Novembre número 144

Mary Somerville (1780-1872). Escòcia

Mary no va tenir una educació formal pel que va haver d'aprendre de manera autodidacta. Als 10 anys encara no sabia llegir i als 13 va coneixer aldoctor Somerville, qui seria el seu futur sogre, un home savi que se'n va adonar al moment de les ganes d'aprendre de la petita. Així, els seus primers contactes amb el saber es van centrar en la vida de grans dones de l'antiguitat.

Va començar a aficionar-se als passatemps matemàtics de les revistes femenines que resolia amb rapidesa. Aviat va intentar immiscir-se en les classes que rebia el seu germà de matemàtiques i va aconseguir superar el tutor en persona.

 

Als 27 era vídua, amb dos fills i amb una independència econòmica que li va permetre continuar amb els seus estudis de matemàtiques. El 1812 es va tornar a casar, aquesta vegada que el fill d'aquell doctor Somerville,William Somerville, domicilats a Londres va coneixer a l'Ada Lovance.

En 1831 Mary va publicar La Mecánica Celeste (ja sent Ada Lavonce la seva mentora) una traducció de l'obra de Laplace en la qual va exposar els detalls del treball de l'esmentat científic i que eren inèdits en aquell moment a Anglaterra. Aquesta publicació la va fer famosa i la va convertir en una de les dones científiques més respectades del moment. Quatre anys després era elegida, juntament amb Caroline Herschel, com a membre honorari de la Royal Astronomical Society convertint-se en les primeres dones en rebre aquesta distinció.

A més del treball científic, Mary va tenir temps per defensar públicament l'educació de les dones i convertir-se en una fervent sufragista.

La memòria de Mary Somerville es manté viva no només a la seva obra sinó també en institucions com el Somerville College d'Oxford, una illa, un asteroide descobert el 1987 i un cràter lunar que porten el seu nom.

Font: Mujeres en la historia.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

JORNADA "PER QUÈ NO PUC FER-HO?"

Adreçada a presentar a l’alumnat de 4t d’ESO de la demarcació de Lleida els estudis de la Universitat de Lleida sense estereotips de gènere, amb l’objectiu d’esperonar l’alumnat femení i masculí en l’elecció de titulacions en què un dels dos sexes està menys representat. 

Enguany, es presentaran els estudis de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social als nois, i els estudis de l'Escola Politècnica Superior, a les noies.

Més informació de la jornada d'enguany

EXPOSICIÓ "VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN EL MÓN DEL CÒMIC"

Vè MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. L'ATENCIÓ DE LES DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA (1ECTS de Matèria Transversal) 

La jornada, coorganitzada pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida i la Creu Roja; eguany està dedicada a l'atenció a les dones en situació de violència masclista.

Consulteu el programa

IGUALTAT D'OPORTUNITATS ENTRE DONES I HOMES EN L'EDUCACIÓ (1 ECTS de Matèria Transversal ONLINE)

Pretenem potenciar l’assoliment de competències pedagògiques, relacionades amb la construcció social de la diferència de gènere, que serveixin com a eines per a la implementació d’estratègies de coeducació als diferents espais educatius i, promoure una transformació.

Consulteu programa de la formació.

XIII EDICIÓ CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS (2 ECTS de Matèria Transversal)

En aquesta edició del cicle es parlarà del dret a l’asil, a la llibertat sexual, a la vida, la llibertat i la seguretat jurídica, a la informació, a la igualtat de gènere i a la salut de les dones i la integritat física. Les projeccions van acompanyades de conferències de persones relacionades amb les pel·lícules i enteses en el tema de què tracten. D'aquesta manera, es treballaran els eixos centrals de les projeccions amb xerrades de la mà de persones expertes en la matèria de les mateixes. Des del Centre Dolors Piera us convidem especialment a les projeccions desde la perspectiva de gènere, igualtat i sexualitat :

TCHINDAS: Sobre el dret a la llibertat sexual. 

Dia: 10 de novembre

EXCLUIDAS DEL PARAÍSO: Sobre la igualtat de gènere. 

Dia: 22 de novembre 

TEMPS D'ÈCOUTE: LLUITA DE LES DONES CONGOLESES PEL DRET A LA SALUT: Sobre el dret a la salut de les dones i dret a la integritat física. 

Dia: 24 de novembre

Consulteu el programa amb totes les projeccions de l'edició d'enguany i per a més informació sobre el reconeixement i matrícula de matèria transversal.

Activitats a Lleida

EXPOSICIÓ "CONSTRUCCIONS IDENTITÀRIES"

Al voltat de la 13è edició del Cicle de Cinema i Drets Humans, s'organitza aquesta exposició de Mar C.Llop, que ens mostra com és la construcció de les persones que han de sortir de la concepció binària d'home i dona. La mostra s'enfoca en la forma en què els cossos evolucionen gràcies als tractaments que avui en dia són possibles.

Per a més informació sobre l'exposició 

II JORNADA MATINAL ACTUEM: DONA I DRETS HUMANS

Des de l'Associació Amigos Mira Espanya (AME), entitat amb delegació a la ciutat de Lleida, es celebra aquesta jornada de reflexió entorn dels Drets humans i la figura de la dona com a eix i com a propulsora d'iniciatives en la defensa d'aquests.

Per a més informació sobre la jornada

L'ADVOCADA RESPON. EL DRET DE LES DONES A VIURE LLIURES DE VIOLÈNCIA MASCLISTA.

Xerrada informativa sobre els drets de les dones i com defensar-los: divorci, custòdia de fills/es, pensions alimentàries, herències, mediació, drets laborals, consum, habitatge, salut, etc.

FERIDES. HISTÒRIES DE VIOLÈNCIES MASCLISTES

Dintre del marc del V Memorial Hortènsia Alonso, el Grup de Dones Lleida organitza una lectura de narracions i relats reals, destinada a visibiltizar les violències masclistes explicades i narrades per la veu de les dones.

Per aquest us animem a participar-hi, en primera persona o de manera anònima, amb les vostres narracions d'experiències, històries, relats de les agressions verbals o físiques,  de les actituds masclistes que us han volgut fer mal o humiliar en algun moment de la vostra vida. Recollir els relats és crear una memòria per a la transformació de la societat, la violència masclista existeix.

Podeu fer arribar els vostres escrits

- Al correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

- Dipositar-los en una de les urnes que hi haurà per a tal fi al SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada Rambla de Ferran, 43 baixos), al Casal de la Dona (Plaça Fanalets de Sant Jaume s/n) o a l’Ateneu Cooperatiu la Baula (carrer Nord, 4)

Lectura, taller i debat

PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL AMB COL·LOQUI: "LAS SINSOMBRERO. SIN ELLAS, LA HISTORIA NO ESTÁ COMPLETA

A posterior de la projecció del documental s'obrirà un col·loqui amb la seva directora, Tània Ballò. 

OBRA DE TEATRE "PRIME TIME"

L'obra de teatre de Núria Casado, que clausura el Congrés Internacional de SiforAge sobre l'envelliment actiu, és que mitjançant l'ironia i moments tant divertits com contundents, és una reflexió sobre com afrontem al pas del temps i com ens autoetiquetem segons la nostra edat. 

Consulteu fitxa artística, programació i adquisició d'entrades 

VII JORNADES DE GÈNERE I DESENVOLUPAMENT RURAL: DONES CONTRA LA POBRESA O DONES PER AL BENESTAR (1 ECTS Matèria Transversal)

Consulteu el cartell 

CINEFÒRUM "SANDS OF SILENCE: WAVES OF COURAGE"

En el marc del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les Dones (25 de novembre), des de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments de Lleida volen trencar el silenci i obrir un espai de reflexió mitjançant el passi del documental "Arenas de Silencio: olas de valor" amb un posterior col·loqui amb Chelo Álvarez-Stehle, directora. L'entrada és gratuïta.

Per a més informació sobre la jornada i visualitazació del trailer 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

RECURS PEDAGÒGIC ONLINE "PREVENCIÓ DE L'ASSATJAMENT I L'ABÚS SEXUAL A L'ESPORT"

La presentació presencial del recurs, compta amb la participació de la Regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez Castaño; el Comissionat d'Esports, David Escudé Rodríguez; Montserrat Martín, professora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i membre del Grup de Recerca en l'Activitat Física i l'Esport de la mateixa Universitat i amb Josep Maria Castellà, vicepresident de la Unió Esportiva Horta que explicarà l'experiència d'aquesta entitat en el desenvolupament d'un protocol per la prevenció i l'abordatge en situacions d'assetjament sexual, per raó de sexe i/o orientació sexual.

Presentació del recurs:

Un cop presentat el recurs, estarà disponible a la web dels recursos pedagògics online del CIRD.

Consulteu web per a la inscripció online del recurs.  

JORNADA DE COMMEMORACIÓ DEL Xè ANIVERSARI DE LA COMISSIÓ DONA I CIÈNCIA DEL CONSELL INTERUNIVERSITARI DE CATALUNYA  

En el què s’analitzarà la presència de les dones en l’àmbit universitari i de recerca a nivell de Catalunya i Europa, així com les seves perspectives de futur.

Per a qualsevol dubte o consulta, us podeu posar en contacte amb la Secretaria del Consell Interuniversitari de Catalunya, al telèfon 93 552 69 52.

JORNADES FORMATIVES "LES VIOLÈNCIES SEXUALS ALS ESPAIS PÚBLICS"

Aquesta jornada te com objectius crear un espai de reflexió conjunta per a l'abordatge d'aquesta manifestació de la violència masclista, que és sovint insuficient visibilitzada, fer visible aquesta expressió de la violència masclista i compartir estratègies per al seu abordatge amb diferents actors socials

Dirigida als/a les professionals que treballen en l'àmbit dels violències masclistes i de la salut sexual i altres agents socials.

Per a més informació sobre la jornada, per consultar el programa i el formulari d'inscripció online.

JORNADA "OTRAS FORMAS DE LUCHA CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO: UN CUENTO, UN ARTÍCULO PERIODÍSTICO Y UN CORTOMETRAJE"

Durant la jornada s'emetrà el curtmetratge, “Cinc Cartes”, realitzat per LGMedios de l'ajuntament de Leganés.

Per a més informació sobre la jornada i consultar el programa

VI EDICIÓ. DEU DIES CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE 

La violència contra les dones és un fet que ocorre diàriament i a tot arreu, per això, des de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere (IF) de la Universitat Jaume I, ens proposa celebrar unes jornades amb el nom Deu dies contra la violència de gènere.

Podeu consultar el programa 

SEMINARI: RELIGIÓN, ETNIA Y GÉNERO, UNA TRÍADA DE ANÁLISIS. MUJERES, PASTORAS E INDÍGENAS

A càrrec d'Ingrid Zacipa Infante, publicista, especialista en Comunicació Educació, Magister en Investigación en Problemas Sociales Contemporáneos de la Universitat Central i candidata a doctora en Ciències Humanes i Socials de la Universitat Nacional de Colòmbia. Presidenta de la Xarxa Llatinoamericana d'Investigadors en Publicitat (RELAIP).

II JORNADA INTERNACIONAL "WOMAN LIDER TIC"

El sector tecnològic contínua mostrant una alarmant absència de dones, un problema que afecta tant l'entorn laboral com l'universitari. En un entorn cada vegada més tecnològic, apoderar les dones en l'ús de la tecnologia resulta especialment rellevant.

Aquestes jornades se celebraran en el Mobile World Centre de Barcelona i presentaran diverses línies temàtiques sobre la presència, el paper, els projectes, experiències i projecció en projectes TIC o tecnològics.

Consulteu el programa

VIII JORNADAS CONTRA LA VIOLENCIA DE GÉNERO

Consulteu el programa

CONFERÈNCIA "VIOLÈNCIA MASCLISTA A L'ALT PIRINEU I ARAN. ESTERIOTIPS QUE DIFICULTEN LA DETECCIÓ. EXPERÈNCIES 2012-2016"

On es donarà a conèixer el treball interdisciplinari (social, jurídic i terapèutic) en violència masclista per poder parlar de la recuperació de les dones que han patit o pateixen violència masclista i dels seus fills i filles.

CURS "EL AMOR ROMÀNTICO Y LA VIOLÈNCIA DE GÉNERO"

Consulteu el programa

Premis, beques i ajuts

LLIURAMENT DELS PREMIS "UN MAR DE PARAULES. TOTES LES FORMES DE VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES"

En el marc de l'acte, l'escriptora catalana Najat El Hachmi pronunciarà la conferència "La veu que perdura", una reflexió sobre la literatura oral com a forma de resistència de les dones.

Per a més informació sobre la jornada de lliurament.

8ª EDICIÓ DEL CONCURS (RE)IMAGINA’T

El concurs és una iniciativa de l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, adreçat a grups de nois i noies d’entre 14 i 18 anys dels centres d’educació formal i d’entitats d’educació en el lleure dels municipis que formen part d’aquest Observatori.

Es pretén impulsar la creació participativa dels nois i les noies tot incentivant la seva implicació en la construcció de nous models comunicatius que encarin positivament la diferència sexual mitjançant:

- La presentació d'una idea, el gruio i el storydoard d'una creació audiovisual que defensi un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals

- La presentació d'una peça audiovisual que defensi, així mateix, un ús no sexista ni androcèntric dels mitjans audiovisuals.

Per a més informació del concurs, les bases, el calendari de treball i  l'inscripció (a una o ambdues modalitats)

CONCURS AUDIOVISUAL I FOTOGRÀFIC #JODICPROU

La Diputació de Barcelona convida els participants (joves de 16 a 30 anys) a realitzar fotografies o vídeos de no més de 20 segons on els joves expressin el rebuig cap a la violència masclista envers les noies joves en les relacions de parella, amb l'objectiu de donar a conèixer la seva opinió i fer-la visible, pujant-les amb els hastags #jodicprou #DIBA.

Per a més informació de la convocatòria i per consultar les bases.

LLIURAMENT PREMIS XI EDICIÓ DELS PREMIS FUNDE

Els Premis Funde, es composen de diferents disciplines cadascuna d’elles representant d’un àmbit o disciplina diferent, que avarca des de la igualtat d’oportunitats, l’emprenedoria, la investigació, l’estudiant més brillant entre altres. 

Per a més informació sobre l'esdeveniment i confirmació d'assistència. 

LLIURAMENT DELS PREMIS DE LA II EDICIÓ DEL PREMI MARGARITA RIVIÈRE AL RIGOR PERIODÍSTIC AMB VISIÓ DE GÈNERE I EL DE LA COMUNICIÓ NO SEXISTA 2016

En el marc de la commemoració dels 24 anys de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, es celebraran l'entrega d'ambdos premis en el mateix acte, juntament amb els 16 anys de la revista Dones (octubre del 2000), 6 anys de la nova època, Donesdossier (estiu del 2010). També celebrarem els 7 anys de la publicació continuada del magazine digital Donesdigital.

EL DESAFÍO POR LA ERRADICACIÓN DE LA VIOLENCIA CONTRA LAS MUJERES 

Instituto Universitario de Estudios Feministas y de Género Purificación Escribano, dintre de la jornada Diez días contra la violencia de género, que es celebra aquest mes de novembre, us anima a la participari amb l'escriptura d'un microrelat.

Bases del concurs

 -  En el asunto debe identificarse: “Microrrelatario 2016”. 

 -  El relat ha d'incluore:  el nom del autor-a/es-as; el títol del relat; direcció postal y un correu electrònic de contacto.

 -  Idiomes: castellà i valencià

 - Format del relat: en prosa i poesia i amb un màxim de 500 caràcters

 - La comissió encarregada de la lectura dels originals esculliran els que seran publicats en el segon microrrelatori de El desafío por la erradicación de la violencia contra las mujeres, editat amb format electrònic i amb ISBN.

CONVOCATORIA. 25a MOSTRA INTERNACIONAL DE FILMS DE DONES DE BARCELONA.

Aquesta mostra segueix apostant per la promoció i difusió del treball de les cineastes en particular i de la cultura de les dones en genera, per lo que oferint la seva plataforma per a donar a conèixer les vostres obres i us conviden, per tant, a fer-les arribar les vostres sol·licituds.

Condicions de participació
- Pel·lícules dirigides i/o codirigides per una o vàries dones. S’accepten migmetratges (<50 min) i llargmetratges.
- Preferentment, obres que no hagin estat estrenades comercialment a l’Estat espanyol.

Altres activitats

Altres activitats

IGUALTAT SALARI, ELS QUIDS I LA QÜESTIÓ

Sumant-se a la iniciativa europea contra la bretxa salarial entre homes i dones. Un dels principals elements de discriminació de les dones, que no es pot permetre una societat moderna que aspira a la justícia i la cohesió social, és la desigualtat retributiva.

Consulteu el programa 

MANIFESTACIÓ CONTRA LES VIOLÈNCIES MASCLISTES

Iniciativa sorgida de diversos grups, col·lectius i organitzacions feministes de Catalunya, País Valencià i Ses illes amb l'objectiu d'impulsar una gran manifestació ciutadana contra les violències masclistes.

CONTRA L'OBLIT: UNA CARTOGRAFIA LITERÀRIA I MUSICAL SOBRE MONTSERRAT ROIG I ANNE FRANK

Una cartografia que relaciona Montserrat Roig i Anne Frank a partir de les seves obres: Els catalans als camps nazis, L'hora violeta i Digues que m'estimes encara que sigui mentida i el Diari d'Anne Frank. Escrita per Josefa Contijoch, amb Araceli Bruch, Estrella de Oliveda i Gypsy Nel·lo. Direcció: Araceli Bruch Pla. Una proposta en homenatge a l'escriptora barcelonina en el 25è aniversari de la seva mort.

MANIFESTOS FÍLMICS FEMINISTES II 

Un recorregut cinematogràfic singular a partir d’un conjunt d’obres audiovisuals que interactuen amb la discussió iniciada en l’anterior edició, respecte al paper fundacional que en l’àmbit del debat de les idees pot suposar la irrupció fílmica significada políticament. 

El concepte de manifest en la seva vessant declarativa estarà també en el focus del debat inclòs en aquest programa, que comptarà amb la intervenció de la professora Elena Oroz.

Per a més informació sobre la jornada i consultar la programació 

ADHESIÓ AL MANIFEST INSTITUCIONAL I DEL MÓN DE L'ESPORT

Amb motiu del Dia Mundial per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 novembre 2016) es fa una crida a totes les entitats que duen a terme activitats esportives (d’àmbit escolar, federat o universitari, de competició o de lleure) de Catalunya que s'adhereixin al Manifest.

Podeu signar el manifest 

La seva difusió forma part de les actuacions emmarcades en el “Programa Dones i Esports”. Podeu consultar la relació d'entitats adherides que durant a terme actes institucionals, amb la lectura del manifest, durant la setmana del 14 al 30 de novembre. 

COPRODUCCIÓ DE PROJECTES "DONES, FEMINISMES I DIVERSITAT SEXUAL".

Aquesta iniciativa es una prova pilot que té com a finalitat impulsar nous processos de participació encaminats a la coproducció de polítiques municipals al Districte de Gràcia (Barcelona).

Aquesta acció es desenvoluparà principalment a través d’unes taules obertes de construcció col·lectiva de projectes amb veïns/es , grups i entitats i que giraran al voltant de 3 eixos: economia social i solidària; dones, feminisme i diversitat sexual; fonament de la cultura al Coll, Vallcarca i els penitents i la salut.

Inici de la iniciativa:

Consulteu díptic per a més informació sobre el procés percipatiu i el calendari establert

CICLE DE CINEMA "CONSTRUIR MIRADES. FORMACIÓ EN LLENGUATGES AUDIOVISUALS". PROPOSTES CINEMATOGRÀFIQUES PER A SECUNDÀRIA.

Totes les sessions compten amb la dinamització d’un debat entorn de la pel·lícula. Tenint elaborat un dossier didàctic per al professorat on es proposen activitats i temes per facilitar un treball posterior a l’aula. Totes les sessions tenen lloc als Cinemes Texas de Barcelona, tenen una durada de 2h i un preu de 2€ per alumne/a.

Per a més informació del cicle de cinema i consultar la programació del cicle de cinema del novembre.

CRIDA A LA PUBLICACIÓ D'ARTICLES SOBRE GÈNERE I EDUCACIÓ A LA REVISTA CONTEXTOS EDUCATIVOS.

Aquest monogràfic aposta per recopilar articles inèdits referents a la investigació produïda en els últims anys entorn de la coeducació, en general, i propostes didàctiques per desenvolupar-la en els centres educatius de qualsevol nivell. Així mateix pretén exposar pràctiques per al foment de la igualtat de gènere en diferents contextos educatius. 

Per a més informació de la convocatòria i enviament de propostes.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:


“La Orden europea de protección: su aplicación a las víctimas de violencia de género
de FREIXES, Teresa; ROMÁN, Laura; OLIVERAS, Neus;  VAÑÓ, Raquel [et al.]. Tecnos, 2015.

La Directiva 2011/99/UE, sobre l'ordre europea de protecció, estableix un mecanisme de cooperació judicial a la Unió Europea que tendeix a garantir la protecció de les víctimes de violència quan circulin o es desplacin pel territori dels Estats membres. El projecte europeu Epogender, se centra en les víctimes de violència de gènere i aborda els conflictes jurídics i judicials que es plantegen davant de la diversitat de sistemes nacionals de protecció de les víctimes i la necessitat de donar resposta a les previsions de la Directiva.


En aquesta publicació, es presenten els resultats del treball|feina d'investigació de l'equip Epogender. En concret, l'obra incorpora un estudi comparat de les legislacions i les pràctiques dels Estats membres concernits per la Directiva, sobre mesures de protecció de les víctimes de violència de gènere i, alhora, proporciona indicadors útils per aconseguir una correcta i eficaç transposició de la Directiva, advertint sobre els obstacles i dificultats que poden sorgir en aquest procés.

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

25 DE NOVEMBRE, DIA INTERNACIONAL DE L'ELIMINACIÓ DE LA VIOLÈNCIA CONTRA LES DONES. LA SEVA HISTÒRIA

El 25 de novembre no solament és un dels dies on més intensament es treballa per a la sensibilitació, formació i l'acció contra la violència masclista, sinó també és el rememorament del brutal assessinat, a cops de bastó, de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i María Teresa), activistes polítiques de la República Dominicana, per ordre del dictador dominicà Rafael Trujillo el 25 de novembre de 1960.

Gairebé 4 dècades més tard, a l'eny 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, en la seva commemoració. Aquesta organització mundial va convidar governs, organitzacions internacionals i ONGs a portar a terme activitats dirigides a sensibilitzar l’opinió pública respecte al problema de la violència vers les dones, que són víctimes en l’entorn familiar (genocidi femení, ablació, mal tracte conjugal i infantil), en l’entorn laboral (assetjament sexual, esclavitud, explotació), en l’entorn social (rapte, tràfic de dones, prostitució infantil), en els conflictes bèl·lics (violacions sistemàtiques i organitzades)...

Per a més informació sobre la història i els antecedents de la commemoració

II PLA D’IGUALTAT ENTRE DONES I HOMES DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

Els plans d’igualtat del sector públic són un conjunt de mesures, adoptades previ diagnòstic, amb l’objectiu d’assolir la igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes i a l’eliminació la discriminació per raó de sexe. En motiu del 25 de novembre i de les activitats com el Vè Memorial Hortènsia Alonso. L'atenció de les dones en situació de violència masclista us volem parlar sobre la línia que el II Pla d’igualtat entre dones i homes de la Universitat de Lleida (2016-2019) preveu en l'àmbit de la violència de gènere amb la creació d’una cultura de tolerància zero cap a qualsevol forma de violència de gènere. 

Entre les mesures concretes trobem propostes com ara tallers de prevenció de la violència de gènere, un pla pilot per a la introducció del teletreball a la UdL o la creació de dos borses de cuidadors i cuidadores per a infants i per a persones grans o amb alguna discapacitat o la realització de jornades com el Memorial Hortènsia Alonso. 

En aquests sentit, i prenent com a punt de partida la política de violència 0 la UdL vol sensibilitzar en la detecció i la prevenció de la violència de gènere, facilitar eines i recursos d’atenció i assessorament en matèria de violència de gènere i donar compliment al compromís de la UdL amb la tolerància zero cap a qualsevol forma de violència de gènere.

El II Pla d'igualtat té una vigència de 4 anys, des del 2016 al 2019, i s'anirà desplegant al llarg d'aquest període d'acord amb el calendari previst.

Més informació sobre el II Pla d’igualtat.

EXPOSICIÓ "VIOLÈNCIA DE GÈNERE EN EL MÓN DEL CÒMIC"

Els còmic nord-americans, tan populars durant de tot el segle XX, són un bon exemple de com la violència pot plasmar-se, reproduir-se i fins i tot combatre's a través de les vinyetes. L’exposició "Violència de gènere en el món del còmic" ens proposa fer un recorregut històric dels personatges femenins en el món del còmic nord-americà des de la dècada dels 40 fins a la dels 90. 

L’arqueologia gràfica que ens mostra comença amb una estètica dels 40 on les dones es mostraven submisses o torturades (jugant amb robes esquinçades amb què insinuaven els seus malucs o pits) i on també podem trobar personatges de dones fatals. Així, mentre les dones independents es mostraven com a arquetips negatius (mentideres, sexuals i fredes), les noies submises eren un exemple a seguir (sinceres, amoroses, cuidadores). No obstant això, segons van avançar els anys 60, el rol que les dones jugaven als còmics va anar variant. Cada vegada més capacitades i poderoses, ja no temien competir amb els homes, als quals en multitud d'ocasions igualaven i fins i tot superava.

La influència del cinema i la literatura d’aquells anys, on les dones eren les víctimes predilectes que requerien d’un heroi va produir més canvis en els personatges femenins. Trobant-nos ja en la dècada dels 60 i 70 també es produïren canvis en els personatges masculins, on van començar a passar de ser els eterns protectors dels personatges femenins a, en ocasions, ésser maltractadors.

Així, doncs, arribem a les decades dels 80 i 90, on tant els personatges femenins com masculins eren portats al límit. Ens robem que els personatges femenins eren escandalosament sexualitzats, I els herois I superherois masculins eren engolits per uan espiral de violència I revenja on, la majoria de les víctimes dels assassinats, eren les núvies dels herois, tornant a l’estereotip de dona dèbil i indefensa.


Milers de lectores van abandonar els còmics estadounidenc en aquells anys, buscant altres lectures on els personatges femenins, on poder identificar-se, no fossin sàdicament assassinats.

Podeu consultar la font de l’article i llibret de l’exposició

EL GÈNERE, PROTAGONISTA DEL 13È CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

El dret a la salut de les dones i a la seua integritat física, el dret a la no discriminació per raó de gènere, i el dret a la llibertat sexual, centren tres de les sis sessions d'una nova edició del Cicle de cinema i drets humans, la tretzena, que enguany tindrà lloc els dies 8, 10, 15, 17, 22 i 24 de novembre, de 7 a 9 del vespre, a la Universitat de Lleida (UdL).

Així, Temps d'écoute (2016, 38 minuts), reflexiona sobre com el gènere condiciona la salut de les persones i l’accés als serveis sanitaris i als medicaments, a partir dels testimonis de cinc dones de la República Democràtica del Congo. Aquest film de l'ONG Farmamundi, dirigit per Pol Penas, tancarà el cicle el dia 24.

La reivindicació de la igualtat de gènere vindrà de la ma d'Excluídas del paraíso (2016, 76 minuts), un documental que signa la periodista Esther Pérez de Eulate, que serà a la UdL el 22 de novembre per participar en el col·loqui posterior a la projecció. A través de les veus de pensadores feministes, el film vol mostrar com la cultura patriarcal institucionalitzada determina la nostra civilització.

El dret a la llibertat sexual serà abordat el dia 10 amb el llargmetratge documental Tchindas (2015, 52 minuts). Dirigit per Pablo García i Marc Serena, el film recorre el dia a dia d'una transexual d'una petita illa de Cap Verd. Marc Serena, que participarà en aquesta sessió del Cicle, és també autor del llibre Això no és Àfrica, on hi explica les experiències dels qui són perseguits per la seua orientació sexual.

El 13è Cicle de cinema i drets humans que organitza la UdL en col·laboració amb Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, Comissions Obreres, Amnistia Internacional, Ateneu Popular de Ponent Colors Ponent, s'estrenarà amb Camins, el viatge de les persones refugiades (2016, 33 minuts). És un documental per escoltar els testimonis de les persones que fugen de la guerra en Síria cap a Europa dirigit pel fotògraf, Cristian Pons, que serà present al passi del dia 8.

El programa el completen, d'una banda, The look of silence (2014, 102 minuts), del nord-americà Joshua Oppenheimer, director de The Act of Killing. Aquest film, nominat com a millor documental als darrers Òscars i guardonat amb el gran premi del jurat al Festival de Venècia de 2014, explica com una família de supervivents del genocidi d'Indonèsia descobreix els responsables de la mort del seu fill. Servirà per abordar els drets a la vida, a la llibertat i la seguretat jurídica, amb la presència d'un membre d'Amnistia Internacional.

D'altra banda, Peixos grossos i bananes (2011, 88 minuts), del periodista suec Fredrik Gertten. El documental mostra com els propietaris d'una petita productora són assetjats i denunciats per la multinacional americana, Dole, que vol detenir l’exhibició del documental “Bananas”, on es retraten els abusos de l'empresa amb els seus treballadors a Nicaragua. El documental, narrat pel seu propi director, posa de manifest els atacs a la llibertat d'expressió i al dret a la informació. Nicolás Valle, periodista de la secció d'internacional de TV3, serà l'encarregat de conduir aquesta sessió, el dia 17 de novembre.

El cicle es complementa enguany amb l’exposició fotogràfica Construccions identitàries. Work in progress, un projecte de Mar C. Llop que presenta l'experiència de persones que han decidit emprendre el camí cap a la vivència 'trans', com la seua autora. Es podrà visitar fins el 25 de novembre a la Sala d'exposicions del Centre de cultures i cooperació transfronterera del campus de Cappont.

Font: Oficina de premsa de la UdL

Nosaltres les Dones

SANDRA DEMA MORENO (París, 1972)

Sociòloga i llicenciada amb Dret. Professora Titular de la Universitat d'Oviedo

Va cursar els estudis de doctorat en l'Àrea de Sociologia (Departament d'Economia Aplicada) de la Universitat d'Oviedo, dintre del Programa Interpedartament d'Estudis de la Dona. Es va doctorar al 2004 amb la tesi "La desigualdad y las relaciones de poder en el ámbito privado. Análisis  de las parejas con dos ingresos desde una perspectiva de género", dintre del marc del projecte internacional comparatiu  "Couples, money and the process of individualization", en el que van analitzar les relacions econòmiques en les parelles i el doble ingrés en Espanya i si variaben i en quina mesura quan les dones rebien ingressos menors, similiar o superiors al de les seves parelles.  

Imparteix docència de grau a la Facultat d'Economia i Empresa i també als programes de Màster de la Universitat d'Oviedo "Gènere i Diversitat" i "International Máster Degree in Women and Gender Studies" (Erasmus Mundus GEMMA).

També ha investigat altres qüestions sobre el desenvolupament i la sociologia de les organitzacions, sobres les estructures i dinàmiques organitzatives de les ONG si favoreixen o no a la igualtat de gènere. Amb el seu grup d'investigació, s'ha centrat en analitzar com impular una cooperació transformadora des de la perspectiva de gènere i el paper que juguel les xarxes i les aliances en aquest procés. 

Són nombroses les publicacions en les que és coautora, llibres i més de 30 articles publicats en revistes internacionals, contribucions en cogressos en les que ha sigut ponent convidada i ha participat en 20 projectes d'investigació, tant nacionals com internacionals. 

Des de l'any 2000 col·labora amb associoacions de dones, institucions públiques i sindicats, tant impartint cursos i seminaris sobre igualtat de génere i com a formadora d'Agents d'Igualtat, com en l'elaboració de materials de divulgació i en l'avaluació de polítiques públiques des de la prespectiva de gènere.  

És membre de l' Asociación Asturiana de Sociología (AAS), de l' Asociación Universitaria de Estudios de la Mujer (AUDEM) y de l' Asociación de Mujeres Investigadoras & Tecnológas (AMIT)

Font: Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas