Octubre número 143

emilie du chatelet

Émilie du Châtelet (1706-1749). França

Marquesa del segle XVIII que es va colar entre els principals noms de la Revolució Científica.

Als deu anys ja havia llegit Ciceró i les matemàtiques i la metafísica ja no eren desconegudes per a ella. Dos anys després parlava diversos idiomes i traduïa textos del grec i del llatí. La seva única limitació era que, a causa de la seva condició femenina, el seu accés a la universitat estava vetat, per lo que la seva família li facilitar els millors preceptors.

A Cirey, Émilie junt al filòsof Voltaire, van iniciar un intens període d'estudi i investigació científica. Crearen una de les biblioteques més extenses i espectaculars de l'època, i la publicació d'una obra en tres volums sobre Leibniz, les Institucions de física i un tractat sobre Newton.

Va aconseguir un ampli reconeixement de la comunitat científica del XVIII a tot Europa. Enrere quedaven les seves entrades al cafè Gradot de París, centre de trobada de científics, matemàtics i filòsofs, vestida d'home perquè no li vetessin l'accés.

Font: Mujeres en la historia.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

MATÈRIA TRANSVERSAL “EMPRENEDORIA DE LES DONES EN EL MEDI RURAL

En commemoració del dia 15 d'octubre, Dia Internacional de les Dones Rurals, el Centre Dolors Piera organitza aquest curs de Matèria Transversal titulat “Emprenedoria de les dones en el Medi Rural" (1ECTS).

Aquesta jornada té per objectiu visibilitzar l'emprenedoria femenina en l'àmbit rural. Se centrarà en les dones del medi rural, sobretot les més joves, que amb una alta formació gairebé totes tenen estudis universitaris, han entès perfectament les possibilitats que s'obren amb la diversificació de l'economia als seus territoris, a través d'activitats que complementen a l'agricultura.

Consulteu el programa 

Activitats a Lleida

EXPOSICIÓ DEL III CONCURS FOTOGRÀFIC FEMINISTA LEONOR PEDRICO.

Aquest mes s’ha inaugurat l'exposició del III Concurs Fotogràfic Feminista Leo Pedrico.

Podeu visitar-la, del 4 al 14 d’octubre a Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol (C/ La Palma, 12)

Consulteu cartell 

PROCÉS PARTICIPATIU PER A LA REFORMA HORARIA

En el marc de les actuacions que fa el Govern per a impulsar la Reforma Horària, es durà a terme un procés participatiu durant la tardor de 2016. Aquest procés estarà estructurat en dotze conferències o sessions informatives i dotze tallers participatius arreu del territori.

Sessió informativa “Presentació de la Reforma Horària i del procés participatiu que ajudarà a dur-la a terme”
· Data: 21 d’octubre
· Horari: 18:00 a 19:30h
· Lloc: Casal cívic, c/ La Mercè, 1, Lleida

Taller participatiu i debat sobre com aplicar la Reforma Horària.

Per a més informació sobre el procés, el sistema d’inscripció per assistir a les trobades i les aportacions que vulgueu fer per via telemàtica .

CURS DE FORMACIÓ PER A EMPRESES I PROFESSIONALS “TEMPS DE TREBALL I CORESPONSABILITAT”

Organitzat per Direcció d’Igualtat d’Oportunitats del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
L’objectiu és tractar de conèixer què és i com s’estructura el temps i el temps de treball en les societats del benestar, així com les principals actuacions al voltant del temps i del temps de treball en el nostre entorn, des d’una perspectiva de gènere.

I CONGRÉS INTERNACIONAL SALUT, EDUCACIÓ I QUALITAT DE VIDA 

Organitzat per GESEC (Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura de la Universitat de Lleida), en els que s'aborden temàtiques socioculturals i, des d'un punt de vista interdiciplinar, sobre aspectes d’educació, de salut i qualitat de vida, dels processos de socialització, identitat, gènere i de la construcció de la interculturalitat.

Consulteu el programa

LA CIUTAT AMB LA MIRADA DE LES DONES

Visita guiada organitzada pel Casal de la Dona de Lleida.

Consulta el programa

VIII SESSIÓ FEMINARI: "HISTÒRIA D'UN PLÀNNING: FEMINISME I SALUT REPRODUCTIVA I SEXUAL" 

La present sessió estarà dedicada a la lluita feminista per salut sexual i reproductiva.

Es tracta fer un repàs del què ha aconseguit la lluita feminista en relació a l'atenció i apoderament dels drets sexuals a partir d'una experiència, i el camí de desmantellament i abandó en el que es troba ara. Creiem que ens serà útil per poder teixir estratègies i col·laboracions de futur.

Us recordem que les sessions són gratuïtes.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

JORNADA “MUSEUS I PERSPECTIVA DE GÈNERE”

Es plantegen com una reflexió general sobre els discursos i les propostes narratives que es fan des dels museus, alhora que proposen revisitar, rellegir el passat, a partir de les noves perspectives científiques, els nous paradigmes que la teoria feminista ha anat elaborat en els darrers segles.

Es presentaran experiències diverses en l’àmbit nacional i internacional, amb la voluntat d’enriquir un debat que contribueixi a fer uns museus menys sexistes

Consulteu el programa i inscripcions 

XVIII COLOQUIO INTERNACIONAL. AUTORIDAD, PODER E INFLUENCIA: MUEJERES QUE HACEN HISTORIA

Organitzades per l’AEIHM (Asociación Española de Investigación de la Historia de las Mujeres) en commemoració del seu XXV aniversari.

Per a més informació i inscripció 

Premis, beques i ajuts

XI EDICIÓ DELS PREMIS FUNDE

Els Premis Funde, es composen de diferents disciplines cadascuna d’elles representant d’un àmbit o disciplina diferent, que avarca des de la igualtat d’oportunitats, l’emprenedoria, la investigació, l’estudiant més brillant entre altres.

Per a més informació sobre els concurs i inscripció

XXI PREMIO DE INVESTIGACIÓN MARIA ISIDRA DE GUZMÁN 

Aquest concurs, de caràcter bienal, te com finalitat fomentar i premiar la investigació relacionada amb els estudis sobre les Dones i de Gènere, des de qualsevol disciplina acadèmica. S'admetran treballs realitzats a nivell individual o per un equip d'investigació i es valorarà la originalitat del tema, l'aplicació de metodologia innovadora, el rigor científic i l'anàlisi fonamentat de la documentació utilitzada en el treball presentat.

Consulteu cartell

II PREMI JOVE DE CÒMIC SANT MARTÍ 2016

Neix de la finalitat de sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’eradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris i no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i de la no violència.


Es poden presentar noies i nois que visquin, estudiïn o treballin a la ciutat de Barcelona, i que a 31 de desembre de 2016 tinguin 25 anys o menys.

Consulteu les bases  i el díptic del premi.

CONCURS PER A ESCOLES "WISIBILÍZALAS"

Aquest concurs, dirigat a escoles/instituts està orientat a que els hi permiteixi:

- Generar reflexió en escoles i instituts sobre la menor visibilitat de les dones en ciència i tecnologia

- Donar visibilitat a dones que treballen en l'àmbit de les TIC

- Potenciar les referències femenines en l'àmbit de la ciència i la tecnologia

L'objectiu principal és lluitar contra els estereotips que associen el treball en ciència en general, i en tecnologia en particular, amb el gènere masculí, treballant en els perfils femenins en TICs

Per a més informació sobre les bases, termini i resta de premis 

Altres activitats

LA CONSTRUCCIÓ FEMINISTA DE LES POLÍTIQUES DE GÈNERE

Celebració dels 15 anys de la Diplomatura de Postgrau en Gènere i Igualtat de l'UAB. 

Consulteu cartell 

EXPOSICIÓ MARIANNE BRESLAUER. FOTOGRAFIES (1927-1938) MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

PANELL DE DISCUSSIÓ: XARXES DE (DES)IGUALTAT. SOBRE ELS RISCOS I LES PROMESES DE L’ABUNDÀNCIA DE DADES

Organitzat pel Grup de recerca Gènere i TIC de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3), centre de recerca de la UOC. Es tracta d'un seminari sobre anàlisi de xarxes socials, gènere i justícia social. 

Aquesta activitat és oberta i gratuïta, i es desenvoluparà en anglès.

Per a més informació i inscripció 

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

“Les Dones al món rural en Catalunya” de COLOM GORGUES, Antonio; PUYALTO FRANCO, Mª José. Tirant lo Blanch, 2009.

Les estadística de la Seguretat Social ens posa de manifest que les afiliacions en alta del règim especial agrari assolien el gener de 2008 un total de 14.894 homes i 3.964 dones, junt 10.445 homes i 1.862 dones estrangers, la qual cosa posa en evidència que l'agricultor persona física o individual està tendint a disminuir notablement i la mà d'obra es torna assalariada.

Els professors María José Puyalto Franco i Antonio Colom Gorges, secretària i el seu director del mateix grup d'Investigació han abordat ara en aquesta obra dos temes que en alguna mesura donen continuació a la línia investigadora de l'insigne agrarista esmentat, situant ara com a centre del seu treball a la dona.

El primer dels dos temes prova d'aprofundir al paper de la dona i l'explotació agrària a Catalunya: una perspectiva de gènere en l'aplicació del dret de successió del codi civil català. El segon aborda: L'associacionisme com a tasca de promoció empresarial de les dones al món rural.
i llançar un missatge cap a l'acceptació dels cossos diversos.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

ORIGEN. DETALLS ESCABROSOS INNECESSARIS EN EL RELAT SOBRE UNA VIOLACIÓ ALS SANFERMINS 

L’abordatge de les agressions sexuals a les festivitats de Sanfermín, realitzada per la cadena La Sexta, menciona detalls escabrosos i superflus d’una violació comesa a una jove la primera nit de les festes. “Una vez dentro me rodearon los cuatro y me tiraron al suelo, en esa posición me quitaron el sujetador y me quitaron los botones del pantalón”.

Són elements del “com periodístic” només anecdòtics i no essencials, innecessaris, que tenen efectes negatius.
Doctores, psicòlogues i personal d’atenció a dones agredides, han constatat que les reconstruccions escabroses [per exemple, també: “Intenté escaparme pero no pude, me taparon la boca para que no gritara”], revictimitzen les dones en fer-les reviure el dolor que han patit i de retruc a totes les que han viscut algun episodi de violència.
Les reconstruccions dels fets aporten singularitat al cas i, per tant, tenen un cert valor informatiu, que, no obstant, s'anul·la quan el relat té conseqüències negatives.
Per altra banda, la peça fa una clara definició del no consentiment en la veu d’una feminista: “Y en el último momento pues no quiso seguir la relación y parece ser que hubo forzamiento”. I, l’escena final, amb el lema “No és No”, ho reforça.

La notícia també registra la dimensió de la reacció social. “Ha habido muchas [denuncias de] agresiones de baja intensidad, eso quiere decir que la gente se va concienciando de que no se puede permitir ni lo más mínimo”, diu una activista en referència a la mobilització que va tenir lloc.

S’hi adverteix addicionalment que els actes violents tenen conseqüències pels agressors i posa l’èmfasi en la figura d’ells en comptes de fer-ho en la de les supervivents. “Cerca del 90% de los que han cometido ese tipo de delitos están a buen recaudo, están ahora mismo encerrados”, en paraules de l’alcalde.

Ampliació de l’article 

Font: ORIGEN (Observatori Regular per a la Igualtat de Gènere en Noticiaris)

Nosaltres les Dones

OLIA MÓ ROMERO (Pontevedra, 1947)
Química. Catedràtica de Química Física. Universitat Autònoma de Madrid

Otilia Mo forma part del grup d'Investigació Estructura Molecular i Reactivitat Química de l'UAM. Les línies d'investigació en les quals ha desenvolupat la seva activitat han estat sempre de Química Teòrica i Modelització Computacional. Durant anys el seu grup ha centrat la seva atenció en enllaços d'hidrogen, importantíssim en els agregats moleculars i la Química Supramolecular.

També s'ha implicat activament en diversos aspectes de la gestió universitària. Entre 1990 i 1995 va estar molt vinculada, al llavors acabat de crear, Institut Universitari d'Estudis de la Dona de l'UAM, el primer any com a Secretària Acadèmica i després com a Directora.

De les seves aportacions a la ciència (desenes de projectes, més de 350 articles en revistes internacionals, capítols i llibres sobre química i estructura molecular), l’Otilia en destaca: "Cooperative (nonpairwise)effects in water trimers: an abinitio molecular orbital study" (1992), "Acidity trends in a,b-Unsaturated alkanes, silanes,germanes and stannanes(2001), "Stable doublycharged positive ions formedby direct attachment of alphaparticles to HCN and HNC" (2004), "α,β-unsaturated andsaturated derivatives of Be,Mg and Ca. Llauri they carbonor metall acids in the gasphase?" (2008), "Using Beryllium Bonds to Change Halogen Bonds From Traditional to Chlorine-shared" (2015).

Font: Asociación de Mujeres Investigadoras & Tecnólogas