Gener número 146

Annie Jump Cannon (1863 - 1941). EEUU

Va néixer l'11 de desembre de 1863 a Dover, Delaware. Annie era la més gran de tres germans del matrimoni Cannon. El seu pare, Wilson Cannon, era senador i constructor de vaixells que vivia amb la seva segona esposa, Mary Jump. Va ser precisament Mary, la mare d'Annie, qui va despertar i va impulsar l'amor de la seva filla cap a les estrelles i el món de l'astronomia. 

El 1880 va marxar a Massachussets a estudiar matemàtiques, biologia i física en el prestigiós Wellesley College, una institució educativa femenina de caràcter liberal. Entre les seves professores, comptava amb l'astrònoma Sarah Frances Whiting. Quatre anys després es graduava en física i tornava a casa.

Poc temps després, Annie va emmalaltir d'escarlatina, la principal conseqüència de la qual va ser una sordesa aguda. Quan el 1894 moria la seva mare, Annie, necessitada de trobar la seva pròpia destinació, va decidir tornar Massachusets i demanar a la seva antiga professora Sarah Frances Whiting un lloc com a professora. No només es dedicaria a ensenyar física, ella mateixa va continuar estudiant i perfeccionant els seus coneixements sobre mesures espectroscòpiques.

Després de passar pel Radcliffe College on va estudiar astronomia, l'astrònom Edward C. Pickering la va contractar com a assistent de l'Observatori d'Harvard. En 1896 Annie es convertia en membre de les "Pickering's Women", un equip de dones que havia de completar el catàleg d'Henry Draper d'estrelles. La vídua de Draper, Anna Draper, formava part de l'equip, que en aquell temps van ser criticades per dedicar-se a una disciplina pròpia d'homes.

Annie va desenvolupar un sistema mnemotècnic per catalogar i recordar la seva classificació d'estrelles, on s'utilitzava les primeres lletres de cada paraula d'aquesta frase: Oh Be a Fine Girl, Kiss Me.

Annie va dedicar la seva vida a escriure llibres i a participar en conferències i trobadesde dones científiques per defensar el seu paper en un món tradicionalment masculí. La seva feina va tenir com a principal recompensa que la Unió Astronòmica Internacional adoptés el 1922 el seu sistema de classificació estel·lar que, amb alguna petita variació, encara es continua utilitzant.

Font: Mujeres en la historia.

 

Activitats del Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones 

CURS ONLINE DE MATÈRIA TRANSVERSAL: DIVERSITAT SEXUAL I DE GÈNERE (1ECTS)

Dia: del 6 al 26 de febrer

Lloc: Campus Virtual UdL

Preu: 39,53€

Inscripció: formulari en línia (fins al 31 de gener)

Més informació: web del Centre Dolors Piera

Activitats a Lleida

TALLERS SETMANALS "ESPAI DE CREIXEMENT PERSONAL"

El Centre Municipal d’Informació i Atenció a les Dones ofereix un espai grupal per potenciar el creixement personal, l’apoderament, l’autoestima, la gestió de les emocions i les habilitats socials,des d’una perspectiva de gènere iamb un treball integral tenint en compte totes les dimensions de la persona:social, intel·lectual, emocional, física i espiritual.

Els tallers conformen un total de 10 sessions que es desenvoluparan entre els mesos e gener i març.

Consulteu programa per a més informació.

CURS "SUBJECTIVITATS DISSIDENTS O NO NORMATIVES. COM ENTRENAR-LES I ATENDRE-LES"

El curs es presenta amb els objectius de proporcionar les eines per a la comprensió de les subjectivitats dissidents les quals van més enllà de les subjectivitats normatives i del sistema sexe-gènere binari. Està dirigit a pofessionals de primer i segon nivell dels serveis socials d’atenció primària, de serveis educatius i sanitaris, policials, de serveis especialitzats en joves, gent gran i qualsevol altre professional interessat/ada en aquesta formació

El curs pretén oferir una perspectiva trans positiva en l’acompanyament terapèutic a persones trans basada en el model Trànsit, pioner i únic en Europa, que compta amb una implementació de 4 anys i que acaba de ser adoptat pel Departament de Salut com a Servei d’entrada únic a Catalunya en l’atenció a les persones trans i 

VIII TAULA RODONA "DONA I ESPORT"

Des de l’any 2009 donabalafia associació amb l’ajuda de la vocalia de la dona de l’ AVV Balàfia i els/les referents de l’esport lleidatà ens hem reunit al voltant d’una taula en una Jornada de treball la qual ens han permès compartir experiències realitzades pels diferents protagonistes que és mouen en el món de l’esport, directius, equips, tècnics, polítics, de la nostra província . L’objectiu de les diferents Jornades ha estat crear un espai de reflexió, debat i intercanvi de coneixements i experiències entre professionals, polítics, esportistes, tècnics i estudiants de diferents disciplines, que comparteixen una visió del món de l’esport més equitatiu.

A la jornada es treballarà:

- Presentar projectes dissenyats pels clubs, federacions, estudiants de la Facultat d’Infermeria, INEFC i Fisioteràpia per tal de donar visibilitzacció de les dones al món de l’esport
- Promoure l’intercanvi de coneixements.
- Compartir reflexions sobre la realització d’activitats en els diferents àmbits.
- Premiar a l’esportista dona més activa en les diferents xarxes socials

EXPOSICIÓ "LES DONES DE RAVENSBRÜCK"

En aquesta exposició s’explica com era el dia a dia al camp de concentració de Ravensbrück i la història de les dones catalanes que hi van ser deportades. Destaquem la de la Lola Casadellà, nascuda a Alcoletge i que sortosament va sobreviure a la tortura i l’horror, o la de la Coloma Seròs, mestra lleidatana en qui està inspirada la cançó “Morir a Ravensbrück”, musicada per Marina Rossell i amb lletra de Montserrat Roig.

Jornades, congressos, cursos i seminaris

CURS ONLINE "FEMINISMO PARA PRINCIPIANTES. HISTORIA DEL FEMINISMO"

El curs ofereix un repàs per la història del feminisme, de les dones que han lluitat per totes nosaltres, per les nostres filles. Les dona veu i les visibilitza per no que noe ens oblidem d'elles i de les importants aportacions que han fet a la història.

Planeja un debat sobre les raons per les quals el feminisme ha estat vilipendiat des dels seus inicis, i es coneixeran els èxits i les aportacions de les feministes i compendre els principals conceptes i teories.

Consulteu la página web per a més informació

II EDICIÓ CURS "RESET. METODOLOGIES DE TREBALL AMB JOVES I MASCULINITATS ALTERNATIVES"

El curs RESET pretén adreçarse als nois joves i dialogar amb ells sobre què significa ser home, amb una mirada de gènere, atents a les desigualtats per raó de sexe, a la violència, als efectes que el patriarcat neoliberal té sobre les nostres vides i sobre les vides de les nostres parelles. Es mira d'anar desmuntant conjuntament aquest pes que la socialització de gènere ens ha posat al damunt.

El curs te 2 moduls formatius:

- Sensibilització sobre masculinitats alternatives i gestió emocional (8h)

- Metodologies amb treball amb joves

El curs es desenvolpa en 8 sessions i s'inicia el 20 de gener i finalitza el 11 de març de 2017. 

SEMINARI DE REFLEXIÓ "DIÀLEG INTERCULTURAL ENTRE DONES DE TOTS ELS ORÍGENS: EVOLUCIONANTS JUNTES". ENTRE DONES DE CULTURA MAGEBRINA I DONES AUTÒCTONES.

Un seminari de reflexió intercultural afavorirà la llibertat de pensament i reflexió i enfortirà la voluntat de trobar reptes evolutius i instruments de canvi als àmnits familiar, jurídic, educatiu, social i econòmic per part de dones magrebines i autòctones.

Premis, beques i ajuts

III CONCURS FOTOGRÀFIC LEO PEDRICO "DONES I TREBALLS"

La convocatoria d'enguany es presenta amb la temàtica "Dones i Treballs". Es podran presentar al premi les i els artistes majors de 16 anys amb una fotografia inèdita, sense ús comercial o, en el cas d’una sèrie, amb una composició d’un màxim de 5 imatges.

CONVOCATORIA XXIV PREMI DE DIVULGACIÓ FEMINISTA CARMEN BURGOS

L' Asociación de Estudios Histórics sobre la Mujer de la Universidat de Màlaga, amb la finalitat de reconeixer el treball divulgatiu en el camp de la temàtica femininista, tornar a convocar el Premi Carmen de Burgos,  de caràcter anual i d'àmbit nacional. Aquest treball divulgatiu es contempla amb la publicació.

Podran accedir al concurs tots aquells articles publicats en diaris i revistes de caràcter divulgatiu, en format paper o digital, durant l'any 2016 i amb una extenció màxima de 5.000 paraules. 

Consulteu les bases del concurs, la forma i lloc de formalització de la vostra candidatura 

Altres activitats

TALLER "PREVENIM DESIGUALTATS I VIOLÈNCIES EN LES NOSTRES SEXUALITATS"

Contribuir a la promoció i la defensa de la salut, els drets sexuals i reproductius, i contribuir a la reducció de les desigualtats. Es pretén també contribuir a la reducció de les desigualtats i les violències que les dones viuen en l'àmbit de la sexualitat atenent a diverses categories que les travessen com ara el gènere, la classe social, l'edat, la raça, la procedència, la situació administrativa en el país, la religió, etc. Al llarg de la formació s'oferiran eines i recursos per l'auto-cura i la promoció de la salut sexual.

EXPOSICIÓ "LLUÏSA VIDAL. PINTORA DEL MODERNISME"

Lluïsa Vidal va ser l'única representant femenina del Modernisme català. I per ser-ho va haver de trencar alguns esquemes. Tot i que no era habitual en aquella època, es va dedicar professionalment a l'art sense dependre de cap home. També va estudiar a París, una destinació molt comuna entre els modernistes, però gens habitual per a una dona. Va formar part dels projectes més importants del moviment feminista de l'època, encapçalats per la periodista Carme Karr o la pedagoga Francesca Bonnemaison. La seva obra mostra una visió femenina del Modernisme i és un testimoni important de la quotidianitat que envoltava la dona de finals del segle XIX i principis del XX. Però, tot i així, ha estat una artista oblidada per la història de l'art.

LA SITUACIÓ DE LA DONA EN L'ÀMBIT DE LA JUSTICIA

L'acte s'engloba dins del cicle «La igualtat efectiva de dones i homes, un repte de país».

L'obertura, presentació i cloenda de l'acte serà a càrrec de la M. H. Sra. Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya.

Torn d'intervencions:
- Conferència a càrrec de la Sra. Mercè Caso, jutgessa degana de Barcelona
- Paraules de l'H. Sr. Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya

Torn obert de preguntes moderat per la Sra. Núria Orriols, periodista.

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 

"El voto femenino y mi pecado mortal de Campoamor, Clara. Diario Público. Barcelona. 2010

Cent anys després, ser una dona, política, guerrera, feminista, que fa el seu treball, continua sent un desafiament. Avui com ahir, l'escriptura de les dones intel·ligents s'omple d'ironia i humor, clarividència i confiança.

Les lluites de Clara Campoamor són varies: abolir la prostitució, somni que aconsegueix amb l'arribada de la República després d'infructuosos intents; canviar la jurisprudència per abolir la pena de mort i el treball infantil, i el vot femení, per la consecució del qual va ser abandonada pel partit radical on militava. 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

DESPRÉS DEL 25N, COMPROMISOS CONTRA VIOLÈNCIES MASCLISTES DES DEL GOVERN

Les protestes, mobilitzacions i pronunciaments contra les agressions masclistes realitzades en el marc del 25 de Novembre, Dia internacional contra les violències cap a les dones, han fet que en els últims dies es duguin a terme diversos actes en què el govern, mitjançant diferents institucions, hagi explicitat el seu desig i compromís d'aconseguir que sigui "impensable" a Catalunya aquesta xacra que en el territori ja ha costat oficialment 6 feminicidis, encara que altres dades parlen de 14 dones assassinades.

Ha estat la consellera de la Presidència, Neus Munté, qui durant la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista, realitzada aquest 14 de desembre, ha dit: "és un fet intolerable per a qualsevol societat democràtica. A Catalunya volem arribar a fer impensable la violència masclista... El compromís del Govern és evident i clar" per evitar-la.

Si bé les xifres de feminicidis i violència física són rellevants, ho són també les de violacions on els homes són els victimaris en el 100% de les ocasions, i aquest ha estat el tema de la Jornada sobre violència masclista que enguany ha tractat sobre la violència sexual i la seguretat de les dones.

Una de les dades més rellevants pel que fa a les accions governamentals, segons Munté, és que a principis d'aquest mes es va informar que s'ha incrementat en un 8% el pressupost de l'Institut Català de les Dones (ICD) destinat a la lluita contra les violències masclistes.
Línies de treball

En la sessió plenària de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista van ser presentades les línies de treball del Programa d'Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019, així com l'estat de desenvolupament de l'Observatori d'Igualtat de Gènere creat per complir amb la Llei 17/2015 d'Igualtat efectiva de dones i homes.

En el plenari també es va donar a conèixer l'informe sobre les violències sexuals en el món de l'esport, a càrrec del Consell Català de l'Esport, i la nova aplicació per a mòbils específica per a les víctimes de violència masclista que ha desenvolupat el Departament de l'Interior. A més, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya va presentar el programa de formació dels seus associats en matèria de violència masclista; mentre que el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona va donar a conèixer les conclusions del I Congrés sobre violència masclista que s'ha dut a terme recentment.

En aquest marc, la presidenta de l'Institut Català de les Dones i vicepresidenta de la Comissió, Teresa M. Pitarch, va dir que "el Programa d'Intervenció Integral contra la Violència masclista 2016-2019 abordarà amb més contundència la millora dels serveis de la xarxa d'intervenció integral, l'accés a l'habitatge, la inserció laboral, la capacitació i formació a professionals "per treballar coordinadament".

Violència sexual

D'altra banda, el Departament d''Interior de la Generalitat va acollir la setena Jornada sobre violència masclista que enguany va tractar sobre La violència sexual i la seguretat de les dones. Allà es va explicar que les agressions sexuals i els abusos sexuals són delictes contra la llibertat sexual i si bé poden afectar tant a homes com a dones, les xifres són clares i apunten a una prevalença del 85% de dones víctimes, amb una autoria del 100 % masculina.

La violència sexual és una de les manifestacions masclistes que més afectació té en la vida de les dones i, a més, presenta un baix nivell de denúncia, tal com ho demostren les enquestes sobre victimització, es va dir a la Jornada.

Durant el discurs d'inauguració d'aquestes jornades, el director general d'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, va dir que en una agressió sexual no hi ha factors externs, sinó que només intervé el factor humà, pel que es poden aplicar mesures passives, al àmbit de la prevenció, i també actives. "S'ha acabat, l'objectiu ha de ser que no hi hagi cap víctima més i perquè això es produeixi hem d'aconseguir que no hi hagi cap fet sense denúncia".

Al seu torn, el director general de la Policia, Albert Batlle, va assegurar que "la violència masclista sempre és motiu de preocupació i d'estudi, i que respecte a la violència sexual encara hi ha molt a fer". Va assegurar que per part de la Policia l'important és "garantir sempre la proximitat amb la víctima".

99 assassinats de dones

D'acord a les xifres de l'organització Feminicio.Net, que realitza una renovació de tots els casos denunciats de morts violentes de dones a l'esta espanyol, entre gener i desembre d'aquest any es van produir un total de 99 feminicidis i assassinats, tot i que la xifra oficial arriba nomésa 40 dones.

En el cas de Catalunya, la totalitat de casos entre feminicidis i assassinats de dones arriba a 14, mentre que les xifres oficials sumen només 6 casos.

Feminicidio.Net suma no només els considerats "feminicidis íntims oficials", sinó també els "no oficials", els "feminicidis familiars", els "per prostitució", assassinats de dones per "robatori" i per "violència econòmica".

Font: La Independent

POBRESA I GÈNERE A LA UNIÓ EUROPEA

La pobresa a Europa avui és més que una manca de recursos per a supervivència. També implica una pèrdua d'oportunitats per a participació significativa en totes les àrees de vida, que pot provocar l'estancament i l'exclusió de part de la societat. A causa de desigualtats de gènere existents en l'àmbit de la vida pública i privada, les dones estan contínuament més risc de pobresa. 

En una societat inclusiva, les possibilitats de benestar i de qualitat de vida no haurien de ser predeterminades pel gènere, edat o etnicitat. Assegurar oportunitats iguals és vital per a gent que s'encara amb desafiaments extres, com la salut , l'habitatge i la independència econòmica, de manera que puguin aconseguir el seu desenvolupament de les pròpies capacitats.

El informe publicat recentment pel The European Institute for Gender Equality (EIGE) en mostra la realitat interseccional de les diferents variables que interactuen amb la pobresa i el gènere a la Unió Europea.

Podeu consultar l'informe, titulat "Poverty, gender and intersecting inequalities in the EU Review of the implementation of Area A: Women and Poverty of the Beijing Platform for Action" al present enllaç online. 

Nosaltres les Dones

BEGOÑA GARCÍA-ZAPIRAIN (1970). San Sebastián 

Ingeniera de Telecomunicaciones. Profesora Titular. Universidad de Deusto

És Enginyera de Telecomunicacions, especialitat en Telemàtica, per la Universitat del País Basc (1994). Es va doctorar en Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial per la universitat de Deusto el 2004 amb la tesi titulada "Model de processat digital per a la regeneració de la veu esofàgica" on presentava resultats en el camp de processat digital de la parla patològica. El 1997 es va incorporar a la Facultat d'Enginyeria de la Universitat de Deusto com a docent de Teoria del Senyal i d'Electrònica, després de treballar durant diversos anys per a la companyia tecnològica ZIV.

Begoña Garcia-Zapirain és la investigadora principal, per part de la Universitat de Deusto, del grup d'investigació de Kronikgune de l'Associació Centre d'Investigació d'Excel·lència en Cronicitat, el nom del qual és "Kronik 12/032 i-health/i-care: Noves tecnologies en salut i serveis socials".

Al llarg es cu carrera ha participat en més de 85 projectes d'investigació a nivell nacional i internacional, liderant més de 40 d'ells com a investigadora principal. Com a resultat d'aquests projectes, ha publicat més de 80 articles en revistes, 35 de les quals estan indexades en l'ISI Web of Knowledge, ha escrit dos llibres i més de 15 capítols i presentat més de 150 comunicacions en conferències internacionals. Ha dirigit dues tesis doctorals, i en l'actualitat supervisa el treball|feina doctoral de 9 investigadors, 3 dels quins presentaran la seva tesi en l'últim trimestre de 2015.

És membre de l'Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), forma part del comitè organitzador dels congressos de l'IEEE Symposium on Signal Processing and Information Technology (ISSPIT) i de l'International Symposium on signal, Image, Vídeo and Communications (ISIVC), i col·labora com a revisora i editora en diverses conferències i revistes científiques internacionals d'impacte. És sòcia d'AMIT des de fa dos anys, quan va conèixer l'associació buscant socis a Espanya per a un projecte Europeu sobre promoció de l'enginyeria entre el col·lectiu d'estudiants dones.

Ha estat guardonada, al costat de l'equip d'investigació que dirigeix, "eVida", amb el Premi d'investigació UD-Grup Santander 2007, el Premi d'investigació ONZE Euskadi-solidaris 2007Premi al millor article en el congrés internacional CGAMES 2009premi al millor poster en el congrés internacional ISIVC 2008, va ser finalista en el "Social Innovation in Ageing - The European Award 2014.

Font: Asociación de Mujeres Investigadoras & Tecnólogas