Les violències masclistes en un context de crisi global, tema central del Memorial Hortènsia Alonso

X Memorial Hortènsia AlonsoEl Memorial Hortènsia Alonso Veiga arriba a la desena edició. Es tracta d'una jornada coorganitzada pel Centre Dolors Piera, l’Ajuntament de Lleida, la Creu Roja, el Grup de Dones Lleida i Marea Lila i que enguany porta per títol Violències masclistes en un context de crisi global. Tindrà lloc el dimecres 24 de novembre de 2021 a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, al campus de Cappont de al UdL.

La directora del Centre Dolors Piera, Ana M. Romero Burillo ha participat ha participat en la presentació que s’ha fet de la jornada, amb la tinent d’alcalde i regidora de Feminismes, Sandra Castro Bayona; el director de l’Àrea d’Ocupació i Formació de Creu Roja Lleida, Pedro Ubiergo Ubiergo; en representació de Marea Lila, Carmina Pardo Mestre, i en representació del grup Feminista de Ponent – Grup Dones Lleida, Mercè Ciutat Valero.

La directora del Centre Dolors Piera ha afirmat que en aquesta dècada s’ha consolidat la tasca que s’està fent per part de diverses entitats de la ciutat i que és important posar-ho en valor. Romero ha reiterat que cal seguir treballant per erradicar aquesta xacra.

Castro ha destacat aquests deu anys del memorial i el treball que s’està fent en xarxa amb diferents agents de la ciutat, perquè gràcies a això s’aconsegueix un impacte més gran i s’avança d’una manera més coordinada i consensuada. La tinent d’alcalde ha apuntat que els reptes actuals deriven de l’actual context i també pels canvis legislatius al voltant de les violències masclistes, fet que porta replantejaments a tots els nivells.

Per part de Marea Lila i el Grup de Dones Lleida, s’ha remarcat la figura d’Hortènsia Alonso Veiga, una referent i amb una trajectòria que sempre estarà present. Pardo ha explicat que amb el memorial s’aborda l’àmbit de la violència masclista i que s’arriba a col·lectius amb els quals seria difícil connectar d’una altra manera. Ciutat ha subratllat que Hortènsia Alonso va fer una aportació destacada en l’àmbit docent i professionalment i que ja als anys 70 publicava cartes a la premsa sobre aquests temes. Per això, ha dit, el memorial és un reconeixement a tot el que va aportar.

A través d'una taula de diàleg, s'abordaran les violències masclistes en un context de crisi global. La taula, moderada per la periodista Rosa Maria Calaf Solé, porta per títol "Reptes actuals davant les violències masclistes". Es parlarà de les dificultats que s'han afegit a la gestió del suport a les dones en situació de violència masclista, l'adaptació dels recursos existents a les noves situacions sorgides, els aprenentatges i les bones pràctiques.

Les ponents de la jornada abordaran la gestió de les dificultats afegides, l’adequació dels recursos a situacions sobrevingudes i les bones pràctiques transferibles i els aprenentatges. Començarà la seva exposició la responsable dels programes de Dones, Cures i Violències de Creu Roja Catalunya, Gemma Roces Bellmunt. Seguirà la directora de l’Àrea de Violències de la Fundació Surt, Cova Álvarez Díaz i acabarà les intervencions la directora de Dones amb Empenta i responsable de l’Àrea de violències masclistes, Nati Veraguas Aguilera.

La jornada es retransmetrà en directe a través del canal de la UdL.

La inscripció per al públic, en general s'ha de formalitzar a través del formulari en línia (Creu Roja) i per a l'alumnat de la UdL que tingui interès en reconèxer el crèdit de matèria transversal, a través del formulari en línia

El Memorial Hortènsia Alonso Veiga està adreçat a personal tècnic, professionals de tots els àmbits d’atenció a dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista, així com a estudiantat i professorat de qualsevol titulació que tinguin interès en l’abordatge d’aquesta matèria. Amb aquesta jornada tècnica anual es vol posar de manifest la importància del treball en xarxa, de manera estratègica i coordinada, per promoure la recuperació integral de totes les dones, infants i adolescents que viuen o han viscut situacions de violència masclista.

Foto: Ajuntament de Lleida