I Premi Maria Lois López al millor TFM de la UdL amb perspectiva de gènere

IPremiTFMEl I Premi Maria Lois López al millor TFM de la Universitat de Lleida amb perspectiva de gènere ha publicat les bases de la convocatòria que romandrà oberta fins al proper 15 de novembre de 2020.

Al premi hi poden optar els Treballs Fi de Màster realitzats per estudiants de la UdL durant el curs 2019-2020, amb una nota mínima de 9, i que hagin incorporat la perspectiva de gènere. El premi està dotat amb 1.000 euros.

Amb aquesta iniciativa es dona compliment a la mesura B.1.3.2 del II Pla d'Igualtat de la UdL (2016-2020) que consisteix en la creació de premis per a tesis, Treballs Fi de Màster i Treballs Fi de Grau (podeu consultar el II Premi Aurèlia Pijoan a TFG amb perspectiva de gènere).

L’alumnat que vulgui optar al premi haurà d’omplir el formulari (en pdf) i enviar-lo per correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., juntament amb una còpia del treball en pdf. 

Qui era Maria Lois López?

Maria Lois López
(Les Borges Blanques, Les Garrigues, 1896- Sant Boi, Baix Llobregat, 1933)

Va estudiar Filosofia i Lletres entre 1912 i 1915. Al seu expedient acadèmic hi consten cinc matrícules d'honor -d'un total de setze assignatures-, en les matèries següents: Història d'Espanya, Teoria de la Literatura i de les Arts, Paleografia, Llengua aràbiga i Llengua hebrea.

El seu examen de Grau va consistir en dos temes: “Virgili, anàlisi crítica de les seves obres”, i “Unió de les oracions en la construcció grega”. El Tribunal, del qual formava part el filòsof Tomàs Carreras Artau, li va atorgar la qualificació d'Excel·lent i Premi Extraordinari de Llicenciatura, amb la qual cosa esdevingué la primera dona en obtenir-lo en aquesta carrera.

Al 1917 esdevingué membre de l'Oficina d'Estudis Orientals de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Es va convertir en la primera professora titular de l'Escola Superior de Bibliotecàries, precedent de l'actual Facultat de Biblioteconomia i Documentació.

Va reivindicar el dret de la dona a treballar i a ser diputada.

Font: Universitat de Barcelona

Podeu saber-ne més:
Casals Bergés, Quintí. (2016). Les primeres universitàries lleidatanes (1882-1920). Shikar: Revista del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià, 2016, núm. 3, p. 64-78. http://hdl.handle.net/10459.1/59333.