Desembre número 145

 Maria Winkelmann (1670 - 1720). Alemanya

Va néixer el 25 de febrer de 1670 a la ciutat alemanya de Leipzig. Des de ben petita, Maria va rebre l'educació que li va brindar el seu pare de manera excepcional per a una nena al segle XVII. Pastor luterà, el seu pare creia que les dones tenien el mateix dret que els homes per rebre una formació bàsica. Al morir el seu pare, quan Maria era encara una nena, el seu oncle va continuar encarregant-se de la seva educació.

Aviat a Maria se li va despertar el seu interès per la que seria la seva professió, l'astronomia, i va començar a treballar com a ajudant d'un astrònom anomenat Christopher Arnold mentre aprenia tot el que podia d'ell. Gràcies a ell va coneixer a Gottfried Kirch, un altre astrònom trenta anys més gran amb el que s'acabaria casant, a l'any 1692, i tenint 4 fills.

El matrimoni també compartien l'observatori on ambdós es complementaven, ella com la seva ajudant. Al 1670 es van traslladar a viure Berlín on el seu marit va ser nomenat astrònom de l'Acadèmia de les Ciències. Maria no va obtenir cap càrrec oficial per la seva condició de dona.

Va ser llavors quan Maria Winkelmann es convertiria en la primera dona de la història en descobrir un cometa, el C/1702, en en l'observatori compartit pel matrimoni. Encara que oficialment, va ser el seu marit el descobridor. No va ser fins a vuit anys després que Gottfried va reconèixer la seva dona com la veritable descobridora del cometa.

Maria mai no va aconseguir el reconeixement que es mereixia com a astrònoma, ni tan sols quan va publicar diversos estudis com Les Observacions sobre l'Aurora Boreal.

En morir el seu marit el 1710 li va tornar a ser denegat el seu lloc l'observatori. En aquells anys, Maria va tenir al seu costat els seus fills, que van aprendre d'ella els fonaments de l'astronomia. Uns ensenyaments que veurien els seus fruits en el seu fill Christfried, qui el 1716 va aconseguir el càrrec de Director de l'Observatori de la Reial Acadèmia de Ciències de Berlín.

Les seves tres filles, igualment apassionades per l'astronomia, van seguir la mateixa sort que la seva mare. Pel fet de ser dones, només van poder treballar com a ajudants del seu germà.

Maria Winkelmann moria el 29 de desembre de 1720 sense haver aconseguit un reconeixement oficial a la seva carrerai al seu important descobriment.

Font: Mujeres en la historia.

 

 felicitacio nadal cdp 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activitats a Lleida

SEMINARI SOBRE EL PROTOCOL PER A LA PREVENCIÓ DE L'ASSETJAMENT SEXUAL I PER RAÓ DE SEXE 

En aquest seminari, a banda del marc legal aplicable, es definiran conceptes amb supòsits pràctics, el procediment per a negociar un protocol i es tractaran els seus continguts essencials, també com donar-li publicitat i com revisar-lo. El model que es segueix és el del Protocol elaborat de forma participativa, comptant amb l’experiència i el consens de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya i l’Administració de la Generalitat, en el marc del Consell de Relacions Laborals.

Adreçat a personal de gerència, direcció i gestió de recursos humans d'empreses i institucions, agents d'igualtat i representants sindicals.

Confiem que el Protocol sigui una eina útil a les empreses i altres organitzacions per facilitar l’eradicació de l’assetjament i contribuir a millorar la salut i la qualitat en el treball de totes les persones treballadores. Però també, serveixi per fer un pas més en l’objectiu d’aconseguir una societat més justa i igualitària i gaudir d’uns ambients de feina exempts de violència de gènere.

Consulteu més informació de la jornada. 

IV FEMINARI: "FEMINISMES I ARTS VISUALS"

Jornades, congressos, cursos i seminaris

JORNADES "LA VIOLÈNCIA SEXUAL I LA SEGURETAT DE LES DONES"

Les agressions sexuals i els abusos sexuals són delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i poden afectar tant homes com dones, però les xifres són clarificadores, amb xifres que arriben i poden superar el 85% de victimització femenina, amb gairebé un 100% d’autoria masculina. Per tant, la violència sexual és una de les manifestacions masclistes que més afectació té en la vida de les dones i amb un baix nivell de denúncia, tal com demostren les enquestes de victimització.

La jornada pretén ser un espai per visibilitzar aquest tipus de violència masclista i, concretament, quan es dóna en l’espai públic, tot analitzant les raons històriques, socials i psicològiques per les quals es dóna, i plantejar polítiques de seguretat que ajudin a prevenir aquest tipus de situacions i a intervenir amb les víctimes que han patit aquesta violència.

Consulteu el programa per a més informació sobre la jornada

CONFERÈNCIA "LA VIOLENCIA DE GÉNERO: UNA PRIORIDAD DE SALUD PÚBLICA"

Consulteu el cartell sobre la conferencia. 

CALL OF ABSTRACTS - II EUROPEAN CONFERENCE ON DOMESTIC VIOLENCE

Després de l'èxit del I European Conferece on Domestic Violencia,  a Belfast el 2015, enguany serà del 6 al 9 deSetembre de 2017 a FPCEUP - Facultat de Ciències de Psicologia i Educació de la Universitat de Porto, a Porto, Portugal.

Actualment s'estant acceptant resums per a tipus diferents de presentacions: presentacions orals, taller, simposi, pòster i e-pòster. 

Per consultar les les temàtiques del nou congrès i les bases per a les presentacions.

CURS D'ESPECIALITZACIÓ "DETECCIÓ, INTERVENCIÓ I DERIVACIÓ EN VIOLÈNCIA MASCLISTA I FAMILIAR DES D'UNA PERSPECTIVA CONSTRUCTIVA I DE GÈNERE"

Dintre de la Fundació UdG de la Universitat de Girona s'imparteix aquest curs pretén proporcionar coneixements i eines pràctiques per a la detecció, intervenció i derivació de casos de violència masclista i familiar des d’una perspectiva constructivista i de gènere. D’aquesta manera es promou el treball en xarxa i la coordinació entre diferents serveis d‘atenció a les famílies.

També és una oportunitat per crear un espai de reflexió necessari sobre la violència masclista i familiar que inclogui totes les persones implicades (adults, infants i joves) en els processos de derivació, intervenció i coordinació.

Consulteu el programa per a més informació del curs 

Premis, beques i ajuts

II EDICIÓ PREMI ADHUC EN ESTUDIS DE GÈNERE I SEXUALITAT 

Els treballs lliurats per a la convocatòria, que han de ser rigorosament inèdits (és a dir, que no s'hagin fet accessibles al públic en cap mitjà) i redactats en llengua espanyola, tindran una extensió total d'entre 150 i 220 pàgines de 2.100 caràcters (inclosos els espais en blanc) cadascuna. No s'acceptaran volums col·lectius, recopilacions d'articles ni tesis doctorals, o altres treballs acadèmics que no hagin estat transformats en un assaig.

El premi es resoldrà el març de 2017. La resolució es comunicarà personalment a la persona guanyadora i es farà pública a través de la web, així com d'aquells canals públics que es considerin adequats. La persona que rebi el premi es compromet a acceptar els termes del contracte proposat per Icaria editorial.

Consulteu les bases de la convocatoria i la forma de formalització del lliurament.

V EDICIÓ DELS PREMIS CANDI VILLAFAÑÉ

El premi pretén impulsar projectes i actuacions d’intervenció en el territorio que fomentin la igualtat d’oportunitats en diferents àmbits com; infància i adolescència, igualtat de gènere, gent gran, persones amb discapacitat física, psíquica o sensorial, persones excloses socialment o amb risc d’exclusió, etc.

La convocatòria  va dirigida a totes  les entitats  del  tercer sector d’acció social, de solidaritat, de cooperació al desenvolupament, així com fundacions, administracions   locals, centres educatius i centres universitarisque presentin un projecte d’intervenció en igualtats d’oportunitats i que actuïn dins l’àmbit  estatal.

Consulteu les bases de la convocatoria i la forma de formalització del lliurament.

CONCURS DISSENY CARTELL DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, MARÇ 2017

Podran participar al concurs les i els estudiants matriculats, durant el curs 2016/2017, a estudis de disseny gràfic, publicitat, comunicació audiovisual i belles arts en Centres Formatius. 

Consulteu informació de la convocatoria

Altres activitats

ITINERARI "LES VEUS SILENCIADES: LES DONES DEL 1700"

A través d'un itinerari pel jaciment i pel barri del Born, coneixerem el testimoni de dones que van viure en la Barcelona del 1700, dones silenciades per una societat patriarcal que les va condemnar a un paper secundari en la vida social i en la memòria. Amb elles reflexionarem entorn l'imaginari que es projectava en la dona i la seva realitat, moltes vegades contradictòria. A partir dels seus testimonis, coneixerem el dia a dia de les dones del moment, les seves dificultats i la seva situació de vulnerabilitat, però també les xarxes femenines de solidaritat, que tot sovint desafiaven les regles establertes per tal de recuperar un lloc impossible en la societat del moment.

CONTE "PRINCESES BLAVES I PRÍNCEPS ENCANTADORS"

La lectura del contra s'engloba dins de "Lletra petita - Sac de rondalles". A càrrec de Lídia Clua. Gratuït.

PROJECTE DE PARTICIPACIÓ COL·LECTIVA "VIKIDONES"

Proposta de treball col·lectiu per promoure la participació de les dones en l'edició de continguts amb perspectiva de gènere i feminista a Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure en català amb la idea de que tot el coneixement al voltant de les dones, que s'ha anat recopilant al Districte de les Corts, consti també en l'àmbit digital a la Viquipèdia. Es recomana portar ordinador portàtil o tauleta tàctil.  Gratuït.

PIONERES DEL CINEMA: AL MARGE DE LA INDUSTRIA

Dins del programa "Soy cámara", aquest metratge és una aproximació al treball de les cineastes “pioneres” i a les seves aportacions tècniques i narratives, així com un mapatge d’algunes de les cineastes més rellevants del cinema experimental i documental.

El capítol està dividit en cinc blocs temàtics (Pioneres, L’inconscient femení, Una altra cambra pròpia, Transgressió del rol de la dona i La mirada documental) i s’ha articulat a partir de les activitats pròpies del CCCB (Centre de Cultura Contemponànea de Barcelona) en diàleg amb el projecte www.pioneresdelcinema.cat. Amb entrevistes a Marta Selva, Anna Solà, Gloria Vilches i Sesi Bergeret.

Us convidem a visitar i a seguir el canal de YouTube de Soy Cámara i a visionar els altres episodis, especialment els del mes de novembre, dedicats en gran part al feminisme. 

Per visualitzar "Pioneres del cinema: al marge de la industria"

Els llibres del Centre d'Estudis i Documentació de les Dones

Teniu disponible al CEDD, en format paper, el llibre:

 

"El sexisme a les joguinesde Maria de Borja i Solé i Montserrat Fortuny i Gras]. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Institut Català de la Dona.1993

Estudi basat en l'anàlisi de 240 joguines per determinar si existeix una discrim inació del sexe femení en la concepció, el disseny i els criteris de comercialit zació. Aquesta anàlisi ofereix informació d'interès per a l'Administració, per a les persones que eduquen en el camp del temps lliure i per als dissenyadors i f abricants de jocs i joguines.

 

 

logoCEDD sied_interdisciplinari

Carrer Jaume II, 69
Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
Biblioteca de la Universitat de Lleida-Campus de Cappont Sala 1.1

Notícies

INFORME DE LA DIAGNOSI DE LA XARXA D’ATENCIÓ I RECUPERACIÓ INTEGRAL PER A LES DONES EN SIUTACIÓ DE VIOLÈNCIA MASCLISTA. 2016

El resum de l'informe és el resultat de la diagnosi de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situacions de violència masclista (VM), encàrrec de l’Institut Català de les Dones al Grup de recerca Antígona, de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la col·laboració del Departament d’Interior, el Departament de Justícia i la Secretaria de Família.

En l’informe s’analitza les manifestacions de violències masclistes ateses per la xarxa i diversitat de dones, les accions de prevenció i sensibilització de violència masclista i detecció que s’han dut a terme, les accions d’atenció i recuperació , la situació laboral dels i les professionals de la Xarxa i els protocols, coordinació i treball en xarxa.
De totes les conclusions extretes d’aquest anàlisi, volem fer èmfasi en que, segons la Llei 5/2008 i el Protocol Marc indiquen que les filles i fills de les víctimes de violència masclista han de tenir els mateixos drets que les seves mares de ser subjectes de processos d’atenció, recuperació i reparació. El treball de recerca ha evidenciat que la normativa no arriba a complir-se en la pràctica convertir-se, els fills i filles, en una de les parts més vulnerables de la intervenció contra la violència masclista. Aquesta atenció deficitària deriva resultant de l’organització territorial de la Xarxa que dificulta les derivacions a centres especialitzats per problemes de mobilitat.

L’informe també ens mostra una sèrie de propostes segons la diagnosi dels ítems anteriorment mencionats, on indiquen que s’han de fer conèixer, dins la Xarxa, la violència sexual com a una manifestació concreta en què els serveis han d’intervenir específicament. També que la intervenció en situacions de tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual ha d’integrar-se dins la Xarxa, encara que la detecció la facin majoritàriament altres serveis (com els cossos policials i entitats que treballen en l’àmbit de treball sexual). En el mateix sentit, s’han d’integrar a la Xarxa les intervenció en situacions de mutilacions genitals i no només en la prevenció, de forma activa en els àmbits de sanitat i educació, com els principals agents actualment de detecció.

Destaquen que fan falta serveis específics per a la recuperació física, psicològica i social de les dones que ja han sofert la mutilació genital, actualment inexistents. També que les situacions de matrimonis forçats també han de ser tractades per la Xarxa, fet que requereix un treball conjunt amb l’àmbit educatiu i, també, esforços i recursos per fer possible la seva detecció. Davant les situacions d’assetjament sexual, o per raó de sexe a l’àmbit laboral, la Xarxa ha d’intervenir més activament, recomanant establir col·laboracions amb els sindicats, que són els actors que més intervenen actualment.

L'informe complet està disponible al Centre de Documentació de Dones de l'Institut Català de les Dones (ICD) i podeu consultar el resum dispoble en format online.

Font: RESUM: Diagnosi de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista.

 

L'IES GUINDÀVOLS PARTICIPA AL CONCURS WISIBILÍZALAS

En el butlletí del mes d'octubre ens fèiem ressò de la convocatòria del concurs “Wisibilízalas” adreçat a escoles i instituts, promogut pel Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra. El concurs té com a objectius generar reflexió en escoles i instituts sobre la menor visibilitat de les dones en ciència i tecnologia, donar visibilitat a dones que treballen en l'àmbit de les TIC i potenciar les referències femenines en l'àmbit de la ciència i la tecnologia. Concretament, consisteix en la creació d'una pàgina web on descriguin la carerra (biografia, dades rellevants, curiositats, etc.) de manera lliure (incloent fotos, textos, vídeos, etc.) d'alomenys dues científiques espanyoles contemporànies que treballin en l'àmbit de les TIC. 

L'alumnat de l'IES Guindàvols de Lleida participarà en el certamen, sota la direcció del professor de Tecnologia i coordinador pedagògic del Centre, David Saura. L'equip que hi participa ha escollit, entre d'altres, la Dra. Luisa F. Cabrera, professora de l’Escola Politècnica Superior i directora del Grup de Recerca GREA Innovació Concurrent i del Centre de Recerca INSPIRES de la UdL (Institut Politècnic d’Innovació i Recerca en Sostenibilitat) com a referent en el seu àmbit. 

L'IES Guindàvols té una llarga trajectòria en el treball en matèria d'igualtat de gènere. De fet, des del curs 2008-2009 té un projecte d’innovació educativa centrat en la coeducació, és a dir, en l’aplicació de mesures educatives per garantir la igualtat d’oportunitats per a nois i noies.

Nosaltres les Dones

EULÀLIA PÉREZ SEDEÑO (Marroc, 1954)

Filòsofa i Professora d'Investigació al Institut de Filosofia (CSIC)

Llicenciada en Filosofia a la Universitat Autònoma de Madrid (1976), es va doctorar a la mateixa universitat al 1985, amb una tesi sobre el paper de la teoria, l'experiència i l'observació en l'Astronomia Antiga. Acabada de llicenciar se'n va anar a treballar a la Universitat de Barcelona com a professora contractada de Lògica i Filosofia de la Ciència, allà va estar fins a 1983. Aquell any va tornar a Madrid com a professora de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) on va obtenir la plaça de professora titular el 1986.

El 1988 va realitzar una estada a Cambridge i va ser en aquesta època quan es va iniciar en els Estudis de gènere. A la seva tornada va començar la preparació del famós Número especial Dona i Ciència de la revista ARBOR: Ciència, Pensament i Cultura, que es va publicar el 1993 i va ser el primer que es va editar a Espanya sobre gènere i ciència. L'any següent, mentre realitza una estada a la Universitat de Califòrnia a Berkeley, va començar amb el que actualment és conegut com a Estudis de ciència, tecnologia i gènere.

Va tornar de Berkeley l'octubre de 1995, amb la idea d'impulsar un congrés en aquest àmbit i ho va aconseguir: el primer va tenir lloc a Madrid el 1996 i des d'aleshores s'han dut a terme deu convocatòries, amb caràcter bianual, com a Congrés Iberoamericà de Ciència, Tecnologia i Gènere, sent la seva seu alternativament en un país iberoamericà i a Espanya.

El 1999 va guanyar la càtedra de Lògica i Filosofia de la Ciència convocada per la Universitat del País Basc (UPV), després de tres anys va tornar a Madrid i es va incorporar a l'Institut de Filosofia del CSIC en comissió de serveis, on va estar fins al juny 2006, quan va obtenir la plaça de Professora d'Investigació en Ciència, Tecnologia i Gènere en el Departament de Ciència, Tecnologia i Societat de l'Institut de Filosofia del CSIC, i on segueix en l'actualitat.

És sòcia d'AMIT des de la seva creació, i va ser vicepresidenta de les dues primeres Juntes Directives, des de 2001 a 2006.

Font: Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas