIÓ SOCIAL

CURS: SALUT, QUALITAT DE VIDA I IGUALTAT DE GÈNERE

Activitats a Lleida 

PRESENTACIÓ LLIBRE: DIBUIXANT EL GÈNERE

I CURSA DE LA DONA

FESTIVAL ESCALA HI-FI: VALS UN POTOSÍ!

Jornades, congressos, conferències, cursos i seminaris

CONFERÈNCIA: DONES I PROFESSIONALS COM AGENTS DE CANVI DE L'ATENCIÓ AL PART

SEMINARI: HISTÒRIA DEL TREBALL

CICLE DE CONFERÈNCIES: DONES DEL PASSAT LLUNYÀ: PATRIMONI ARQUEOLÒGIC I RECURSOS DIDÀCTICS

SEMINARI: SEGURETAT I SALUT LABORAL AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE. GESTIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS EN L'EMBARÀS I LA LACTÀNCIA

SEMINARI VIRTUAL: VIOLÈNCIA DE GÈNERE CAP A LES DONES ÍNDIGENES I RURALS: ELABORACIÓ, GESTIÓ I AVALUACIÓ DE POLÍTIQUES PÚBLIQUES

CURS: INTERVENCIÓ AMB MARES I ELS SEUS FILLS I FILLES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

IV JORNADES: IARPP-E- COS I ADOLESCÈNCIA

Premis, beques i ajuts

CONVOCATÒRIES MARIE-CURIE

MARIE CURIE INTERNATIONAL OUTGOING FELLOWSHIPS FOR CAREER DEVELOPMENT: Oportunitat per fer recerca en tercers països 

MARIE CURIE INTERNATIONAL INCOMING FELLOWSHIPS: Oportunitat d'atraure investigadors que treballen a un tercer país cap a un estat de la UE o associat.

Altres activitats

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE: TAN FRESCAS. LAS NUEVAS MUJERES MAYORES DEL SIGLO XXI

DEBAT: AMPHIS DU MAGE. Les femmes dans la tourmente grecque

PROLONGACIÓ DE L'ENVIAMENT DE LES COMUNICACIONS DEL CONGRÉS INTERNACIONAL DE GÈNERE I SALUT

EXPOSICIÓ: ASSOCIACIÓ SALUT I FAMÍLIA. "MOSAIC DE SERVEIS PER A LES DONES I LES FAMÍLIES"

Novetats al Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

El fons bibliogràfic i documental del Centre d'Estudis i Documentació de la Dona (CEDD):  us presenta una de les noves adquisicions:

VEGA NAVARRO, Ana; BLANCO, Nieves (2007). Mujer y educación : una perspectiva de género. Editorial. Aljibe, S.L; Edición: 1

ISBN 9788497004077

11

Sinopsi: Aquest llibre realitza una recopil·lació dels textos de les ponències presentades pels autores i les autores del curs, en la Universitat d'Estiu d'Adeje. Té com a objectius: reflexionar des d'una perspectiva de gènere en l'educació sobre la situació que viuen, i les seves perspectives de futur al segle XXI, sensibilitzar sobre la necessitat de la seva participació en els àmbits socials, polítics i laborals, reflexionar per al desenvolupament d'habilitats i destreses igualitàries, analitzar mecanismes discriminatoris, desenvolupar capacitats per exercir en una societat plural, lliure, tolerant, igualitària i solidària.

Font: Pàgina web

 

 

 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

 

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont
Sala 1.1

Notícies

NOU CERCADOR DE NORMATIVA DE GÈNERE

L'Institut Català de les Dones posa a disposició de la ciutadania una base de dades, que dóna facilitat a la recerca i el coneixement de la normativa en referència als drets de les dones. El nou cercador destaca fer molt accessible a tothom, a més de 1.200 disposicions normati ves en aquest camp i fa especial atenció a la normativa que regula els drets de la dona. A més, facilita la consulta de la normativa espanyola, i la de les institucions comunitàries i també les disposicions transmeses per organismes internacionals, sobre aquest àmbit.       

Font: Institut Català de les Dones                  Escrit per: ICD, Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família 

L'OBRA SOCIAL "LA CAIXA" I EL DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA ATENEN 237 DONES VÍCITMES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA I INCREMENTEN LA SEVA COL·LABORACIÓ EN AQUESTA MATÈRIA

Aquesta col·laboració es canalitza a través del programa "Violència. Tolerància zero", de l'Obra Social "la Caixa", per a dones víctimes de violència masclista. Durant l'any 2012, s'han derivat 237 dones, 175 més, que l'any 2011. L'Acord estableix per aquest any, que les oficines d'atenció a la víctima del delicte, comencin les derivacions a dos nous programes, adreçats a dones migrades i discapacitades, que hagin patit una situació de violència masclista. 

Font: Institut Català de les Dones                  Escrit per: ICD, Butlletí electrònic del Departament de Benestar Social i Família

LA FRACTURA SALARIAL I LA VIOLÈNCIA SÓN ELS MAJORS INCONVENIENTS PER L'IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES

Segons uns resultats de l'eurobaròmetre publicat pel Parlament Europeu sobre Dones i desigualtat de gènere al context de la crisis. Aquests exposen que la fractura salarial entre homes i dones, la conciliació de la vida personal i profesional i la violència de gènere es posicionen en els majors obstàcles per a que es compleixi l'igualtat real

Font: AmecoPress, Informació per l'igualtat      Escrit per: Redacció AmecoPress

REVISTA AUDEM

S'ha creat una nova revista, anomenada AUDEM, una publicació científica que s'editarà en format digital cada mes de novembre. Aquesta va dirigida a la comunitat acadèmica internacional, així com al públic interessat als Estudis de les Dones, els Estudis Feministes i els Estudis de Gènere. Aquesta revista pretén ser un fòrum internacional per a la investigació i el desenvolupament dels camps de coneixement. Aquesta està estructurada en quatre seccions: articles, resenyes, entrevistes i literatura de dones, la qual té un doble propósit. D'una banda, pretén difondre treballs de investigació i anàlisis crític vinculats a escriptores, de diferents països.

Font: Revista d'Estudis de les Dones, AUDEM    Escrit per: Redacció d'AUDEM

LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: UNA ANÀLISIS REALITZADA DES DE L'ÒPTICA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ I DE L'ALUMNAT UNIVERSITARI

Un equip d'investigació de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) ha presentat al Col•legi de Periodistes de Barcelona l'anàlisi 2012: Impacte de les recomanacions sobre el tractament de la Violència Masclista als Mitjans de Comunicació. També es va presentar un sondeig a l'alumnat sobre la percepció de la violència de gènere en l'entorn universitari, el qual va ser elaborat pel Centre Dolors Piera de la Universitat de Lleida (UdL): Creences de l'alumnat de la UdL sobre la Violència de gènere.

Els mitjans de comunicació analitzats en aquesta investigació han estat El PuntAvui, El Periódico, El País, La Vanguardia, Público i El Mundo, i la mostra suma un total de 130 unitats informatives, dels mesos de gener i setembre del 2012. Els resultats mostren que hi ha diferència entre la presència d'aquest tipus de notícies entre un mitjà i un altre. A més, també divideix les notícies en funció del seu contingut: agressions i assassinats, accions policials, el context dels maltractaments o textos opinatius.

Pel que fa al format de les peces informatives, les seves autores destaquen un increment dels formats breus, cosa que comporta la utilització d'una única font informativa en l'elaboració de la notícia. Les investigadores destaquen que el format breu "és positiu", ja que "quan més curta sigui la peça, menys espai hi ha per a l'equivocació"; per altra banda però, critiquen l'ús gairebé exclusiu de les fonts policials, perquè això "impedeix el contrast i l'ampliació de la informació amb experts o altres institucions", sobretot en el cas de les informacions que ocupen més espai.

Un altre aspecte controvertit és que la informació sobre la identitat de l'agressor acostuma a aparèixer en aquestes notícies, tot i que s'opta per preservar més la seva intimitat. En canvi, les víctimes són més exposades amb nom i cognom, de manera que no s'aconsegueix mantenir el seu anonimat.

Font: Revista digital Dones                              Escrit per: Redacció de la revista digital Dones

ESTUDI CREENCES DE L'ALUMNAT DE LA UDL SOBRE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Aquest estudi ha estat elaborat pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la Universitat de Lleida. L'estudi revela com la violència de gènere és un problema que també es viu a la universitat. A través de la investigació Sondeig a l'alumnat de la UdL sobre percepció de la violència de gènere en l'entorn universitari, es mostra la percepció i l'opinió que té l'alumnat de la UdL sobre la violència de gènere i proposa mesures de sensibilització.

La recerca mostra que més de tres quartes parts de l'alumnat, s'informen sobre la violència de gènere, a través dels mitjans de comunicació, però alhora denota que la gran part desconeix la política de prevenció per part de la universitat. La majoria de joves creuen que aquestes situacions es donen en moments de ruptura de la parella, però els motius d'aquestes agressions varien en funció del sexe.

En general, les noies tendeixen a no tolerar aquestes situacions d'abús i els nois mostren indiferència. Només un 36% entén la gelosia com a un comportament negatiu. Gairebé la meitat dels estudiants no creuen que la universitat sigui un espai sexista, tot i que afirmen que hi ha actituds sexistes en diverses ocasions, i un 1,1% ha sofert alguna situació de violència de gènere o assetjament sexual.

Tot i la millora substancial que s'ha fet tant als mitjans de comunicació, ambdós estudis posen de manifest que encara queda molta feina per fer. Per una banda, falta conscienciació en el camp de la prevenció social. Per altra banda, els mitjans de comunicació haurien de revisar qüestions referents a la identitat de les persones involucrades en situacions de violència masclista.

Font: Revista digital Dones                             Escrit per: Redacció de la revista digital Dones

MICROCRÈDITS 

L'Ajuntament de Lleida, principalment a través de la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat, pretén potenciar la presència de les dones en la dinàmica econòmica local, mitjançant el foment de les empreses creades per dones. L'objecte d'aquesta segona convocatòria és fomentar l'autoocupació femenina i la creació d'empreses promogudes per dones amb la finalitat d'establir una via alternativa per a l'accés de les dones al món laboral.

Microcrèdits per a dones emprenedores. Tenen per objectiu fomentar l'autocupació femenina i facilitar el finançament per a la creació d'empreses promogudes per dones. El seu import màxim és 15.000 €, sobre el 50% de la inversió inicial (excepcionalment sobre el 75%). El retorn del microcrèdit es fa en quatre anys, a un interès zero i amb possibilitat de carència fins a sis mesos. Es consideren empreses de nova creació aquelles que no superen l'any d'inici de l'activitat en el moment de fer la sol·licitud.

Font: Pàgina web de l'Ajuntament de Lleida      Escrit per: Redacció de l'Ajuntament de Lleida  

EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL DECLARA NUL EL SISTEMA DE CÀLCUL DE LA PENSIÓ PER A EMPLEATS A TEMPS PARCIAL 

El Tribunal Constitucional ha dictat una sentència en què declara "inconstitucional i nul" el sistema amb què es calculen els períodes de cotització en els contractes a temps parcial quan es sol·licita el cobrament d'una pensió contributiva. Aquest mètode va ser qüestionat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, del qual qualificava com a discriminatori el tracte que donava la legislació als treballadors a temps parcial respecte els de temps complet. I a més, és discriminatòria per raò de sexe, ja que la majoria de dones, treballen a temps parcial. 

Font: Consultors Cudós                                  Escrit per: Antoni Cudós Puig 

PREMI AL MILLOR DISSENY PER AL LLIBRE MAR ARZA. INCÍS, D'ASSUMPTA BASSAS I JOANA MASÓ

El llibre-catàleg Mar Arza. Incís, editat per Joana Masó, investigadora del Centre Dona i Literatura, i Assumpta Bassas, amb disseny de Ximena Pérez Grobet, ha rebut el premi al millor disseny en el marc de la fira del llibre d'artista Arts Libris. El llibre, coeditat pel Museu Molí Paperer de Capellades i Duoda. Recerca de dones de la Universitat de Barcelona, és el primer volum de la col·lecció "Incisos. Quaderns d'art, dones i escriptura".

Els premis Fundació Banc Sabadell-Arts Libris, que reconeixen l'excel·lència del llibre, les edicions d'art, fotografia i disseny, s'han concedit en el marc de la fira internacional del mateix nom, a la qual participen un centenar d'expositors, entre galeries d'art i fotografies, editors de bibliofília contemporània i fotollibre, tallers d'artesans, editorials experimentals i llibreries especialitzades.

Font: Centre Dona i Literatura                       Escrit per: Redacció del Centre Dona i Literatura

ESTUDI DE LA UDL REVELA CERTA TOLERÀNCIA A VIOLÈNCIA MASCLISTA EN L'ESTUDIANTAT

En aquest estudi quantitatiu, es van realitzar enquestes a 1.679 estudiants del primer i tercer cursos, per saber "amb quines creences sobre violència de gènere arriben a la UdL i quina és l'evolució" posterior, va ser presentat aquesta setmana al Col·legi de Periodistes de Catalunya. La tolerància a certes situacions de violència de gènere, entre la joventut universitària, així com el desconeixement de llocs o persones a les quals acudir per demanar ajuda, són algunes de les dades que va obtenir una investigació realitzada per la Universitat de Lleida, entre els seus estudiants.

Yolanda Bardina, investigadora i col·laboradora del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones de la UdL, va recordar que els Mossos d'Esquadra van atendre 12.143 casos de maltractaments. Entre les conclusions principals, s'esmenta que els estudiants tenen els mitjans de comunicació com a principal font (77,9%) de coneixement sobre la violència de gènere, on els telenotícies representen el 66%. A més, entre l'alumnat del tercer curs es destaca que són les dones (54%) les que més s'han format en matèria de violència masclista en relació als homes (37%).

En general, aquests joves creuen que la violència de gènere es produeix en moments de ruptura de la parella (74%), un 22% pensa que es deu a problemes mentals, un 13% a la drogoaddicció i un 22% ho atribueix a factors socioculturals com és el masclisme. Un aspecte que preocupa més, és que al 28% no li importa que la seva parella la controli constantment, mentre que un 10%, justifiquen que un home agredeixi la seva parella. Finalment dir, que la majoria de joves, no coneixen la política de prevenció ni d'actuació a l'interior de la UdL i que un 45% percep que aquesta universitat no es un espai sexista, però, afirmen que sí que hi ha actituds o comportaments d'aquest tipus.

Font: Revista La Independent                       Escrit per: Drina Ergueta

Nosaltres les dones

Anna Politkóvskaya, Estats Units (1958-2006)

Filla de pares ucranians que treballaven en la seu de les Nacions Unides, amb nacionalitat russa. Va destacar per la seva activitat a favor dels drets humans i per la oposició al conflicte txetxè. La seva tasca va ser reconeguda amb el Premi UNESCO-Guillem Cano de Llibertat de Premsa de Rússia. A més, va publicar el llibre "Un diari rus", en el qual denunciava les pràctiques corruptes de Putin i on explicava com va ser enverinada. El seu treball important va ser com a redactora del periòdic Izvestia, a més, va treballar per la revista Novaya Gazeta, en la qual va rebre amenaces de mort cotinuades, degut als seus reportatges d'investigació.

Al llarg de la seva vida periodistica, va dedicar el seu temps a donar testimoni de les violacions dels drets humans i dels abusos que es cometien en Txetxenia, i en altres regions russes. Va publicar varis llibres: Una guerra sucia: una reportera susa en Chechenia, Un pequeño rincón del infierno: crónicas desde Chechenia, en els quals explicava com els ciutadans eren torturats o asessinats.