Novembre número 163

RAGNA NIELSEN (1845-1924)

Ragna Wilhelmine Nielsen(1845-1924) va ser una pedagoga noruega, així com una activista política bolcada en la causa de les dones. De casta li venia, doncs la seva mare Wilhelmine Ulmann (1816—1915) professora i directora d'un asil de nens, va ser una precursora del que avui coneixem com a guarderies infantils. Així mateix la senyora Ulmann va participar en els debats periodístics de la seva època mostrant els seus ideals radicals i democràtics i veient en el feminisme la consecució d'una societat més humana, justa i feliç. Aquests ideals serien també defensats pel seu fill Viggo Ullmann, besavi de l'actriu Liv Ullmann.

De petita Ragna va assistir a l'escola de la seva mare i posteriorment a l'Hartvig Nissen, escola privada per a nenes, fins a 1860. Amb tot just 17 anys i després de la separació dels seus pares exercirà com a mestra en aquesta escola i posteriorment en altres del país, arribant a ser la primera directora d'un institut de secundària a Noruega.

 

El 1862 va ser feta servir a l'Escola de Nissen i perfeccionada en anglès. Com la seva àvia, es va convertir en una educadora d'interès i donació, però també de necessitat financera. Formen una cadena de dones professionals inusual a Noruega. Els seus germans també es van convertir en directors escolars: Axel a Kragerø Real School, Viggo a diverses escoles secundàries populars, entre altres coses. a Seljord. Va completar la seva educació amb un curs guvernant a l'Escola Nissen el 1863.

En 1884 Ragna posa fi a un matrimoni infeliç i després de divorciar-se s'estableix a Oslo en l'Asil de Vater que regentava la seva mare.Quant a la seva activitat política, Ragna Nielsen va presidir l'Associació Noruega de Drets de la Dona (NKF) durant dos períodes: de 1886 a 1888 i de 1889 a 1895. La NKF es va centrar fins a 1913 en la reivindicació del sufragi femení, que es va aconseguir aquell mateix any. Així mateix fundo diverses associacions que s'ocupaven de la desigualtat en diversos camps entre dones i homes.

El 1885 la Kvindestemmeretsforeningenen la qual no es permetia l'accés als homes, i altres associacions com la Norskekvindelige Handelsstands Foreningen 1890 que s'ocupaven de temes relatius a la feina i salari de les dones. O també la Norsk Fredsforening, associació pacifista noruega, o la Hjemmenes Vel i 1898 centrada en aspectes educatius. També va cofundar Riksmålsforeningenen 1907 que s'oposava a la colonització lingüística de l'anglès i que reivindicava la identitat nacional, la llengua i les tradicions noruegues i que va presidir el 1909 i el 1910.

En els últims anys de la seva vida va evolucionar cap a posicions més conservadores centrant-se en l'educació social i moral de les joves. Així mateix es va interessar per moviments espiritualistes de caràcter parapsicològic. Però mai no va perdre de vista els seus interessos feministes, ja que el 1921 cofundarà la revista Norske kvinder en la qual col·laborarà de manera assídua.

Ragna Nielsen va  fusionar els papers principals del temps - el sacerdot, el professor, l'educador social - amb la maternitat temporània. Ella no va tornar als conflictes, però els seus alumnes la van estimar. En la seva crítica a la civilització, recorda la sueca Ellen Key. Ella va pensar que les dones eren les millors educadores i l'ambient escolar com l'altra casa i la base per a l'aprenentatge social al llarg de tota la vida. 

[Font: Fábrica de la Memoria. Recuperación de la historia de las mujeres]

Activitats del Centre Dolors Piera

ABRAZAR LA DIVERSIDAD: UNA RESPONSABILIDAD EDUCATIVA

La Direcció General per a la Igualtat de Tracte i Diversitat (Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat) convoca de nou el 2018 un seminari de formació gratuït sobre diversitat sexual, familiar i d'identitat de gènere en contextos educatius, basat en la guia “Abraçar la diversitat: propostes per a una educació lliure 'assetjament homofòbic i transfòbic”.

 Per a més informació consulteu el programa

CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

Projecció del documental "Voces del silencio". A l’estat espanyol cada dia es denuncien 3 violacions. I cada hora un delicte contra la llibertat sexual. Però la majoria dels casos queden invisibilitzats. Pensem que només existeix i és greu si hi ha si hi ha violència física, intimidació amb armes o penetració. La violència sexual és una forma de violència masclista al voltant de la qual s’està produint un intens debat des de diferents perspectives.

PER QUÈ NO PUC FER-HO? Presentació dels estudis de la UdL sense estereotips de gènere

Per més informació consultar el programa

ACTE INSTITUCIONAL DEL DIA 25 DE NOVEMBRE

VII MEMORIAL HORTÈNSIA ALONSO. ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES SEXUALS

Per més informació consultar el programa

Activitats a Lleida

MEMÒRIA 2N DEL BOMBARDEIG DE LLEIDA

FEMINARI. FEMINITZACIÓ DE LA POBRESA

15È CICLE DE CINEMA I DRETS HUMANS

El 15è cicle de cinema i drets humans l'organitza la unitat de Desenvolupament i Cooperació de la Universitat de Lleida, en que s'abordaran temes com les  agressions sexuals i la violència contra les dones, la pobresa, entre d'altres. En aquesta edició del cicle es parlarà de l’antifeixisme, de la violència institucional i la tortura, del dret a morir dignament, del tancament dels CIE, de les agressions sexuals i la violència contra les dones i del dret a unes ciutats per a tothom. Les projeccions van acompanyades de conferències de persones relacionades amb les pel·lícules i enteses en el tema de què tracten.

Per a més informació consulteu el programa 

Jornades, congressos, cursos i seminaris

DIÀLEG. "ART I FEMINISME A LA CIUTAT, UN VINCLE ESSENCIAL PER ALS DRETS HUMANS"

Per més informació consultar el programa

DOBLEMENT INVISIBLES

Per més informació consultar el programa

V SEMINARIO INTERNACIONAL DEL GRUPO DEMÉTER, MADRES Y FAMILIAR EN LA ANTIGÜEDAD ¿PATRONES FEMENINOS EN LA TRANSMISIÓN DE EMOCIONES Y PATRIMONIO?

El V Seminari Internacional s'organitza en el marc del Projecte I+D+I: Maternitats,filiacions i sentiments en les societats grega i romana de l'Antiguitat. Famílies alternatives i altres relacions de parentiu fora de la norma.

Per més informació consultar el programa

CAMBIO ESTRUCTURAL DE GÉNERO EN UNIVERSIDADES Y AGENCIAS FINANCIADORAS DE INVESTIGACIÓN

SESSIÓ «DEU ANYS DE LA LLEI 5/2008, DEL DRET DE LES DONES A ERRADICAR LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

FÒRUM INTERNACIONAL MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

JORNADA SOBRE ACOSO SEXUAL

Per més informació consultar el programa

I CIMERA DE RECTORES DE LES UNIVERSITATS PÚBLIQUES ESPANYOLES

JORNADA 'VIOLÈNCIA SEXUAL CONTRA NOIS I ADOLESCENTS'

Beques, premis i ajuts

 PROGRAMA AHORA TÚ

Per iniciativa del Instituto de la Mujer, la FUNDACIÓ SEPI, F.S.P. convoca les beques del Programa AHORA TÚ, edició 2018/2019, les seves característiques generals s'exposen a les Bases de la Convocatòria.

El Programa està destinat a dones joves, estudiants o titulades universitàries així com titulades de grau superior de formació professional de l'àmbit de les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), que podran desenvolupar períodes de formació pràctica com a becàries en empreses del sector, sota la supervisió de tutors o tutors idonis, a més podran adquirir habilitats de lideratge i desenvolupament professional, amb un programa de formació de 110 hores de durada.

L'objectiu del programa és aconseguir major visibilitat, trencar estereotips i augmentar el nombre de dones estudiants o titulades en especialitats STEM que accedeixen a una formació pràctica lligada als seus estudis i especialització, millorant les condicions de la seva professionalitat professional i possibilitant així la seva posterior accés a un lloc de treball a les principals empreses del país.

Més informació: a la pàgina web de SEPI

Altres activitats

IV MANIFESTOS FÍLMICS FEMINISTES

Els Manifestos Fílmics Feministes IV, un programa sobre la rialla, el primer gest de la desobediència política feminista. Aquest gest posa en evidència la irreverència de les dones a tota imposició. És un pessic radical a l’autoritat patriarcal.

TALLER FAMILIAR CIENCIA EN FEMENINO

Amb aquest taller familiar es pretén fomentar, des d'edats primerenques, les vocacions científiques en la dona, oferint als participants una experiència emocional i multidisciplinària, així com, servir d'experiència educativa per la igualtat de gènere i oportunitats en un col·lectiu clau per a aquest final|finalitat. Amb les disitintas activitats pràctiques i interactives es permet exposar les idees claus doni-la diferenciació física entre homes i dones però no intel·lectual i el pes que té per a la societat en la creació d'un entorn d'igualtat d'oportunitats.

Per a més informació consulteu la pàgina web.

III JORNADAS DOCTORALES DE INVESTIGACIÓN EN ESTUDIOS LAS MUJERES

El Programa de Doctorat “Estudis de les Dones. Discursos i pràctiques de Gènere” té com a objectiu oferir un marc acadèmic ampli i una eina eficaç per a la investigació científica sobre les dones i les relacions de gènere, específicament en Humanitats i Ciències Socials. En aquesta ocasió comptarem amb la participació de les professores: Ana de Miguel Álvarez, Professora Titular de Filosofia Moral i Política a la Universitat Rei Joan Carles de Madrid i de Mirem LLona González, Professora Titular d'Història Contemporània de la Universitat del País Basc.

Per a més informació consultar la pàgina web.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Avui dediquem l'espai dels llibres del CEDD a la publicació Género y desarrollo: el camino hacia la equidad de Marta Carballo, publicat a Los libros de la Catarata, 2006.

Aquest llibre té per objectiu donar a conèixer de forma breu, completa i senzilla les matèries més rellevants per al desenvolupament i la cooperació, està dedicat a la integració de la perspectiva de gènere en la cooperació per al desenvolupament. Partint d'una aproximació a la necessitat d'assentar les consideracions de gènere dins del dret al desenvolupament, als diferents capítols s'analitzen aquells conceptes relacionats amb gènere que segueixen generant certa confusió. Per a això es veurà l'evolució del tractament de gènere en els programes i processos de desenvolupament, així com els principals obstacles a què s'enfronta, fins a arribar a l'actual enfocament que posa èmfasi en l'apoderament de les dones.

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Avui reflexionem 

En motiu del Dia Internacional contra la VIolència envers les Dones, us deixem alguns vídeos de sensbilització realitzats per membres de la nostra comunitat universitària:  

Segueix-nos!

Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

Campus de Cappont (edifici polivalent)

Carrer de Jaume II, 71 (despatx 0.20)

25001 Lleida
facebook  twitter  youtube  instagram