Butlletí de octubre, número 192

frase octubre 2022

 

1 2 3
4 5 6

Activitats del Centre Dolors Piera

COMMEMORACIÓ DEL 15 D'OCTUBRE. DIA INTERNACIONAL DE LES DONES RURALS

DIA DONES RURALSEl Dia Internacional de la Dones Rurals es va crear amb la finalitat de visibilitzar la contribució de les dones al desenvolupament rural reconeixent la rellevància del seu paper en les activitats agràries, el comerç, la petita empresa, així com la importància del seu treball en l’àmbit familiar. Al novembre del 2007 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració.

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (Xina), es va instaurar el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural. Tenint en compte el rol clau de les dones en la producció d’aliments, es va decidir fixar la data un dia abans del Dia Mundial de l’Alimentació, i es denuncia també que les dones que viuen al camp són les últimes que tenen accés als recursos, a la capacitació i als préstecs financers per a produir aliments.

A Espanya, l’àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90% del territori espanyol. Històricament, reconegudes o no, les dones vernen realitzant una notable aportació al manteniment i desenvolupament del sector. L’objectiu principal de commemorar aquest dia és visibilitzar la importància que mereix l’aportació econòmica, social i cultural que fan les dones en àrees rurals d’arreu i la seva decisiva contribució a la seguretat alimentaria especialment a través de la seva tradicional preocupació pel desenvolupament sostenible i la seva intervenció en pràctiques ecològiques. 

XXXIV JORNADES UNIVERSITAT-EMPRESA: L'ECONOMIA FEMINISTA: "UNA VISIÓ DE L'ECONOMIA AMB ULLS DE DONA"

El Departament d'Economia Aplicada amb la col·laboració d'altres unitats de la Universitat de Lleida, com el Centre Dolors Piera, dediquen les jornades Universitat-Empresa a la igualtat de gènere. Tindran lloc el dia 18 d'octubre de 2022 a la Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme (Universitat de Lleida, c/ Jaume II, 73.).

Més informació: programa

Matrícula per a l'alumnat interessat en reconèixer la matèria transversal: inscripció

CICLE ARTIVISME. ART PER A LA PREVENCIÓ DE LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

El cicle consta de 3 sessions que tindran lloc a l'octubre i al novembre, a l'Auditori del Campus de Cappont de la UdL:

Es prega arribar 5 minuts abans de l'inici de cada sessió.

Consulteu el programa.

19è CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

Una nova edició del Cicle de Cinema i Drets Humans de la UdL ens convida a reflexionar sobre temes com el racisme, l'activisme polític o la violència psicològica masclista de la mà de documentals. El programa s'articularà al voltant de 3 sessions durant el mes de novembre (8, 15 i 22 de novembre de 18.00 a 20.00 hores a la sala de videoconferències de l’Edifici del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera).

L'activitat està inclosa dins l'oferta de matèria transversal de la Universitat de Lleida i està reconeguda amb 2 ECTS. La matrícula es pot formalitzar fins al 8 de novembre a la Unitat de Cultura (Planta baixa, Edifici Polivalent), Campus de Cappont. C/ Jaume II, 71 (Tel. 973 70 33 90 i a/e Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.). L'import de la matrícula és de 18,46€

Consulteu el programa.

III PREMI  MARIA LOIS LÓPEZ AL MILLOR TFM DE LA UdL

El III Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere ha publicat les bases de la convocatòria que romandrà oberta fins al proper 10 de novembre de 2022 (inclòs).

Al premi hi poden optar els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL durant el curs 2020-2021, que hagin obtingut una nota de 9,5 o matrícula d'honor i ha d’haver incorporat la perspectiva de gènere en l’abordatge de l’objecte d’investigació. No es valoraran treballs que continguin un ús del llenguatge androcèntric i/o sexista de forma indiscriminada.

L’alumnat que vulgui optar al premi haurà d’omplir el formulari (en pdf) i enviar-lo per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., juntament amb una còpia del treball en pdf.

Consulteu les bases de la convoctòria i el web del Centre Dolors Piera per a més informació. 

Activitats a Lleida

EXPOSICIÓ "DONES I DEFENSA DE LA TERRA", DEL VIII PREMI FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEONOR PEDRICO

L'acte serà al vestíbul de l'Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol el dia 14 d'octubre a les 19:00h. L'entrada és gratuïta. 

Es pot visitar l'exposició del 14 al 31 d'octubre.

LA SITUACIÓ DE LES DONES IRANIANES AL MÓN. CINEFÒRUM DOCUMENTAL NAISRIN 

La unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL ha organitzat el cinefòrum "La situació de les dones a l’Iran” amb la projecció del documental “Nasrin” i el col·loqui amb Chelo Álvarez-Stehle, Mohsen Ramezani i Marjan H Tehrani. L’acte tindrà lloc el 18 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala de Videoconferències de l’Edifici CCCT del Campus de Cappont.

Podeu trobar tota la informació en aquest enllaç.

ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL

Aquestes sessions organitzades pel Casal de la Dona de l'Ajuntament de Lleida tenen per objectiu principal potenciar el creixement personal, l’apoderament, l’autoestima, la gestió de les emocions i les habilitats socials, des d’una perspectiva de gènere i amb un treball integral tenint en compte totes les dimensions de la persona. Estan dirigides a totes aquelles dones que vulguin treballar aspectes personals. L’assistència és gratuïta.

Consulteu el programa

PROJECCIÓ DEFENSORES

El documental “Defensores” obrirà la 13 edició del Som Cinema Festival de l’Audiovisual Català que se celebra a la ciutat de Lleida entre el 19 i el 23 d’octubre. La pel·lícula, dirigida i produïda pel Col·lectiu Tara, es projectarà fora de concurs el dia 19, a les 7 de la tarda, a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del Campus de Cappont de la Universitat de Lleida.

TEMPS I (DES-)IGUALTATS

Els Serveis Territorials del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya a Lleida han participat en l'organització a la Time Use Week, el fòrum internacional sobre polítiques del temps amb ciutats, regions, organitzacions internacionals i grups de recerca d’arreu del món que tindrà lloc del 24 al 28 d’octubre. Amb el títol Temps i (des-)igualtats, aquesta nova edició abordarà les desigualtats en els usos del temps i s’analitzaran iniciatives i polítiques per combatre-les, així com per garantir el dret al temps com un dret de ciutadania. Enguany, la Time Use Week tindrà, per primer cop, actes descentralitzats a la majoria de vegueries del país. A Lleida, tindrà lloc la jornada del divendres 28 d’octubre a les 10.30 h, a la Sala d’Actes de la Delegació del Govern a Lleida (Carrer Lluís Companys, 1, entresol, Lleida) amb el títol “El Dret al Temps a Ponent”.

Enllç al web del congrés

Confirmació d'assistència: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo..

Jornades, congressos, seminaris i conferències

XII EDICIÓ DE L'ESCOLA FEMINISTA "DE FEMINISMES I TRANSFÒBIES"

XII edició de l’Escola Feminista que enguany anirà “De feminismes i transfòbies”, i que organitza La Xarxa Feminista a Ca la Dona divendres 21 i dissabte 22 d’octubre.

Consulta el programa

JORNADA INTERSEXUALITAT

La Direcció General de Diversitat Sexual i Drets LGBTI ha organitzat la Jornada de Intersexualidad que es celebrarà el 26 d'octubre a partir de les 9.30 hores a la seu del Ministeri d'Igualtat (c/ Alcalá, 37). Accediu a l'enllaç per enviar el formulari d'assistència

ACTE CENTRAL DE COMMEMORACIÓ DEL 150È ANIVERSARI DEL NAIXEMENT DE FRANCESCA BONNMAISON I FARRIOLS

L’Institut Català de les Dones ha organitzat l’acte central de commemoració del 150è. aniversari del naixement de Francesca Bonnemaison i Farriols, que tindrà lloc el dimarts, 18 d’octubre, a les 17.00 h. a l’espai La Cuina - Francesca Bonnemaison de Barcelona (C/ de Sant Pere Més Baix, 7). L’acte comptarà amb la participació de l’Honorable Consellera d’Igualtat i Feminismes, Sra. Tània Verge i Mestre; de la Il·lustríssima diputada, Sra. Lluïsa Moret Sabidó; i d’una taula rodona entre la comissària de l’Any Francesca Bonnemaison, Sra. Dolors Marin Silvestre, i la Sra. Montserrat Argente Jiménez, responsable del Centre de Documentació Joaquima Alemany, i la Sra. Conxa Llinàs Carmona, catedràtica de filosofia.

Confirmació d'assistència a: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE "MISOGÍNIA JUDICIAL. LA GUERRA JURÍDICA CONTRA EL FEMINISME" AMB LA SEVA AUTORA, BEATRIZ GIMENO.

DILLUNS 17 D'OCTUBRE 18:00-19:30

Taula rodona juntament amb Antonia Morillas (directora de l'Institut de les Dones) i Isabel Tajahuerce Ángel (professora de la Facultat de Ciències de la Informació de la UCM) a la Casa Abierta, seu del Instituto de las Mujeres en Madrid, C/ Pechuan, 1 28002 Madrid el dilluns 17 d'octubre de 18.00 a 19.30 h

CATÀLEG DE FORMACIONS EN IGUALTAT

Des de la Direcció General de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs han organitzat diverses formacions sobre igualtat retributiva, bretxa salarial, negociació col·lectiva en els plans d'igualtat, polítiques de conciliació i correponsabilitat. 

Consulteu l'enllaç de les accions formatives

CONFERÈNCIA DE REMEI SIPI: “FEMINISMES AFRICANS A TRAVÉS DE LES SEUES ESCRIPTORES”.

Remei Sipi Mayo és educadora infantil, escriptora, editora, conferenciant, investigadora i activista equatoguineana experta en gènere i desenvolupament. Fou presidenta de la Federació d'Associacions Guineanes de Catalunya. Ha rebut el Premi Pasionaria, el Premi Arrels de Forum Andalusia i el Premi Sabino Arana. En aquesta conferència recorrerà la genealogia del feminisme africà i l'aportació d'escriptores com Ama Ata Aidoo, Ken Bugul, Fatou Faye Secka o Mariama Ba, entre d'altres.

Lloc: Casa Abierta, seu del Instituto de las Mujeres en Madrid, C/ Pechuan, 1 28002 Madrid el divendres 21 d'octubre de 18.00 a 19.30 h

TALLER-CONFERÈNCIA "TRENCANT ELS ESTEREOTIPS MASCLISTES'', AMB YOLANDA DOMÍNGUEZ.

Aquesta artista desenvolupa projectes sobre temes socials relacionats amb el gènere i el consum. El seu treball té com a objectiu despertar la consciència social i empoderar les persones a través d'accions participatives a l'espai públic i les xarxes socials. Experta en comunicació i gènere, el seu treball transcendeix l'àmbit artístic i és utilitzat en programes educatius i universitats de tot el món. En aquest taller-conferència desenvoluparà com la imatge té una importància cabdal a l'hora de difondre estereotips de gènere i farà partícip el públic de com tenir eines per contrarestar-los.

Lloc: Casa Abierta, seu del Instituto de las Mujeres en Madrid, C/ Pechuan, 1 28002 Madrid el divendres 28 d'octubre de 18.00 a 19.30 h

PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI “LA SEXUALITAT DE LES DONES JOVES EN EL CONTEXT ESPANYOL. PERCEPCIONS SUBJECTIVES I IMPACTE DE LA FORMACIÓ”.

Aquesta activitat s'emmarca i serveix com a preàmbul al Cicle de diàlegs Joventut i feminismes que s'engegaran aquell mateix dia en col·laboració amb l'Institut de la Joventut i el Consell de la joventut espanyola. L'acte tindrà lloc al Saló d'actes del Ministeri d'Igualtat, C/ d'Alcalá, 37 – D'11:00 a 13:00 h.

Es prega enviar un missatge d'assistència Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

MENTORIA SOCIAL. PROJECTE ADA

La MENTORIA SOCIAL és una de les fases clau del projecte ADA i busca incidir clarament en la millora de la vida de les dones joves participants des d'una perspectiva feminista i interseccional. Aquesta proposta dirigeix la seva acció a l'acompanyament de dones joves (d'entre 18 i 25 anys) en situació de vulnerabilitat, amb alt risc d'exclusió social per diferents situacions i eixos de desigualtat que les atravessen, moltes d'aquestes, fruit de les situacions de violència masclista a les que estan exposades. Sent mentora es té l'oportunitat d'acompanyar a una d'aquestes dones joves, des de la creació de vincles sans totalment horitzontals, on la teva experiència de vida, i la teva empatia seràn el valor que es posarà en joc. Amb aquest proposta, tu també formaràs part d'un procés de capacitació i aprenentatge, on comptaràs amb l'acompanyament necessari que et permetrà donar resposta a les necessitats emergents de la pròpia relació de mentoria.

Formulari de participació

Més informació: 654012469, Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Premis, beques i ajuts

XXI EDICIÓ DEL PREMI D'INVESTIGACIÓ MARIA ISIDRA DE GUZMÁN, FINS AL 31 D'OCTUBRE DEL 2022

L'Ajuntament d'Alcalá de Henares, a través de la Regidoria d'Igualtat, convoca la XXIV edició del Premi Maria Isidra de Guzmán, que premia la investigació relacionada amb els estudis sobre les dones i sobre les desigualtats per raó de sexe des de les diferents disciplines acadèmiques.

El termini de presentació dels treballs finalitza el 31 doctubre de 2022. Els treballs, que hauran de ser inèdits i no haver estat premiats anteriorment, es presentaran a través de la seu electrònica de lAjuntament, en format pdf.

S'estableix un únic premi amb una dotació de 4.000 euros, ia més el treball premiat serà publicat per l'Ajuntament d'Alcalá de Henares, que editarà 500 exemplars, corresponent 100 a la persona premiada.

Bases de la convocatòria

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Dones al marge : bruixes i altres històries d'estigma i oblit d'Ivet Eroles Palacios (2020)
CEDD - Planta 1a ; 6.2.8.1 Ero

logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69

Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

 

 

Llibres, revistes, informes i articles digitals

PROJECTE GEARING ROLES

La col·lecció Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere de la Xarxa Vives ha estat inclosa com a bona pràctica d'abast europeu dins del producte final del projecte Gearing Roles. Es tracta d'un manual per a la creació de currículums sensibles al gènere editat per Oxford Brooks University: Handbook forCreating a GenderSensitive CurriculumTeaching and LearningStrategies. La col·lecció de Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere apareix com a cas d'estudi 3.7 (pàg. 93).

NOVETATS EN IGUALTAT DE GÈNERE EN I+D+I

Aprovació de la Llei 17/2022, de 5 de setembre, per la qual es modifica la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació (Accés directe pdf). Es reforça la perspectiva de gènere a tot el text normatiu i se li dóna seguretat jurídica en formar part de l'articulat (art.4bis i art.4ter) Destaquen especialment els art.21 i 22 pels quals se suspenen/prorroguen contractes temporals (predoc i postdoc) per qualsevol situació relacionada amb cures, incloses excedències i reduccions de jornada).

Reforç de la prevenció i detecció primerenca davant de l'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe. Instrucció de la Sotssecretaria de Ciència i Innovació per a prevenció i detecció de situacions d'assetjament sexual i assetjament per raó de sexe per al Ministeri de Ciència i Innovació i els seus organismes públics vinculats o dependents. (Vegeu document aquí)

Ordre per la qual es crea el Comitè Assessor Permanent del Ministeri de Ciència i Innovació davant de l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe (Vegeu document aquí

GENDERED INNOVATIONS STANDFORD UNIVERSITY. RESEARCH OF INTEREST

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram