Juny número 170

BENITA CASIMIRA ASAS MANTEROLA (1873-1968)

Va néixer a Sant Sebastià el 4 de març de 1873. Els seus pares van ser Ruperto Asas Aja, natural de Cantàbria i Plàcida Blasa Manterola Vidal, nascuda a Sant Sebastià. Educada en la precària formació escolar que la societat espanyola de finals del segle XIX destinava a les nenes (basada en l'aprenentatge de les tasques domèstiques i, amb una mica de sort, en l'ensenyament de les primeres lletres i uns rudimentaris coneixements d'aritmètica), va mostrar, però, des de la seva infantesa una innata curiositat intel·lectual i una ferma vocació per la docència, que acabarien conduint fins a les aules en qualitat de mestra.

Al 1897 va obtenir el títol de Mestra de Primer Ensenyament a la Universitat de Valladolid. Aquest mateix any va ser destinada com a mestra auxiliar de pàrvuls a l'escola de l'Albereda de San Mamés de Bilbao, on va romandre fins a l’1 de febrer de 1902.

En aquest any es va traslladar com a mestra a Madrid i va començar la seva tasca com a escriptora en diaris i revistes de la ciutat i també de Bilbao, com El Nervión. Aviat, aquests articles es van centrar en la defensa de l'accés a la cultura de les dones i en la demanda de la igualtat entre els sexes. El 1910, en una conferència sobre el feminisme a l'Ateneu madrileny es va declarar feminista i sufragista. En nombrosos articles publicats amb posterioritat, Benita Asas i altres escriptores afins a la seva ideologia, han assenyalat aquest moment com el punt d'inici del feminisme a Espanya.

El primer projecte d'Asas per promoure la lluita en favor dels drets de la dona va ser la publicació del periòdic quinzenal El Pensament Femení en 1913. En els articles de Benita Asas podem destacar: la seva lluita en favor de l'accés de la dona a la cultura i la defensa de la igualtat de drets polítics i jurídics entre homes i dones. Després de gairebé tres anys el diari va tancar per falta de finançament.

L'any 1919 va participar en la fundació de l'Associació Nacional de Dones Espanyoles. Aquesta associació va pretendre donar resposta als nous moviments femenins i feministes que van començar a sorgir des de diferents ideologies polítiques.

El 25 de març de 1921 l'AMNE va crear el periòdic mensual Món Femení, com el seu òrgan de difusió. Benita Asas va ser la seva directora des de 1925 fins a 1932. Durant el període que va ser directora de Món femení, la línia editorial es va ocupar de ressaltar les condicions de desigualtat política i jurídica entre els sexes. Una de les peticions més recurrents va ser l'equiparació dels drets jurídics i per fonamentar van comptar amb la col·laboració de Clara Campoamor que va redactar diversos articles sobre aquesta temàtica.

El 1925, Benita Asas, va ser nomenada presidenta de l'AMNE, càrrec que va ocupar fins a 1932. Durant aquests anys, Benita Asas va ser una de les veus més importants que es va alçar en defensa dels drets de la dona. Benita Asas sempre va defensar que la concessió dels drets polítics a les dones havia de ser prioritària. Al seu torn, afirmava que participar en els partits polítics abans que això succeís era contraproduent perquè en ells es diluïen les reivindicacions feministes. El 1931 les Corts espanyoles van atorgar el dret al vot a la dona i una de les dones que van ser homenatjades per aquest nou dret va ser Benita Asas. El Lyceum Club Femení Espanyol la va considerar una de les precursores d'aquest nou dret i per això va organitzar una recepció en honor seu. El 1932 va deixar la seva presidència a l'AMNE i la direcció de Món Femení.

Una vegada que la lluita per l'equiparació dels drets de la dona havia conclòs, va iniciar la seva curta marxa en la política. El 1932 es va afiliar al partit Esquerra Radical Socialista, però la seva trajectòria dins de la formació va ser poc rellevant. En acabar la guerra va ser depurada per les institucions franquistes. Va ser condemnada, per la seva filiació política, a ser bandejada de la ciutat de Madrid encara que no va ser inhabilitada com a mestra. El que li va permetre continuar el seu treball en una localitat fora de la capital, a l'espera de la seva jubilació, la qual va arribar un any més tard. En el seu retir, a Bilbao, va viure allunyada de la vida pública i només en tenim una carta al director a la revista Gran Via, publicada el 1957, que bé pot resumir el seu caràcter i els seus ideals: "...sóc sufragista, no en dosis homeopàtiques de cent per cent sinó de mil per mil.. "

Benita Casimira Asas Manterola va morir a Bilbao el 24 d'abril de 1968 a l'edat de 95 anys, completament invisibilitzada fins que el Moviment feminista i la Historíagrafia la rescaten de l'oblit en les últimes decades del segle XX. 

[Font: Bilbaopedia]

Activitats del Centre Dolors Piera

III EXPOSICIÓ BIBLIOGRÀFICA "LES DONES I EL DRET".

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), el fons bibliogràfic especialitzat en gènere i feminisme que gestiona el Centre Dolors Piera, juntament amb la Biblioteca de Cappont organitzen la III Exposició Bibliogràfica “Les Dones i el Dret” per commemorar el 23 d’abril, Dia de Sant Jordi y Santa Jordina.

La mostra compta amb un total de 10 expositors a través dels quals el públic, tindrà una visió del tractament que la dona té en el dret internacional i en el nostre ordenament jurídic. Però no n'hi ha prou amb parlar de les dones, de la seva posició en la història, del que la llei o els tribunals van fer per la dona. Es tracta d'anar més enllà i "donar veu a les dones", per revisar, des d'una perspectiva de gènere, la realitat jurídica que configura la posició de les dones en el món.

L’exposició fa visible que el Dret és una estructura de control del poder, però una estructura creada per homes per controlar el poder dels homes, una estructura en la qual la dona, subjecte que conforma la meitat de la població mundial, va ser tradicionalment un element ocult, o un element subjugat, un subjecte del poder dels altres.

Aquesta posició de les dones com a subjectes passius del dret s'ha anat corregint de manera lenta, però constant, al llarg del segle XX, i notablement al segle XXI en les societats basades en la cultura occidental, per la força que ha exercit el moviment de dones. L'ordenament jurídic espanyol mostra aquesta evolució correctora, però encara li queden reptes per afrontar.

Per més informació consultar pàgina web.

 Activitats a Lleida

PORTA LA TEVA CADIRA: PARLEM DE CULTURA, GÈNERE I ESPORT!

Amb la presència de professionals femenines de diferents àmbits es tractaran diferents temes com la cultura, el gènere i l'esport. Aquesta activitat comptarà amb la participació de professionals com; Gloria Martin, escriptora, Eva Cortijo, periodista, Carmen Campoy doctora en antropologia mèdica i fisioterapeuta així com altres professores associades a la Universitat de Lleida.

CURTMETRATGES CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.

Per més informació consultar pàgina web

POEMES EN LILA.

Homenatge a les preses, exiliades i represaliades polítiques. Amb la participació de la poeta Rosa Fabregat.

 Jornades, congressos, cursos i seminaris

CURS: DETECCIÓ, INTERVENCIÓ I DERIVACIÓ EN VIOLÈNCIA MASCLISTA I FAMILIAR DES D'UNA PERSPECTIVA CONSTRUCTIVISTA I DE GÈNERE

Aquest curs pretén proporcionar coneixements i eines pràctiques per a la detecció, la intervenció i la derivació de casos de violència masclista i familiar des d’una perspectiva constructivista i de gènere. D’aquesta manera, es promou el treball en xarxa i la coordinació entre diferents serveis d'atenció a les famílies.

És també una oportunitat per crear un espai de reflexió necessari sobre la violència masclista i familiar que tingui en compte totes les persones implicades (adults, infants i joves) en els processos de derivació, intervenció i coordinació.

Per més informació consulta pàgina web.

CURS: ELS MITES I EL FEMINISME; COSSOS, SEXUALITATS I DEMOCRÀCIES.

El llegat feminista ha transformat la nostra relació amb el passat i amb la història. Avui ja no pensem que els grans mites siguin propietat exclusiva de la tradició patriarcal. Aquesta transformació del món va ser la que van practicar massivament les feministes quan, a partir dels anys 60, es van acostar a la matriu de la mitologia occidental. Disputant als mites la seva condició de patrimoni patriarcal i arxiu natural de la psicoanàlisi, el feminisme va trobar en els textos mitològics cossos i existències que qüestionaven els límits naturals i socials de la família, la maternitat, la sexualitat i l'amor, així com la pràctica de la política i qui poden ser avui els subjectes de la democràcia i del món comú.

Aquest curs prendrà com a punt de partida una sèrie de mites que la crítica i les pràctiques feministes han reescrit de manera creativa i política.

Per més informació consultar pàgina web.

CURS: EMPODERAMENT FEMINISTA.

En aquest curs ens aproximarem a l'empoderament feminista, veient com la socialització patriarcal influeix en la nostra forma de veure i relacionar-nos amb el món i amb nosaltres mateixes. Descobriràs activitats dirigides a treballar el teu propi empoderament personal i activitats per a treballar amb col·lectius de dones, que et permetin ser facilitadora de processos d'empoderament amb altres companyes.

Per més informació consultar pàgina web.

CURS: ACOMPANYAMENT I SUPORT PSICOSOCIAL A LA DIVERSITAT DE GÈNERE I AFECTIVOSEXUAL.

El Curs d’Especialització en Acompanyament Psicosocial a persones amb Diversitat de Gènere i Afectivosexual està pensat per a donar resposta a la demanda creixent de professionals especialitzats en l’acompanyament a persones trans, no binàries, lesbianes, gais, bisexuals i intersexuals des d’una mirada constructivista i feminista. El programa té com a objectiu principal obrir la mirada i oferir eines, des d’una intervenció més efectiva i afirmativa, a lxs professionals que acompanyen les persones del col·lectiu LGTBIQ+.

Per més informació consultar pàgina web.

CÀPSULA FORMATIVA: EL SEXISME TAMBÉ SURT DE FESTA. PREVENCIÓ DE LES VIOLÈNCIES SEXUALS EN ESPAIS D'OCI FESTIU.

El tema de la formació és la perspectiva de gènere per a l'anàlisi, la detecció i la intervenció davant les violències sexuals en espais d'oci festius.Aquesta consta de tres sessions:

Les formacions estaran dinamitzades per l'Observatori Noctàmbul@s, projecte feminista de recerca i actuació davant les violències sexuals en espais festius.

Per més informació consultar pdf.

CURS: COM INCORPORAR LA PERSPECTIVA DE GÈNERE EN LES FORMACIONS.

L’Institut Català de les Dones, en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya us presenta aquesta formació.

La Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes obliga a tots els poders públics a aplicar la perspectiva de gènere (article 3) i per aconseguir-ho la formació és clau. No es tracta de realitzar només formacions específiques en igualtat de gènere, sinó que totes les formacions que es realitzin des de l’administració pública incloguin aquest enfocament. Per incloure la perspectiva de gènere hem de conèixer per què parlem d’igualtat de gènere, quines implicacions té amb cada àmbit d’especialització i de quina manera es pot realitzar una formació que incorpori aquesta perspectiva.

En general, és fàcil dubtar que qualsevol tipus de formació sigui revisable des d’aquest angle, però des de la contractació administrativa a la gestió pressupostària, les subvencions, l’atenció a la ciutadania, les estratègies d’innovació o qualsevol altre matèria es pot pensar des d’una perspectiva que no reforci les desigualtats estructurals de la nostra societat.

Per més informació consultar pàgina web

CURS: ABORDATGE D'HOMES AGRESSORS EN SERVEIS NO ESPECIALITZATS.

En aquesta formació es presentarà i s’entregarà la “Guia per a professionals de primera línia que interactuen amb homes que exerceixen violència de gènere”, elaborada dins del projecte ENGAGE (co-financiat per la Unió Europea) i pensada per a poderidentificar i abordar la violència masclista en els homes amb els qualses treballadins de serveis no especialitzats en violència. Està dirigida a psicòlegsi psicòlogues, professionals del món de la salut, de protecció de la infància, policies i d’altres agents en contacte amb usuaris homes.

Per més informació consultar pdf.

CURS: TEIXINT XARXES CONTRA LA VIOLÈNCIA SEXUAL.

"Madeixes contra la violència sexista" està composta per un grup de dones de totes les parts de l'Estat espanyol i altres països com Suècia, Tunísia, Dinamarca, entre d'altres, que teixeixen per visibilitzar i conscienciar contra la violència sexista. Amb aquest curs es pretén anar un pas més enllà, aportant coneixement per fer créixer el compromís contra totes les formes de violències que s'exerceixen sobre les dones pel fet de ser dones.

La iniciativa sorgeix com a resposta a la necessitat d'oferir un espai de trobada, reflexió i visibilitat de les violències masclistes. Aquest any pretén posar el focus en la violència sexual.

La raó per optar per denunciar aquesta violència en concret està relacionada amb tots els esdeveniments que s'han viscut al llarg d'aquest any: el cas de la Rajada i altres similars, el premi Nobel de la Pau a l'activista Nadia Murad contra la violència sexual, el moviment Me too que posen sobre la taula la importància de visibilitzar la violència sexual i conscienciar en que és un problema social que necessita de prevenció, actuació i reparació del dany al més aviat possible.

Per a això es comptarà amb la intervenció de diferents ponents d'àmplia experiència en aquesta temàtica, que abordaran el tema des de diverses àrees professionals, tractant de visibilitzar la transversalització que requereix.

Per més informació consultar pàgina web.  

CURS: POLÍTIQUES EDUCATIVES AMB PERSPECTIVA DE GÈNERE.

La ciutat educa, des de les escoles, els parcs i els carrers, les entitats d'educació en el lleure, les activitats esportives, entre d'altres. Una ciutat coeducadora és aquella que revisa i vetlla per a que tots aquests espais siguin vertaderament igualitaris i que promoguin la diversitat i llibertat.

CURS: INTERVENCIÓ AMB DONES EN SITUACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA, MARENTALITAT I INFÀNCIA.

L’impacte de la violència masclista en les mares, els nens i les nenes és una preocupació que emergeix de la constatació del personal professional de què el fet de viure en un context de violència o ser testimoni de les agressions d’un home a una dona en l’àmbit familiar, té conseqüències greus per a la salut. Per tant és important comptar amb accions formatives que considerin com a elements centrals:

Una mirada als danys causats per la violència masclista en la parella, introduint el concepte de trauma complex (procés traumàtic) i el seu impacte en la repetició de patrons en les vides de les dones i de la mare.

Una mirada descriptiva cap al món de les dones però des de l'àrea de la marentalitat. Principalment dos vessants. Primer, la visualització dels danys en el vincle matern-filial i en la pròpia auto-imatge materna que produeix la violència. Segon, la importància de reconèixer i fer visibles els esforços de protecció que intenten les dones que sofreixen maltractament, malgrat les difícils situacions que viuen. Aquesta mirada és molt important en la comprensió i en el tractament d'aquest fenomen.

Una mirada als pares que exerceixen violència masclista en la parella, introduint les diverses manifestacions de violència d'aquests pares i com afecten als fills–filles i a les mares, remarcant els diversos riscos que hi ha quan es té contacte amb aquest pare.

Per més informació consultar pàgina web

CURS: FEMINISME; UNA EINA PER ANALITZAR LA SOCIETAT I PER TRANSFORMAR-LA.

Aquest curs fusiona dues inquietuds: la preocupació per les desigualtats socials i l’interès en la perspectiva feminista. Parlem de desigualtat social quan no totes les persones tenen els mateixos drets, reconeixement públic o oportunitats a la vida. El fet de tenir determinades creences religioses, pertànyer a una determinada classe social, tenir diferent color de pell o gènere genera privilegis en l’accés als recursos, serveis o posicions socialment més valorades. La desigualtat social causa exclusió social, depressions, malalties i, fins i tot, la mort.

D’altra banda, la perspectiva feminista implica tenir en compte les diferències entre dones i homes en les diferents dimensions de la desigualtat (econòmiques, en el repartiment del treball domèstic i d’atenció familiar, en l’ús del llenguatge, en la representació als mitjans de comunicació, en la participació política i, fins i tot, en l’ús del poder i la força) i reconèixer com aquestes desigualtats són fruit d’una construcció i estructura social patriarcal.

Per més informació consultar pàgina web.  

Beques, premis i ajuts

II PREMI WONNOW 2019.

CaixaBank i Microsoft van crear al 2018 WONNOW, una iniciativa per potenciar la presència de dones en l'àmbit de la tecnologia i les ciències. El programa pretén impulsar la presència de dones en un àmbit amb baixa representació, guardonant l'excel·lència de dones estudiants de les carreres STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

El premi està destinat a alumnes matriculades en l'últim curs de carreres STEM de totes les universitats públiques i privades espanyoles. La guanyadora rep una dotació econòmica de 10.000 euros, al millor expedient i trajectòria. I s'ofereixen 10 beques per treballar a CaixaBank 6 mesos en projectes d'innovació així com un programa de mentoring amb directives de Microsoft.

Per més informació consultar pàgina web.

III PREMI DE PERIODISME MARÍA LUZ MORALES.

La Fundació Catalunya La Pedrera i l’Observatori Cultural de Gènere, amb el suport del Diari ARA, convoquen el III Premi de Periodisme María Luz Morales en honor a la prestigiosa escriptora i periodista cultural que va ser la primera dona directora d’un diari d’abast nacional a l’Estat Espanyol.

El premi té per objectiu incentivar treballs periodístics que versin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants, i consistirà en:

El Premi María Luz Morales té especial interès a premiar treballs originals, que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

CONCURS ARTÍSTIC: EL RAVAL EN FEMENÍ.

La 5ª edició del concurs per escollir les obres plàstiques que il·lustraran el Calendari de Celebracions del Raval 2020 tindrà com a lema "El Raval en Femení", per tal de donar visibilitat i homenatjar les diverses dones que "fan barri", que hi viuen i hi treballen.

L’objectiu és que les protagonistes d’aquest calendari, impulsat per novè any consecutiu pel Grup Interreligiós del Raval (GIR) amb el suport de la Fundació Tot Raval, siguin les dones conegudes i desconegudes del barri, d’ara i d’abans, de qualsevol generació i procedència, així com també els seus espais de relació i treball: els safareigs d’abans, llibreries, biblioteques, centres de culte, espais i festes socioculturals; la fàbrica, el taller, les cases, les escoles, les oficines, el carrer, etc.

Per més informació consultar pdf.

II CONCURS NACIONAL INNOVATIA 8.3.

L'Institut de la Dona i per la Igualtat d'Oportunitats i la Universitat de Santiago de Compostel·la, en el marc del Projecte Innovatia 8.3, convoca la II Edició del concurs nacional "Innovatia 8.3, premis a les empreses creades amb el suport de les universitats i liderades per dones", cofinançat pel Fons Social Europeu.

El concurs té com a objectiu distingir a empreses liderades per dones i creades amb el suport de les universitats, sobre projectes d'emprenedores de caràcter innovador. El concurs també té per objecte promoure la igualtat d'oportunitats entre dones i homes en l'àmbit universitari i tecnològic.

Per més informació consultar pdf.

V PREMI FRANCESCA BARTRINA AL MILLOR TREBALL DE FINAL DE GRAU EN ESTUDIS DE GÈNERE.

Des del Centre d’Estudis Interdisciplinaris de Gènere convoquen la cinquena edició del Premi Francesca Bartrina al millor Treball de Final de Grau (TFG) en estudis de gènere, que és possible gràcies al suport de l’Institut Català de les Dones. És un premi dotat amb 1.000 euros, al qual es podran presentar TFG de qualsevol disciplina i de totes les universitats catalanes.

En la primera edició, va rebre el premi la Marta Terreu Celma, de la Universitat Rovira i Virgili, pel treball “«FILM&SODA» de Rosa Maria Arquimbau”. En la segona edició les humanitats van deixar pas a estudis de caràcter social amb el treball “Qui (s’)ocupa? Repensant el gènere en la lluita pel dret a l’habitatge a Barcelona”, de l’Aina Gomà, de la Universitat de Barcelona. En la tercera edició el premi el van guanyar la Cristina Almirall, la Nefeli Forni i l’Emma Garolera, estudiants de Comunicació Audiovisual a la UVic-UCC, pel treball “El fontanero. Estudio sobre el efecto socializador de la pornografía”. En la darrera edició va ser reconegut el treball “La sensibilitat de gènere dels plans nacionals de salut”, de l’esudiant de Medicina de la Universitat de Barcelona Aina Delgado.

Amb aquest premi volen estimular la recerca en estudis de gènere al mateix temps que recorden la companya, amiga i gran recercadora que va ser la Francesca Bartrina.

XIII BECA DE RECERCA CRISTINA DE PIZAN.

La Regidoria de Seguretat Ciutadana i les polítiques per al civisme i la igualtat de l’Ajuntament de Lleida crea la beca d’investigació amb l’objectiu de promoure el coneixement sobre la realitat de les dones de Lleida, en els diferents àmbits i èpoques històriques, des d’una perspectiva de gènere, que permetin l’elaboració de propostes per avançar en les polítiques d’igualtat de gènere en el nostre municipi.

Aquesta beca es convoca un cop cada dos anys. Es podran presentar projectes d’investigació que tinguin com a objectiu aportar nous coneixements científics sobre la realitat social, històrica, política, laboral, econòmica i cultural de les dones del municipi de Lleida. Hauran de fer referència als estudis feministes i de gènere que hagin abordat la mateixa temàtica i/o puguin servir de referent teòric i metodològic.

Per més informació consultar pdf

Altres activitats

TALLER D’AUTODEFENSA.

Amb aquest taller es pretén potenciar la seguretat física i emocional. A través de l’augment de la presa de consciència de l'espai, de la postura i de la comunicació verbal i no verbal.

Per més informació: 936.197.311.

TALLER AUTOCURA PER A DONES QUE VOLEN MILLORAR LES SEVES RELACIONES: "ADIÓS AMORES PERROS".

Taller vivencial on es realitzen diferents dinàmiques per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d’una perspectiva de gènere i intercultural. En aquest taller es reflexiona sobre les desigualtats de gènere i es treballen les relacions de parella i l’amor romàntic, així com les diverses manifestacions de la violència masclista en les relacions personals afectives quotidianes, amb la finalitat de prevenir-les.

Per més informació: 936.197.311.

EXPOSICIÓ: SEXUALITAT SILENCIADA.

L’exposició “Sexualitat silenciada” és una mostra fotogràfica i sonora que convida l’espectador a reflexionar sobre qüestions al voltant de la sexualitat de les dones; la masturbació, la comunicació en les relacions sexuals i el descobriment del cos i el plaer, entre d’altres.

TALLER DE TEATRE CABARET FEMINISTA.

El teatre cabaret podria definir-se com una proposta d’humor i crítica política que ens convida a riure’ns del poder, d’aquell que ens oprimeix i discrimina. És una posada en escena que inclou diverses expressions artístiques considerades no formals, i que beu de les tradicions del teatre popular i social d’Amèrica Llatina.

El teatre cabaret feminista busca qüestionar les estructures que ens oprimeixen, sotmeten els nostres cossos i generen relacions desiguals de poder. En altres paraules, el cabaret ens invita a riure’ns ben fort del poder, a convertir l’humor i la riallada en un acte polític de resistència feminista.

Per més informació consultar tríptic.

LES DONES TAMBÉ ES MOUEN. LES PIONERES A LA CONQUESTA DE L'ESPORT A LA CIUTAT.

Un itinerari per visibilitzar quines van ser les primeres iniciatives impulsades per dones per la conquesta de l'esport i la ciutat. S'analitzarà la modernitat d'organitzacions com el Club Femení i d'Esports, quines pioneres hi van estar implicades i amb quines complicitats van comptar durant l'època de la Segona República.

Es mostrarà també com aquestes primeres demandes d'accés a l'àmbit esportiu, portaven implícit el desafiament del model de dona tradicional centrat en la domesticitat i la conquesta de l'espai públic.

DIÀLEG: LA PERSPECTIVA DE GÈNERE I EL BON GOVERN EN ELS PLANS D'IGUALTAT DE LES ADMINISTRACIONS.

La sessió anirà a càrrec de la Sra. Tània Verge, directora de la unitats d’igualtat de la UPF i la Sra. Marta Macias, presidenta de l’Associació Forgender Seal, i es duran a terme dues ponencies, la primera sobre, els plans d’igualtat en les administracions públiques, anàlisi des del bon govern i el lideratge femení, a càrrec de la Sra. Tània Verge, i la segona, sobre el distintiu per la igualtat de gènere - SG CITY 50-50 com a garant de l’equitat de gènere i el bon govern, a càrrec de la Sra. Marta Macias.

X TROBADA CATALANA DE GRUPS D'HOMES PER LA IGUALTAT.

Els amfitrions en aquest cas seran els companys socis d'Homes Igualitaris que viuen a Sant Cugat i La Floresta. Cada trobada gira al voltant d'un tema. En aquest cas, el tema triat és "XARXES I CURES. Eines de comunicació no violenta per a les xarxes socials". Es tracta de fer una reflexió des d'allò personal sobre com ens cuidem quan ens comuniquem, i especialment si ho fem quan ens comuniquem mitjançant les xarxes socials, on és molt sovint difícil posar-se en el lloc de l'altre, escoltar-se i expressar-se adequadament.

Per més informació consultar pàgina web

PRESENTACIÓ PLATAFORMA PER ELABORAR EL PLA D'IGUALTAT.

jornada que la Direcció General d’Igualtat, en col·laboració amb PIMEC, organitza per presentar la Plataforma per a l’elaboració del pla d’igualtat, un espai web que conté eines per fer la diagnosi, el disseny, el seguiment i l’avaluació dels plans d’igualtat.

Per més informació consultar pàgina web

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Género, desarrollo psicosocial y trastornos de la imagen corporal de Isabel Martínez, publicat Madrid: Institut de la Dona, 2001.

A través d'una revisió bibliogràfica d'autores feministes des de disciplines tals com la història, l'antropologia, la sociologia, la filosofia o la psicologia, s'aborda el tema de la construcció social del sexe i del gènere en la societat contemporània.

Els estereotips resultants en femení i masculí són utilitzats per la ciència mèdica per oferir solucions davant de la suposada imperfecció dels cossos. Des del món de la publicitat es difon un patró ideal que genera la necessitat de reconstruir periòdicament el cos per adequar-lo a la norma estètica en vigor, lesionant l'autoestima d'homes i dones.

  logoCEDDsied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

Que és el GROOMING?

El grooming, es un engany pederasta, que consisteix és una sèrie de conductes i accions deliberadament empreses per un adult, a través d'Internet, amb l'objectiu de guanyar-se l'amistat d'un menor d'edat, creant una connexió emocional amb el mateix, per tal de disminuir les preocupacions del menor i poder abusar sexualment d'ell. En alguns casos, es pot buscar la introducció del menor al món de la prostitució infantil o la producció de material pornogràfic.

En anglès, per diferenciar-lo del significat original relatiu a l'empolainat d'animals se solen utilitzar els termes child groominginternet grooming.

Notícies

MULTA DE 150.000 EUROS A DOS MEMBRES DE LA MANADA GRÀCIES A UNA DENÚNCIA DE DONES DE LLEIDA.

El grup feminista va portar a Protecció de Dades la difusió d'imatges de la víctima als fòrums 'ForoCoches' i 'Burbuja.info'

El grup feminista Dones de Lleida ha mostrat la seua satisfacció per la sanció a imposada a 'La Manada' arran de la denúncia que va posar l'organització a l'Agència espanyola de Protecció de Dades contra els fòrums 'ForoCoches' i 'Burbuja.info' el maig de 2018. I és que ara la denúncia de la plataforma lleidatana s'ha resolt amb 150.000 euros de multa a dos dels violadors del grup (el guàrdia civil i el militar) per la difusió del vídeo de la víctima. Des de Dones de Lleida han volgut fer una crida a seguir denunciant públicament als agressors i a les institucions que ''legitimen la violència contra les dones''. En aquest sentit, envien el recolzament a totes les víctimes d'agressions masclistes sota el lema ''Nosaltres si et creiem germana'', i recorden que el ''el feminisme autoorganizat dóna fruits quan planta cara col·lectivament al patriarcat''.

El Grup Dones de Lleida va presentar una denúncia per la ''greu vulneració de drets'' que consideren que van cometre persones usuàries de les dos xarxes d'internet denunciades al difondre el vídeo de la víctima gravat pels dos violadors. Segons el Grup, un dels seus usuaris va publicar el vídeo de l'agressió, dades persones de la víctima de 'La Manada', creuant dades publicades a la premsa i van aconseguir el seu nom i cognoms, fotos així com accés a un dels seus perfils a les xarxes socials. Malgrat que els principals fils d'informació van ser esborrats per alguns dels foreros, des de Dones de Lleida es remarca que les xarxes continuaven publicant informació confidencial i protegida per la justícia mentre feien ''comentaris insultants, acusaven a la víctima i exculpaven als violadors''.

El Grup Dones de Lleida entén que aquests fets vulneren greument la protecció de dades personals d'una víctima i per això va sol·licitar a l'agència que obrís un expedient sancionador contra les dues empreses, una amb seu a Palència i l'altra a Madrid; així com també contra els que havien realitzat i difós el vídeo.

[Font: Segre.com]

Segueix-nos!

Centre d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones Dolors Piera 

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram