Qui era Dolors Piera i Llobera

Retrat de Dolors PieraNascuda a Puigverd d’Agramunt (Lleida) el 1910, era filla d’un mestre progressista que li inculca la passió per la pedagogia. A l’Escola Normal de Lleida hi té com a professora Pepita Úriz i Pi. Dolors Piera exerceix de mestra a Vilafranca del Penedès i contribueix a la fundació de la Federació Espanyola de Treballadors de l’Ensenyança (FETE-UGT).

Organitza amb els seus companys i companyes la celebració del Primer de Maig. Durant el bienni negre (1934-36), l’expedienten per exercir la Tècnica Freinet a Vilafranca del Penedès. A casa seva, hi ha la redacció de l’Escola Proletària, òrgan de la FETE, de la qual és delegada per Catalunya en el Congrés Mundial de Professors de París. Destaca la seva actuació en les Joventuts Socialistes i en la redacció d’Iskra. És la secretària femenina del Comité Executiu del PSUC i una de les organitzadores del Congrés de la Dona celebrat a Barcelona el 1937 d’on sorgeix la Unió de Dones de Catalunya. Dolors n’és la secretària general. Col·labora en la revista Companya i promou l’Ajuda Infantil de Rereguarda. El 1937, com a regidora de l’Ajuntament de Barcelona, acompanya la Passionària al míting del Velòdrom d’Hivern, a París.

El 1939, s’exilia i treballa en l’Oficina Internacional per a la Infància de París. Quan esclata la II Guerra Mundial, la detenen i passa sis mesos a la presó de Fresnes. Quan en surt, ella i el seu germà Josep es veuen obligats a marxar de França. Amb el transtatlàntic Cuba viatja a la República Dominicana i després s’instal·la a Xile, on es reuneix amb el seu company i neixen les seves filles. La lluitadora antifeixista torna a exercir la docència. És la sotsdirectora de la Escuela Bialik i, més tard, la directora del Colegio Andersen. Com a feminista ajuda a organitzar el primer Congreso de Mujeres de Santiagoi commemora el Día Internacional de la Mujer a la Universitat de Xile. El 19 de gener de l’any 2002 va morir a Santiago de Xile.

Llegeix la biografia de Cèlia Cañellas i Rosa Toran Dolors Piera. Mestra, política i exiliada, Ajuntament de Barcelona. Institut d’Educació. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2007.

Mirael Documental "Per una escola co-educadora: Homenatge a Dolors Piera, mestra i política republicana"