Butlletí de setembre, número 175

but cita setembre

 

Activitats del Centre Dolors Piera

II PREMI AURÈLIA PIJOAN QUEROL AL MILLOR TFG i I PREMI MARIA LOIS LÓPEZ AL MILLOR TFM 

El II Premi Aurèlia Pijoan al millor TFG de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere romandrà oberta fins al proper 4 d'octubre de 2020.

El I Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere romandrà oberta fins al 15 de novembre de 2020.

Al premi hi poden optar els els Treballs Fi de Grau i els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL durant el curs 2019-2020, amb una nota mínima de 9, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere. Els premis estan dotats amb 1.000 euros.

L’alumnat que vulgui optar al premi haurà d’omplir el formulari (en pdf) i enviar-lo per correu electrònic a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo., juntament amb una còpia del treball en pdf.

Més informació: a la web del Centre Dolors Piera

 

OFERTA DE MATÈRIA TRANSVERSAL EN GÈNERE A LA UdL

El Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera organitza cursos de matèria transversal en igualtat de gènere. L'oferta de Matèria Transversal Bàsica en gènere per al 1r trimestre és la següent: 

GUIES PER A LA DOCÈNCIA UNIVERSITÀRIA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

El Grup de Treball en Igualtat de Gènere de la Xarxa Vives d'Universitats, en el qual participa el Centre Dolors Piera, ha ampliat la col·lecció Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere amb 6 noves guies.

Es tracta d'un recurs que ofereix al professorat universitari eines, pautes i recomanacions per revisar les assignatures des de la perspectiva de gènere, així com mètodes docents, d'avaluació i de gestió de l'entorn d'aprenentatge i els seus resultats.

Els àmbits de coneixement i les disciplines de la Col·lecció son les següents:

Arts i Humanitats: Antropologia, Filologia i Lingüística, Filosofia, Història i Història de l'Art
Ciències de la Vida: Infermeria, Medicina i Psicologia
Ciències: Física i Matemàtiques
Ciències Socials i Jurídiques: Comunicació, Dret i Criminologia, Sociologia, Economia i Ciència Política i Educació i Pedagogia
Enginyeria i Arquitectura: Arquitectura,Ciències de la Computació i Enginyeria Industrial

Podeu descarregar-les al web de la Col·lecció.

El recurs ha esdevingut pioner en l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) i ha rebut el reconeixement l’Institut Europeu per la Igualtat de Gènere (EIGE), que l’ha inclòs con un exemple de bones pràctiques a la seua Guia d’Eines per la Igualtat de Gènere en l’Acadèmia i la Recerca (GEAR).

 Activitats a Lleida

ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL PER A DONES

Organitzat pel Centre d’Informació i Atenció a les Dones de l’Ajunament de Lleida, es durà a terme els dijous de 16.30 a 18 hores durant els mesos d’octubre, novembre i desembre al Casal de la Dona.

Està obert a totes les dones que vulguin treballar aspectes personals com l’autoestima, la gestió emocional, les habilitats socials i les relacions saludables.

Inscricpions al 973 700 461 o al correu electrònic Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Més informació: pàgina web del Casal de la Dona

Jornades, congressos i seminaris

SISTEMES DE CURA I ODS. POLÍTIQUES PÚBLIQUES PER A LA SOSTENIBILITAT DE LA VIDA

CURS. MOBILITAT DES D’UNA PERSPECTIVA DE GÈNERE INTERSECCIONAL

CURS. EL FEMINISMO DESPUÉS DE LA PANDEMIA

INNOVANDO DESDE EL SUR. LA MUJER INVESTIGADORA AFRICANA Y LA AGENDA 2030

WEBINAR UNA MIRADA A LA GENTRIFICACIÓ DES DE LA PERSPECTIVA DE GÈNERE. IMPACTES I POSSIBLES RESPOSTES EN EL CONTEXT DE COVID19

DEBAT: EXPLOTACIÓ SEXUAL I REPRODUCTIVA EN TEMPS DE PANDÈMIA

Amb Carme Valls Llobet i Laura Nuño. 

Beques, premis i ajuts 

IV CONVOCATORIA DE LOS PREMIOS LILÍ ÁLVAREZ , CONVOCADO POR EL INSTITUTO DE LA MUJER Y PARA LA IGUALDAD DE OPORTUNIDADES (IMIO) EN COLABORACIÓN CON EL CONSEJO SUPERIOR DE DEPORTES (CSD), PARA DESTACAR LOS TRABAJOS PERIODÍSTICOS QUE MEJOR HAYAN CONTRIBUIDO A LA DIFUSIÓN Y DEFENSA DE LA IGUALDAD ENTRE MUJERES Y HOMBRES EN EL ÁMBITO DEPORTIVO Y A VISIBILIZAR EL DEPORTE FEMENINO EN ESPAÑA.

Vegeu les bases de la convocatòria

Altres activitats

CONVOCATORIA REVISTA CUESTIONES DE GÉNERO Nº. 16

Se sol·liciten articles d'investigació que contribueixin a fer balanç i també diagnòstic de la situació actual des de la perspectiva de la "agència femenina" (Butler, 1988), és a dir, de l'anàlisi del discurs considerant la capacitat d'elecció de l'subjecte i les seves estratègies de resistència en contextos adversos. Es tracta d'un constructe teòric que en primera instància va ser aplicat a la categoria "dona", però que des de fa anys també s'aplica a altres col·lectius minoritaris les reivindicacions expliquen que les anàlisis feministes s'hagin integrat en una perspectiva més àmplia, denominada "de gènere "(Saneleuterio i López-García-Torres, 2019).

Qui tingui interès a contribuir amb un article per a aquest número monogràfic podran fer-ho mitjançant la nostra plataforma web procedint amb el seu registre com "Autor / a" i adjuntant el seu article en el mateix acte. Les persones que ja estiguin registrades a la plataforma poden enviar el seu article des del seu perfil.

La data límit per a la recepció d'articles per a aquest número acaba el 28 de febrer de 2021.

REIMAGINA'T

S'obren les inscripcions per a participar en la nova edició del Reimagina’t. Vídeos lliures de sexisme. Tots els grups de noies i nois entre els 12 i els 16 anys d’un centre educatiu o entitat de lleure que formi part dels municipis de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació es poden apuntar fins al 30 d'octubre.

Aquestes són les dues categories existents:

de 12 a 14 anys
de 14 a 16 anys

De cada una d’elles sortiran dos vídeos guanyadors, que tindran la seva presentació pública l'11 de març de 2021.

En aquesta 12a edició el concurs proposa reimaginar les XARXES SOCIALS amb vídeos que trenquin estereotips i proposin usos crítics i transformadors d'aquestes.

Al web del concurs trobareu materials de suport, l’arxiu audiovisual de les edicions anteriors i tota la informació sobre les bases i els premis d’aquesta edició.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

(H)adas. Mujeres que crean, programan, prosumen, teclean

Autora: Remedios Zafra
Editorial: Páginas de espuma
Pàgines: 288
Data de publicació: 2013
ISBN: 978-84-8393-145-5

Zafra és una de les veus destinades a convertir-se en imprescindibles en el pensament crític i artístic, com aquest llibre ve a confirmar. (H)adas no és un assaig convencional ni parla només de dones i tecnologia; (H)adas tracta sobre els temps propis i les formes de domesticació i emancipació que es dedueixen de les tecnologies de la vida quotidiana, sobre el seu poder invisible en l'apropiació i gestió de temps i expectatives. Les portes d'entrada a aquesta complexitat són tres verbs, tres accions: programar, prosumir i teclejar. Des d'ells coneixeran vides d'il·lustres personatges com Ada Byron, primera programadora, persones anònimes, com Adela i A.D amb les seves tecnologies domèstiques que oscil·len des de la màquina de cosir a l'ordinador personal; artistes que teclegen per crear i per desvetllar formes de perpetuació d'un món i maneres de mirar i intervenir-hi.

Aquest llibre singular, on conviu el relat, la investigació i l'autobiografia, i que li va valdre a Remedios Zafra el V Premi Màlaga d'Assaig, «s'escriu per reivindicar el poder polític que acompanya aquesta perifèria, per fer-ho compartit, per fer reflexives algunes de les condicions en què el poder de repetició de l'món actua, algunes maneres d'enfrontar-des de la consciència crítica i la creació ».

Aquest llibres es toba al CEDD (5.2 ZAF).

 logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Llibres, revistes, informes i articles digitals

GUIES PER A LA DOCÈNCIA UNIVERSITÀRIA AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE

Podeu descarregar-les al web de la Col·lecció.

REVISTA MUJERES Y SALUD 

Llegiu el número 45 (2019) complet en l'enllaç

MACROENCUESTA DE VIOLENCIA CONTRA LA MUJER 2019

La present publicació recull els resultats de l'anàlisi de la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 realitzada a una mostra de 9.568 dones representativa de la població femenina resident a Espanya de 16 o més anys. L'estudi està dividit en quatre grans blocs:

El primer bloc està destinat a l'anàlisi de la violència en la parella actual o en parelles passades.
El segon bloc se centra en l'anàlisi de la violència física i sexual fora de la parella.
El tercer bloc, en l'estudi de l'assetjament sexual i d'l'assetjament reiterat.
El quart bloc torna sobre tots els previs per analitzar de manera detallada el que succeeix en dones que poden resultar especialment vulnerables a la violència: dones amb discapacitat, dones joves de 16 a 24 anys, dones de 65 o més anys, dones que han nascut a l'estranger, i dones que viuen en municipis petits.
En definitiva, amb aquest treball es pretén proporcionar una visió detallada i actual de l'extensió i les formes de la violència contra la dona, així com de diversos aspectes relacionats amb la mateixa.

Podeu consultar la presentació dels principals resultats en l'enllaç.

Altres estudis i recerques del Instituto de la Mujer y para la Igualdad de Oportunidades

GENDERED INNOVATIONS

Moreau, J. T., Baillet, S., & Dudley, R. W. (2020). Biased intelligence: on the subjectivity of digital objectivity. BMJ Health & Care Informatics, 27(3), e100146. 

Haines, C. D., Rose, E. M., Odom, K. J., & Omland, K. E. (2020). The role of diversity in science: a case study of women advancing female birdsong research. Animal Behaviour, 168, 19-24. 

Llegiu-ne més a: Standford University

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram