Març número 148

Florence Nightingale (1820-1910). Itàlia

A la tradicional Anglaterra Victoriana, on no es concebia el paper de la dona més enllà dels murs de la seva llar, una jove emprenedora va renunciar a una vida tranquil·la per submergir-se en l'estudi i la pràctica de la infermeria. L'importantíssim paper que va jugar Florence Nightingale en la Guerra de Crimea li van donar la fama i el reconeixement com una de les pioneres de la infermeria moderna.

En el seu afany per convertir-se en una infermera professional, Florence va iniciar el 1849 un llarg viatge per Europa i Egipte en el qual va conèixer diverses persones de renom i va visitar diferents hospitals en els quals va aprendre diferents metodologies i procediments. Al 1850 va ingressar com a infermera en l'Institut de San Vicente de Paul a Alexandria, una institució catòlica; posteriorment visitaria l'hospital del Pastor Theodor Fliedner a Kaiserwerth i l'Institut alemany per a Diaconesses Protestants, ambdós a Düsseldorf. A París també hi va estar a l'hospital Saint Germain.

La seva tasca a Crimea li va suposar el reconeixement mundial com a infermera. Treballadora incansable, Florence no deixava els seus malalts ni durant la nit, quan realitzava rondes a la llum d'un llum d'oli. Aquella anècdota li va valer el sobrenom de “La Dama del llum”.

Aquest reconeixement públic de la professió li va permetre aconseguir ajuts econòmics per crear una escola d'infermeres. Al 1860 s'inaugurava la Nightingale Training School a l'Hospital Saint Thomas de Londres. Es creava la primera escola d'infermeria laica del món.

Amb la seva defensa de la professionalització de la professió, Florence va aconseguir que en pocs anys les infermeres fossin considerades com a part important dels hospitals.

En la seva incansable devoció per la professió, va voler posar per escrit tots els seus coneixements. La seva primera obra va ser Notes sobre Infermeria: Què és i què no és, un llibre que va servir com a base per a l'educació de les seves alumnes alhora que va tenir una bona acceptació per part del públic en general. Florence va publicar altres títols com Notes sobre Hospitals o Notes en qüestions que afecten la Salut, l'Eficiència i l'Administració Hospitalària de l'Exèrcit Britànic.

Florence va rebre importants premis com la Reial Creu Roja atorgada per la Reina Victòria o l'Ordre del Mèrit del Regne Unit.

Font: Mujeres en la historia.

 

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones

POLÍTIQUES D'IGUALTAT I TREBALL (1 ECTS de Matèria Transversal) 

El curs té per objectiu abordar l'anàlisi dels canvis i avenços que s'han produït per a les dones en l'àmbit laboral tant en el marc de l'empresa privada, com de les administracions públiques, després de la posada en marxa dels canvis normatius que s'introdueixen amb motiu de l'aprovació de la LOI.

Les temàtiques s’abordaran a nivell teòric i pràctic des de les àrees de coneixement del Dret del Treball i la Seguretat Social, i la Sociologia del treball.

Consulteu el programa i el criteris d'avaluació per a l'adquisició de la matèria transversal. 

EXPOSICIÓ DONES: DE LA PARAULA AL SILENCI (EL FEMINISME IMPERTINENT)

El Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD) i la Biblioteca de Cappont han coorganitzat, en el marc de la commemoració del 8 de març, Dia internacional de les Dones, l’exposició bibliogràfica Dones: del silenci a la paraula (el feminisme impertinent) que convida el visitant a realitzar un petit viatge a través de la història del Feminisme amb majúscules. Des dels seus inicis fins a l’assoliment de la democràcia.

La mostra, que compta amb un total de 9 expositors, es podrà visitar del 8 de març al 8 de juny a la primera i segona planta de la Biblioteca de Cappont. A travès d'aquesta exposició el visitant podrà realitzar un viatge històric de reivindicació i lluita per la igualtat entre les persones.

Per a més informació sobre l'exposició. 

PUBLICACIÓ GENUÏNES 10 ANYS DE LA LLEI D'IGUALTAT (LOI)

Ja està disponible la publició de Genuïnes del Centre Dolors Piera dedicada als 10 anys de la LOI (Llei d'Igualtat).

Podeu consultara-la i descarregar-la al enllaç online. 

LA UNIVERSITAT DE LLEIDA OTORGA L'HONORIS CAUSA A LA DRA. ADELA DE LA CORTINA

La proposta del Centre Dolors Piera d'investir Doctora  Honaris Causa a la Dra. Adela  Cortina Orts a la Universitat de Lleida va ser aprovada  per unanimitat pel Consell de Govern . El seu anomenament  es va produir en el  Consell de Govern  del 24 de febrer (acord 34/2016).

L'acte d'investidura de l'Honoris Causa serà el dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones Treballadores.

Consulteu la noticia per a més informació.

MANIFEST 8 DE MARÇ RIUGEU 

La Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) Xarxa d'Unitats d'Igualtat de Gènere per a l'Excel·lència Universitària (RUIGEU) formada per 41 unitats, observatoris i oficines d'igualtat de les universitats espanyoles, s'estructura a través d'una plataforma virtual que gestiona el Centre Dolors Piera i allotja la UdL.

En commemoració del Dia Internacional de les Dones (8 de març) es publicarà el manifest comú de la xarxa universitària RIUGEU. 

PUBLICACIÓ DE L'INFORME SOBRE PERSPECTIVA DE GÈNERE A LA DOCÈNCIA I RECERCA A LES UNIVERSITATS DE LA XARXA VIVES

La publicació serà el nº 3 de la col·lecció Política Universitària. Aquest informe sorgeix en compliment de les disposicions legals i recomanacions internacionals en matèria d’igualtat de gènere a les universitats, en el qual ha participat el Centre Dolors Piera en el marc del grup de treball "Igualtat de Gènere" de la Xaxa Vives. 

 Activitats a Lleida

DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

Els Consulteu el programa unitari d'actes en commemoració del Dia Internacional de les Dones -8 de Març de 2017.

El programa conté més de quaranta actes que es duran a terme per tota la ciutat entre el 2 i 30 de març. Així mateix, a banda d'animar-vos a participar activament en tots els actes que us sigui possible:

CAMINEM EMPODERADES

Acte reivindicatiu. Cal portar una peça de roba de color lila. 

Consulteu el web per a més informació.

COL·LOQUI "FEMINISME: LA NOSTRA INVERSIÓ DE FUTUR"

En el marc de 10è aniversari de la LOI 3/2007, per la igualtat efectiva de dones i homes.

PRESENTACIÓ DE L'ESTUDI "LA SITUACIÓ LABORAL DE LA DONA A LLEIDA"

ACTE INSTITUCIONAL EN COMMEMORACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LES DONES

CONCENTRACIÓ

EXPOSICIÓ CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE "QUAN L'ART DIU PROU"

Exposició col·lectiva de 34 artistes lleidatans en contra de la violència de gènere, en commemoració del 8 de març.

III CONCURS LIP DUB A FAVOR DE LA IGUALTAT ENTRE HOMES I DONES

Presentació pública dels vídeos presentats al III Concurs de Lip dub i el lliurament de premis a les entitats guanyadores.

JORNADA "DONES I EMPRENEDORIA"

ACTE LLIURAMENT "III PREMI DE FOTOGRAFIA FEMINISTA LEONOR PEDRICO. DONES I TREBALLS"

PROJECCIÓ-DEBAT MIRADA INTERDICIPLINAR AL GÈNERE I LA SALUT

Cinefòrum del documental Temps d'Écoute, un projecte de FarmaMundi.

LLIURAMENT X PREMI MILA DE PERIODIME PER A LA IGUALTAT DE GÈNERE A LLEIDA

XERRADA "ELS DRETS LABORALS DE LES DONES"

Dins del marc de "L'advocada respon..." del programa "Activa't al Casal". 

CONFERÈNCIA "DONES QUE PARLEN, ESCRIUEN I FAN MÚSICA"

FORMACIÓ "TRAÇANT VIDES DIGNES"

Aquest curs de formació possa el focus en la forma com distribuïm els temps i gestionem les relacions, ja que sovint ens trobem amb hàbits o formes insanes i que no tenen en compte la persona, sinó els diners, la productivitat, seguint models capitalistes i patriarcals. Es tracta de reflexionar plegades i trobar eines més sanes i respectuoses amb la vida en si.

Formació de Matriu sobre la gestió del temps, des d'una perspectiva d'economia feminista

CONFERÈNCIA "THE CRIMINALISATION OF MIGRANT WOMAN: POER, PROTECTION AND PUZZLEMENT"

CONFERÈNCIA "TESTIMONIS POSITIUS DE DONES SUPERVIVENTS. NO SOM VÍCTIMES, SOM SUPERVIVENTS"

Conferència sobre la violència de gènere dirigida als centres de secundària. 

TALLER DE PREVENCIÓ DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE PER A PARES, MARES, FILLS I FILLES

FEMINARI "FILOSOFIA I FEMINISME"

CURS "EL SEXISME TAMBÉ SURT DE FESTA"

Formació dirigida a professionals del camp social, educatiu, sanitari, policial.

TAULA DE REFLEXIÓ "DONA I SALUT MENTAL"

Jornades, congressos, cursos i seminaris

TALLER "APRÈN A FER FRONT A LES DESIGUALTATS DE GÈNERE"

 En aquest taller es parlarà sobre prevenció de la violència de gènere des de la gestió emocional i l'autoresponsabilitat. Es descobriran eines per reconduir la situació, sobretot, entre els joves. Tallerista: Ivan Moyano. 

Consulteu més informació del curs i formalització de l'inscripció.

I JORNADA DE L'ESTRATÈGIA COMPARATIVA DE SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA DE BARCELONA

La sexualitat estructura l'existència de totes les persones en totes les societats. Els Drets sexuals i reproductius (DSIR) són drets humans i les Nacions Unides els han inclòs en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats el 2016. L´Estratègia compartida de Salut Sexual i Reproductiva de Barcelona pretén articular els mitjans per tal que les ciutadanes i ciutadans puguin gaudir efectivament d´aquests drets. Aquesta Jornada presentarà les línies d'actuació de l´Estratègia i les accions que es duran a terme per tal d´assolir els objectius relacionats amb l´embaràs no desitjat/no planificat.

Consulteu el web per a més informació.

CURS ONLINE "GRANDES PENSADORAS DE LA PAZ" 

Es reflexionarà sobre la pau mitjançant l'anàlisi dels textos de diverses filòsofes i pensadores del segle XX, com Hannah Arendt, María Zambrano, Edith Stein, Simone Weil, Simone de Beauvoir, Agnes Heller y Marta Nussbaum. Professor: Francesc Torralba, catedràtic de Filosofia de la URL. .

Consulteu el programa del curs i el formulari d'inscripció

TAULA RODONA "MUJERES PODEROSAS"

En aquesta jornada la taula rodona estarà composada per: la rectora de la UEMC, Imelda Rodríguez, posarà l'accent en el paper de l'educació amb perspectiva de gènere, mentre que Silvia Clemente, Presidenta de les Corts de Castella i Lleó analitzarà el paper femení en la política i el sostre de vidre. Per la seva banda, José Luis Concepción, president del Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó èmfasi en l'aplicació i interpretació de la llei per a la igualtat d'oportunitats, i Rosa Maria Díaz, presidenta de Sigma Dos, serà l'encarregada d'assenyalar la situació actual de la dona en l'àmbit directiu i empresarial.

TAULA RODONA "TECNOLOGIA (IN)VISIBLE I CANVI SOCIAL" 

Les activitats organitzades per commemorar el Dia Internacional de les Dones del 2017 a la UVIC-UCC giren entorn a la temàtica de les vocacions femenines en els ensenyaments STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Consulteu el cartell de la jornada. 

VIII JORNADES "POR LA IGUALDAD SALARIAL ENTRE MUJERES Y VARONES"

En aquesta ocasió es portaran a terme en 3 províncies andaluses Jaén, Granada i Almería. Es comptarà amb ONG de Dones, Sindicats i Dones que, des de l'Acadèmia aportaran dades sobre la realitat de les dones en l'àmbit laboral, així com a propostes per a acabar amb la desigualtat. 

Consulteu el seu web i el programa de la jornada. 

TALLER "DESMUNTEM ELS MITES DE L'AMOR ROMÀNTIC"

Taller vivencial on es realitzen diferents dinàmiques per afavorir el treball de les emocions i la comunicació en llibertat des d’una perspectiva de gènere i intercultural. En aquest taller es reflexiona sobre les desigualtats de gènere i es treballen les relacions de parella i l’amor romàntic, així com les diverses manifestacions de la violència masclista en les relacions personals afectives quotidianes, amb la finalitat de prevenir-les.

CURS ONLINE "HEROÍNAS DEL CELULOIDE. DEL MELODRAMA AL CINE DE ACCIÓN"

Aquest curs, disponible Campus Relatoras, recuperara a aquestes heroïnes de cel·luloide protagonistes de grans i petites gestes que són summament inspiradores per les seves vides i accions. Els objectius del curs són diversos: descobrir heroïnes de cel·luloide ocultes, crear una genealogia de personatges femenins poderosos i inspiradors, conèixer i visibilitzar heroïnes ocultes, gaudir, i disseccionar i comentar en grup pel·lícules.

Consulteu el web per a més informació sobre el curs i el seu programa.. 

Premis, beques i ajuts

LLIURAMENT PREMIS DEL III DONA'MCINE. CONCURS INTERNACIONAL DE CURMETRATGES REALITZATS PER DONES SOBRE DONES 

Juntament amb el lliurament dels premis i la projecció del palmarès i alguns curts finalistes, s'obrirà un debat amb les directores de cine i les seves històries protagonistes, es farà un homenatge a Berta Caceres a càrrec del Colectivo de Mujeres de Matagalpa i es conclourà amb l’actuació musical de la Mireia Vives i un petit pica pica.

Consulteu el programa de l'acte per a més informació.

LLIURAMENT DEL PREMI XXXI PREMI 8 MARÇ MARIA AURÈLIA CAMPANY 2017

Les portes s’obriran a les 17 h. Es podrà participar en la votació del premi del públic entre les 17 h i les 17.20 h, al Saló de Cròniques. L’entrada és lliure. La capacitat del saló és limitada. Si voleu assistir a aquest acte i necessiteu servei de lectoescriptura, cal que ho sol·liciteu abans del 3 de març a les 15 h, al telèfon 93 402 71 90.

Sota el lema Dones Creadores, el premi està destinat a promoure iniciatives que contribueixin a donar suport als projectes de dones creadores en tots els àmbits de la cultura.

PREMI EQUIT@T 2017

En un àmbit de coneixement que la presència femenina és encara minoritària i on sovint queda difuminada, com és l'àmbit de les TIC, aquesta distinció de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) pretén premiar iniciatives que tinguin la finalitat de generar activitats i mostrar bones pràctiques per ajudar a construir l'equilibri de gènere en els estudis i en les professions TIC. En concret, es premiaran:

Podrà ser candidat qualsevol institució, grup o persona que hagi desenvolupat alguna iniciativa, programa o acció que tingui per objectiu fomentar l'equitat de gènere en el sector TIC, tant a nivell acadèmic com professional.

Termini lliurament candidatura: 13 de març

Presentació candidaturacal presentar la candidatura a través del formulari electrònic.

Premis:

Consulteu les seves bases i més informació al web del premi.

CONCURS D'IL·LUSTRACIÓ "17 OBJECTIUS PER TRANSFORMAR EL NOSTRE MÓN"

UNESCO-Etxea llança un concurs per buscar i premiar il·lustracions que representin als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Entre els objectius ODS es troba "assolir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i nenes".

Consulteu les bases del concurs per a més informació sobre la formalització de la candidatura i els seus requisits. 

Altres activitats

PUBLICACIÓ DE  "L'ABORDATGE DE LES VIOLÈNCIES SEXUALS A CATALUNYA"

L’Institut Català de les Dones (ICD) ha fet pública la introducció de l’estudi “L’abordatge de les violències sexuals a Catalunya” realitzat pel Grup Antígona i Creación Positiva, encarregat i finançat per l'ICD.

Marc conceptual sobre les Violències Sexuals. Violències sexuals: un marc conceptual, teòric i ètic” (2016) és la introducció de l’estudi complet “L’abordatge de les violències sexuals a Catalunya”.

EXPOSICIÓ "NOSALTRES. REASSIGNIFICANT ELS NOSTRES COSSOS"

Diverses fotografies al voltant dels cossos de les dones, diversos i lliures, allunyats dels patrons tradicionals amb els que es volen representar. Mostra creativa de les alumnes de la quarta edició del taller "Nosaltres. Ressignifiquem els nostres cossos" creat per l'Associació Gogara i Luciérnagas. 

PUBLICACIÓ DE L'INFORME "CIENTÍFIQUES EN XIFRES 2015"

Aquest informe de la Secretaria de Estado de Investigación, Desarrollo e Innovación i de la Unidad de Mujeres y Ciencia (UMyC) ens dóna d'estadístiques i indicadors  de  la (des)igualtat  de gènere en la formació i professió científica.

Consulteu l'informe.

VII MARXA FEMENINA BTT & RUNNING "PEDALA, CORRE O CAMINA (TU TRIES)"

La iniciativa pretén promoure l'esport femení i crear vincles entre les participants que comparteixen l'afició per l'esport a l'aire lliure. 

Hi ha 3 modalitats: BTT (3 recorreguts a triar de 9km, 16km o 23km), running (1 recorregut de 9.800 m) o camina (1 recorregut de 9.800 m).

Consulteu per a més informació sobre la marxa i el circuit

COL·LOQUI "MUJER, CIENCIA Y EMPRESA. PRESENTE Y FUTURO" 

Col·loqui amb cièntifiques, empresaries i premiades Rey Jaume I. 

TROBADA DE PROJECTES EUROPEUS PER LA IGUALTAT DE GÈNERE EN LA CIÈNCIA

En motiu del Dia Internacional de les Dones, la Secretaria d'Estat d'I+D+I convida a conèixer els projectes europeus amb participació espanyola per a la igualtat de gènere en la ciència. 

MANIFESTACIÓ 

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Sota el lema "La revolució imparable de les dones". Recorregut: pl. Universitat, c/ Pelai, pl. Catalunya, c/ Fontanella, Via Laietana, c/ Jaume I, pl. Sant Jaume.

XERRADA "LES DONES QUE ENS FALTEN. LA INVISIBILITAT CULTURAL DE LES DONES".

TALLER "INTERCULURALITAT I GÈNERE" 

Dins del cicle "PerSpectiva". S'explorarà la relació entre la vivència de la interculturalitat i la del gènere. Es prendrà consciència de les múltiples identitats que existeixen: gènere, ètnia, país d'origen, desig sexual, edat, classe social... i de les freqüents relacions desiguals de poder que generen. A càrrec de Cúrcuma. Gratuït. Cal inscripció prèvia.

FES-ME UNA PERDUDA

Obra teatral que denúncia, en forma de comèdia, el mite de la superwoman.

Consulteu per a més informació sobre l'obra, les tarifes i els horaris.

TROBADA "IVAGINARIUM"

Espai obert d'empoderament i pedagogia sexual de la vagina trans, davant el segrest del plaer de la dona a càrrec del masclisme patriarcal.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

"El trabajo no remunerado en la economía global” (2012). María Ángeles Durán Heras. Fundación BBVA. Oviedo. 

«Treball no és sinònim d'ocupació» Amb aquesta afirmació s'inicia l'obra de María Ángeles Durán El treball no remunerat en l'economia global, en la qual mostra convincentment que la major part del temps de treball produït al món no és treball formal regit per normes laborals, sinó informal o treball no remunerat produït i consumit a les llars. El treball informal i submergit està creixent; és el flanc feble dels sistemes de comptes nacionals i suscita grans dificultats metodològiques i dissens polític.

Juntament amb les empreses, dos mil milions de llars al món produeixen serveis per garantir el benestar dels seus habitants. Tanmateix, aquesta massiva producció no la recullen el PIB ni altres indicadors macroeconòmics d'ús estès. La cura és una activitat econòmica essencial en totes les societats. Paradoxalment, els qui més ho necessiten (nens, malalts i ancians) són els qui menys poden adquirir-lo per si mateixos a través del mercat.

Cada societat ha d'elegir el model de repartiment de la càrrega global de feina sense que l'argument de divisió sexual, al qual històricament s'ha recorregut per adscriure la càrrega de la cura a les dones, tingui avui validesa legal ni suporti en l'opinió pública. Donant-se suport en fonts de Nacions Unides, l'autora ha estimat la demanda de cura previsible a curt i llarg termini a totes les grans regions del món, així com als països de més pes demogràfic i econòmic o que resulten d'especial interès per als lectors espanyols i llatinoamericans.

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

L'INSTITUT CATALÀ DE LES DOENS MILLORA I AMPLIA EL CERCADOR D'EXPERTES

L'Institut Català de les Dones millora i amplia el Cercador d'expertes per promoure la visibilitat del talent femení en tots els àmbits.

En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les Dones (ICD) presentarà el nou Cercador d’expertes, que s’adapta a les noves realitats i necessitats de les dones per així impulsar la seva visibilitat i apoderament. En concret, es millorarà i ampliarà la base de dades amb l’objectiu que empreses, institucions i altres organitzacions trobin més fàcilment perfils de dones expertes en una gamma més àmplia d’activitats i sectors de coneixement.

Les millores, que també seran tècniques per a la millora de la navegació i una actualització més ràpida de la informació, es presentaran en la Jornada El Cercador d’Expertes: eina per a l’apoderament personal, familiar, laboral, social, econòmic i polític de les dones.

Font: Institut Català de les Dones 

8M: ES PREPARA LA PRIMERA VAGA MUNDIAL DE LES DONES

"Estem fartes de la violència física, econòmica, verbal i moral dirigida contra nosaltres", afirma la International Women's Strike, aliança global de dones involucrades en una gran ona feminista, que el 8 de març convoca a la Vaga Internacional de Dones. "No anem a tolerar passivament. Exigim que els nostres governs deixin d'utilizar insults misògins i comencin a prendre mesures reals per resoldre nombrosos problemes relacionats amb la nostra seguretat, accés gratuït a l'atenció mèdica, incloent els drets reproductius, l'establiment de greus sancions legals a criminals en casos de violació, violència en la llar i de tot tipus de crim de gènere que patim cada cop més, així com el compliment de la secularització dels nostres Estats", manifesta en la seva crida la International Women's Strike (Vaga Internacional de Dones - VID)

La Vaga Internacional de Dones s'ha convertit, sens dubte, en una gran marea que va néixer des de les vindicacions més significatives relacionades amb l'autonomia física, sexual i reproductiva de les dones. Va sorgir quan les dones poloneses, el 3 d'octubre de 2016, seguint l'exemple de les dones islandeses de 1975, van realitzar una vaga d'un dia per frenar el pla per criminalitzar l'avortament voluntari i involuntari. Això va provocar que el govern donés de baixa immediatament el canvi en la legislació. Una situació similar va portar a les dones coreanes a protestar diverses vegades aquell mateix mes contra la introducció de penes més altes per als metges que realitzaven avortaments. El 19 d'octubre de 2016, les argentines van reaccionar amb aturs d'una hora i massives protestes per la crueltat dels femicidis i la brutal repressió que van patir en la Trobada Nacional de Dones. Així, després de diverses accions, es va establir la plataforma de la Vaga Internacional de Dones.
La solidaritat internacional com a arma contra el patriarcat

La solidaritat internacional com a arma contra el patriarcat.

"La VID planeja aturs generals i protestes pel 8 de març de 2017, sota un lema en comú: 'la solidaritat és la nostra arma' ", explica Klementyna Suchanow. Així, s'han mobilitzat activistes de gairebé 30 països, incloent Argentina, Austràlia, Bolívia, Brasil, Xile, Costa Rica, la República Txeca, Equador, Anglaterra, França, Alemanya, Guatemala, Hondures, Islàndia, Irlanda del Nord, la República d'Irlanda, Israel, Itàlia, Mèxic, Nicaragua, Perú, Polònia, Rússia, Salvador, Escòcia, Espanya, Corea del Sud, Suècia, Togo, Turquia, Uruguai i Estats Units.

Les activistes de la VID condemnen la misogínia i el discurs contra el que diuen la “ideologia de gènere”, per part del funcionariat i les persones públiques. Qüestionen la intervenció de l'Església en el dret a decidir de les dones sobre els seus propis cossos. Estan indignades perquè les institucions democràtiques no donen respostes a les demandes de les dones i tampoc garanteixen els mecanismes d'accés a la justícia. Denuncien que els mitjans de comunicació són negligents en la seva responsabilitat de proporcionar informació fiable i cobertura completa sobre les violències que impacten a les dones. Els preocupa que les dones que defensen els seus drets no reben recolzament en les seves llars i comunitats, sinó que enfronten situacions de violència que atempten contra la seva dignitat i, fins i tot, contra la seva vida. Aquestes són les causes principals que condueixen a la creació de la VID. "La Vaga Internacional de Dones construeix ponts per definir, refinar i concentrar una pressió més efectiva sobre els nostres governs aquest 8 de març", sosté Klementyna.

Vaga econòmica, de cures, sexual i reproductiva i contra la violència masclista

La majoria de països es va decidir per una vaga econòmica i de tasques de cura d'un dia o d'unes hores, no obstant això en alguns, com a Rússia on no hi ha llibertat de fer manifestacions de carrer, la vaga serà sexual i reproductiva.

A Espanya, s'està organitzant l'atur des de Madrid i Barcelona i la protesta anirà dirigida a les cures, a l'ocupació i al consum. La vaga està convocada de 12.00 a 12.30. També s'ha convocat una manifestació a les 19h a Madrid. "A nivell de Catalunya les dones ens sumarem a l'atur internacional deixant de treballar, cuidar, etc. I hi haurà una manifestació a les 19 hores a la Plaça Universitat de Barcelona. Nosaltres, Les Kobras Barcelona, durant la manifestació farem un bloc no mixt de duel: totes vestides de negre i farem cinc minuts de silenci en un moment determinat", diuen les activistes de Les Kobras. Per la seva part, la Regidoria de Polítiques d'Igualtat de l'Ajuntament de Montornès proposa una aturada de mitja hora per denunciar les desigualtats de gènere i les violències masclistes i han fet una crida perquè les dones vagin a treballar portant roba de color negre i amb elements que identifiquin aquesta iniciativa.

D'altra banda, la acció feminista Vaga de Totes es reactiva el dia 8 de març amb diverses accions amb motiu de la iniciativa impulsada desde Polonia. "Recolzem aquesta iniciativa com també ho han fet més de 30 països per a visibilitzar les violències que dia rere dia atempten contra els drets de les dones, les lesbianes i trans en aquesta societat capitalista i androcèntrica. Per aquest motiu ens sumem i en Aturarem!", explica, Beatriz Ruiz Pérez, activista de la Vaga de Totes.

A Espanya, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el quart trimestre de 2016, 8,4 milions de dones tenien treball; 2,1 milions estan a l'atur, i altres 9,2 milions de dones de 16 i més anys es troben ‘inactives’. I no es valora ni es visibilitza el treball no remunerat i de cures que realitzen les dones a raó de 10 hores diàries sense diumenges ni vacances.

A Catalunya, el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat va presentar un informe assenyalant que les catalanes guanyen un 26% menys que els homes. La bretxa salarial fa que elles tinguin un salari de 7.123 euros inferior al dels seus companys de feina. Aquesta bretxa és més elevada en els treballs a temps complet que els de temps parcial. Aquestes dades evidencien amb preocupació que les bretxes salarials de gènere són un obstacle per a l'autonomia econòmica de les dones, la superació de la pobresa i la desigualtat.

Font: La Independent

CUMPLEIX LA UNIÓ EUROPEA ELS SEUS COMPROMISOS EN MATÈRIA D'IGUALTAT DE GÈNERE? 

La IV Conferència Mundial sobre les Dones, celebrada a Pequín el 1995, va culminar amb una declaració que assenyalava les prioritats internacionals en matèria d'igualtat de gènere. Els països membres de la Unió Europea van subscriure aquest document, comprometent-se així a implementar els objectius estratègics establerts en ell.

Passats vint anys des d'aquell acord històric, que va col·locar l'equitat entre dones i homes a l'agenda internacional, l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE) avalua en aquest informe el grau en què les institucions comunitàries i dels Estats membres han donat compliment a les esmentades obligacions.

En l'anàlisi s'utilitzen quatre indicadors:

L'informe es mostra bastant crític amb el que, segons el seu parer, suposa una clara deriva en les polítiques europees sobre igualtat de gènere dels últims anys. Referent als instruments de les polítiques, els principals organismes responsables de la igualtat de gènere amb prou feines han vist incrementat el seu estatus administratiu, si bé ha crescut el nombre d'organismes públics amb responsabilitats en aquest àmbit, així com el nombre de països que compten amb plans d'acció específics. Lamentablement, només cinc Estats mantenen entitats independents dedicades en exclusiva a l'equitat de gènere.

Per la seva part, els recursos humans assignats a l'organisme principal que vetlla per la igualtat de gènere no s'han incrementat des de 2005. Respecte a la transversalitat de la igualtat de gènere, es constata que cada vegada són més els països compromesos amb aquest objectiu i que gairebé tots compten amb estructures per assolir-lo. En canvi, en catorze d'ells no hi ha obligació legal de realitzar avaluacions d'impacte de gènere o d'utilitzar pressupostos de gènere. A més, el document reclama augmentar la formació dels agents socials entorn del gènere.

Pel que respecta al quart indicador, l'informe posa en relleu que dues terceres parts dels socis europeus s'han compromès a recollir dades estadístiques desagregades per sexe, i que dos de cada deu tenen webs especialitzades en estadístiques de gènere. No obstant això, pocs Governs estatals es troben obligats per llei a publicar estadístiques desagregades per sexe. L'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE) conclou que la igualtat de gènere ha perdut prioritat política i s'està diluint en estratègies contra la discriminació en general. Com a conseqüència d'això, s'està perdent l'enfocament estructural i transversal (gender mainstreaming) que se li va donar a aquestes polítiques en la conferència de Pequín.

Font: SIIS.Centro de Documentación y Estudios.

ON SÓN LES DONES ALS LLIBRES DE TEXT?

No hi ha referents culturals i científics femenins als llibres de text. Per què en 600 anys de literatura castellana, per exemple, l’única autora que se cita és Santa Teresa? Aquesta pregunta la formula Ana López-Navajas, autora de l’estudi Anàlisi de l’absència de les dones en els manuals de l’ESO. Una genealogia del coneixement ocultat, que continua: “Per què no apareix Gertrudis Gómez de Avellaneda, reconeguda figura del romanticisme? O del XVIII Maria Rosa Gálvez, que omplia més teatres que molts companys seus?” Totes aquestes qüestiones les llança a l’aire l’estudi, fet per la Universitat de València sota l’empara de l’extint Ministeri d’Igualtat -època Zapatero-, que constata que solament el 7,5% de les figures que consten als llibres de text de la ESO són femenines.

“És una estafa cultural, ens han pres referents fonamentals”, sosté l’autora de l’estudi, que considera que durant els anys s’han silenciat figures femenines que inclús en el seu temps van gaudir de renom i que la tradició les ha anat apartant del focus principal. Però per contra, els editors de llibres consideren que és la història qui ha menyspreat les dones, no els qui editen els llibres de text. “Per desgràcia, en la història els personatges més influents han estat homes, i els llibres de text estan condicionats per aquest fet”, defensa Albert Garrido (Edebé), responsable de l’àmbit de llibres de text del Gremi d’Editors de Catalunya.

Per a fer l’estudi s’han analitzat 115 llibres de 19 assignatures diferents de tota l’ESO. En total s’ha arribat a crear una base de dades amb 5.527 persones de referència citades als manuals. D’aquestes, només 690 són dones -un 12,8%-. Però si es té en compte el nombre d’aparicions -per aventurar-ne la importància-, les referències a dones rellevants disminueixen fins al citat 7,5% del total.

Per matèries, la mostra també és suggerent. “Les assignatures d’enfoc històric i científic, les més poderoses, tenen menys presència de dones. En canvi, a les més arrelades a l’actualitat, com anglès o francès, n’hi ha més referències”, apunta López-Navajas. A anglès i francès, de fet, l’aparició de dones als llibres de text és del 29% i el 21%, respectivament. També tenen una presència destacada a Educació per la Ciutadania (22%). Tanmateix, els percentatges ronden el 10% quan es tracta de Física i Química (8,5%), Ciències naturals (10,2%) o Ciències socials (6,6%).

Existència de referents culturals femenins oblidats

“La proporció seguiria sent favorable als homes, que han gaudit de predomini social, i segur que quan més enrere vas en la història menys referents culturals femenins hi ha, però la presència actual no fa justícia”, reivindica Tània Verge, agent d’igualtat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “Molts autors es recolzaven en autores que no podien firmar i, per tant, no se les reconeixia. Per exemple, John Stuart Mill va admetre que la seva dona [Harriet Taylor] havia estat coautora de moltes de les seves obres. Això ho sabem avui però tot i així no ho glossem”, lamenta Verge.

Aquesta situació, segons Verge, és un perill perquè les dones -i la societat en general- es queden sense referents vàlids i que per mèrits haurien de constar als manuals: “Aquesta situació fa que les dones siguin menys referència de coneixement i tinguin menys autoritat en la producció, i se’ls treu protagonisme en la història. Tot això és molt perniciós actualment, sobretot per a les dones, si es té en compte que aprenem per socialització i per models de referència”.

Per combatre aquesta situació, en el propi estudi s’expressa que una segona fase del projecte serà crear una base de dades que permeti intervenir en la incorporació de dones als continguts i en l’adequació del relat als fets. No es tracta d’una discriminació positiva, en paraules de López-Navajo, sinó més aviat d’una revisió “amb sentit crític” que permeti incloure les dones de referència per simple qüestió de mèrits.

Les editorials apunten al currículum

Davant les conclusions de l’estudi, les editorials argumenten que, en qualsevol cas, no són elles les que estableixen què s’ha d’estudiar i què no, sinó que és l’Administració la que fixa els continguts que s’han d’impartir, i els llibres s’hi adapten. “Això no és culpa de l’editor. Els filòsofs s’estudien segons el currículum oficial. Estem condicionats pels programes educatius oficials”, explica Antoni Garrido.

A més, Garrido va més enllà dels referents culturals i valora la presència paritària d’homes i dones en els llibres. “Som molt curosos per aconseguir certa paritat”, apunta. Garrido es refereix no tant als personatges històrics sinó a la presència d’homes i dones no reals -els que apareixen en manuals d’exercicis, en narracions, en exemples…-. En aquests casos -no recollits a l’estudi- assegura que no hi ha discriminació i que, a més a més, es treballa per no caure en els arquetips més tradicionals i sexistes, sobretot pel que fa als rols de les dones.

Font: Diarieducació.cat

Nosaltres les Dones

CECILIA CASTAÑO COLLADO (1953). Almeria 

Catedràtica d'Economia Aplicada. 

Es va llicenciar en Ciències Polítiques per la Universitat Complutense de Madrid (UCM) el 1975 i doctora per la mateixa universitat des de 1983. Actualment és Catedràtica d'Economia Aplicada i codirectora del Màster sobre Igualtat de Gènere en Ciències Socials de l'UCM.

Acabada de llicenciar es va incorporar com a docent a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de l'UCM mentre realitzava la seva tesi doctoral titulada ‘La Indústria de l'Automòbil a Espanya: Efectes dels processos de canvi tecnològic sobre les condicions del mercat de treball’. Ja doctora va ser contractada com a Professora Adjunta i el 1985 va passar a Professora Titular fins a 1992 quan va accedir a la Càtedra d'Economia Aplicada en el Departament d'Economia Aplicada V de l'UCM.

Va formar informe de l'equip d'Investigació sobre Noves Tecnologies, Economia i Societat, dirigit pel sociòleg Manuel Castells (1984-1985). En 1987-1988 va col·laborar amb el Programa OGEIN (Organització i Gestió de la Innovació) de la Fundació Empresa Pública de l'Institut Nacional d'Indústria. Ha estat Directora de Projectes d'Investigació en l'Institut de Sociologia de les Noves Tecnologies de la Universitat Autònoma de Madrid (1989-1996), en l'Institut de Desenvolupament Regional de la Universitat de Sevilla (2000-2005) i a Servilab (Laboratori d'Investigació del Sector Serveis) de la Universitat d'Alcalá de Henares (2000-2006).

Al 2005 va publicar 'Les dones i les tecnologies de la informació. Internet i la trama de la nostra vida', on repassa les principals aproximacions teòriques feministes sobre la relació entre gènere i tecnologia i analitza el concepte de “fractura digital de gènere”, a partir de tres grans àrees: a) la presència de dones en els diferents nivells del sistema de ciència i tecnologia, b) l'ocupació femenina als sectors relacionats amb les TIC i c) la participació de les dones en la Societat de la Informació a partir de l'ús d'Internet.

Els seus treballs d'investigació han tingut efectes rellevants per al foment d'iniciatives i accions per a la conscienciació i difusió dels principis de la igualtat entre sexes en la ciència i la tecnologia, ja que ha participat directament a la redacció de plans d'investigació, innovació i actuació, com és el Pla Avanza (Ministeri d'Indústria), que en les convocatòries 2006-2008 i 2007-2009 va incloure un apartat específic de projectes per a la Igualtat de Gènere, el Pla Estratègic d'Igualtat d'Oportunitats 2008-2011, i el Pla d'Acció per a la Igualtat entre Dones i Homes en la Societat de la Informació 2009-2011.

Font: Asociación de Mujeres Investigadoras & Tecnólogas