Creen una eina per denunciar contingut sexual o violent a Internet

aepdL'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) disposa d'una plataforma anomenada "Canal prioritario" dirigida a la població juvenil i a les víctimes de violència de gènere, abús o agressió sexual o assetjament o pertanyent a qualsevol altre col·lectiu especialment vulnerable.

La plataforma, llançada al setembre de 2019, té com a objectiu minimitzar l'impacte en la persona agredida quan es produeix una doble victimització; per exemple, un cas de violació, assetjament, o humiliació per raons homòfobes o racistes que salta a les xarxes socials per aconseguir la retirada d'aquests continguts d'internet (per exemple, àudios, imatges o vídeos); i alertar les persones involucrades (tant a qui grava i reenvia com a qui reenvia o a qui en coneix la difusió i no fa res), de les possibles conseqüències penals, civils, laborals i administratives (una multa per protecció de dades per difusió de dades personals sense el consentiment de la víctima) en què poden incórrer.

D'aquesta manera, la societat disposa d'una plataforma des de la qual poden realitzar denúncies que suposin un cas greu de contingut sexual o violent (per exemple: ciberassetjament) perquè sigui valorada amb urgència a l'AEPD. L'AEPD al seu torn enviaria una ordre urgent de retirada de contingut a l'empresa d'internet o a la xarxa social on s'està difonent.

De forma paral·lela i si hi ha indicis d'infracció, s'encarreguen d'obrir actuacions d'investigació i, si escau, un procediment sancionador. Google, Facebook, Instagram i Twitter ja estan col·laborant de forma proactiva amb el canal prioritari de l'AEPD.

Podeu consultar l'apartat de preguntes freqüents del Canal prioritario i la informació per presentar la reclamació.